local-stats-pixel fb-conv-api

1. maijs - trieciens kapitālismam15

335 3

Bērnu darbs no 8 gadu vecuma, 16 stundu darbadiena un jebkādu atvaļinājumu vai brīvdienu trūkums, nemaz nerunājot par slimības lapām. Tāda bija realitāte 19. gadsimtā un nekur citur kā ASV un citās attīstītajās rietumu valstīs. Tā droši vien bija arī vēl senāk, bet rūpnieciskā revolūcija ļāva saražot daudz vairāk, taču dzīšanās pēc peļņas pārvērta strādnieku dzīvi par elli. Verdzība bija atcelta, taču daudzu rūpnīcās izmantotu bērnu-bāreņu dzīve pēc būtības neatšķīrās. Kāds droši vien gribētu pierakstīt 1. maija nopelnus komunistiem, taču tas ir otrādāk. Tieši no kustības par 8 stundu darbadienu radās sociālisms un anarhisms, un, pats galvenais, tas notika ASV 19. gs. 80-tajos gados. Tā laika sistēma bija par maksimālu peļņu rūpnīcu īpašniekiem, bet, kas notika ar strādniekiem, nevienu neinteresēja. Iebildīsiet, ka arī mūsdienās ir tas pats, ka visu nosaka kapitāls, bet der atcerēties par to kā bija senāk. Cilvēki mira 1. maija demonstrācijās policijas dēļ un tas bija pilnīgi pieņemami.

335 3 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

"... atvaļinājumu un brīvdienu trūkums, nemaz nerunājot par slimības lapām."

Izklausās pazīstami.

7 0 atbildēt

Nu vēl jau ir teorija arī par to, ka vēl 19. gs. beigās/20. gs. sākumā bija diezgan parasta prakse strādnieku streikus un demonstrācijas apšaut ar lielgabaliem, un tikai pēc revolūcijas Krievijā pasaules kapitālisti saprata, ka labāk pa labam, un tāpēc pamazām piekāpās un ieviesa visus tos sociālos labumus, kurus mēs (vairāk vai mazāk) baudām mūsdienās.

4 0 atbildēt
Par komunisma slavināšanu, ķer mīnusu, nolādētais komunist!
9 7 atbildēt

1. Maijs - Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena.

Tātad svinama diena!

Darba svētkos gods jatdod darbam - tātad jāstrādā, nevis pa demonstrācījām ar sarkanām lupatām jāvazājās.. 

1 0 atbildēt
Pirmais maijs diena kad pasaules pabiras iziet ielās un sūdzas ka viņiem lai ko sasniegtu savās dzīvēs ir jākustina pasiem savas dirsaa
1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

No visa pa druskai - tas kopumā ir diezgan pareizs piegājiens jebkam, un tomēr būtu laiks domāt par advancētāku sabiedrības iekārtu, citādu turpat vienā un tajā pašā sulā vāramies. Ir jānāk augstākām morālām, ētiskām un intelektuālām normām sabiedrībā kā pamatam. Šobrīd vienīgā norma šķiet bioloģisko vajadzību un dažu vājību apmierināšana, uz ko tad visas politikas orientējas...

1 1 atbildēt

@Aptauja: Ar ko Tev asociējas 1. maijs?

Cits variants: vēsturisko motociklu sezonas atklāšana

0 0 atbildēt
Uzzināju kaut ko jaunu. emotion +
0 0 atbildēt

Veselu mēnesi strādā, lai:

1. aizbrauktu uz darbu

2. paēstu

3. samaksātu par komunālajiem

4. apģērbtos

Kāds atpazina sevi šodien? Kur atšķirība no verdzības?

0 0 atbildēt

@Aptauja: Ar ko Tev asociējas 1. maijs?

Cits variants: ka jāstājas arobiedribās un jacīnās par apstākļu uzlabošanu

0 0 atbildēt

@Aptauja: Ar ko Tev asociējas 1. maijs?

Cits variants: Nezinu.

0 0 atbildēt

Kopumā kopējā doma par vēsturiskajiem faktiem ir pareizi saprasta bet ir pieļauta virkne būtisku kļūdu izklāstā kas principā rakstu padara gandrīz vai komisku. Tātad darbs ir nedaudz paviršs.  Citāts: " Nākamā diena 4. maijs izvērtās par asiņainu sadursmi starp policiju un protestantiem. !!!???"  Lūdzu papētiet kas ir protestanti. - Komunisms attīstījās kopā ar kapitālismu. - Pēc Marksa un Engels teorijas sociālistiskas un komunisma sabiedrības attīstība ir tikai mērķis. - Kaut psrs līderi ar pompu pasaulei ziņoja ka sociālisms jau ir iestājies komunisms tā arī ne kad netika sasniegts un tā būvēšana nosprāga kopā ar visu ssseru. Pieļauju ka domāts ir bijis par ''komunistiskām idejām''. Marksa un Engelsa 1884, izdotais darbs saucās - Komunistiskās partijas manifests - orģināli - Manifesto of the Communist Party . 1917. Gadā Krievijā tika īstenota ''sociālistiskā'' revolūcija kuras iniciātori nebija vis komunisti bet gan sociāldemokrāti,anarhisti un arī citas partijas. Krievijas komunistiskā(boļševiku) partija tika izveidota tikai 1918, gadā kas arī veica apvērsumu un nodibināja '' PROLETARIĀTA DIKTATŪRU'' kas patiesībā bija komunistiskās partijas diktatūra. Tas nozīmē ka tika aizliegtas un likvidētas visas citas partijas un sākās sarkanais mēris. 1960ajos gados vairākās Austrumu bloka valstīs tika pieņemtas jaunas konstitūcijas, kas paziņoja par sociālisma uzvaru valstī tādēļ to nosaukums tika papildināts ar vārdu sociālistiskā. Līdz ar to skaļi tika paziņots par jaunu mēŗķi - komunismu un komunistiskās sabiedrības celtniecību.  Par spīti visiem skaistajiem lozungiem un apgalvojumiem par sociālistiskās sabiedrības priekšrocībām pierādījās ka tas nespēj nodrošināt un garantēt sociālo vienlīdzību un savā būtībā ir vēl represīvāka un paverdzinošāka iekārta kā kapitālisms ko pierāda tā sabrukums.

3 5 atbildēt