local-stats-pixel fb-conv-api

Visu cietumnieku sapnis - Bastoju sala40

671 1

Norvēģija vienmēr ir bijusi slavena ar savu humāno cietuma sistēmu. Tajā vēlētos nokļūt jebkurš pasaules ieslodzītais, tas ir Bastoju salas cietums (Bastøy Prison). Tas ir kā debesu cietoksnis starp visiem šobrīd esošajiem cietumiem, viens no komfortablākajiem cietumiem pasaulē. Saskaņā ar lojalitātes pakāpi, vien Venecuēlas cietums pilsētā San Antonio var konkurēt ar šo. Sala ir apmēram 2.6 kvadrātkilometrus liela. Papildus cietuma funkcijām uz salas ir arī veikals, bibliotēka, baznīca, skola, veselības aprūpes centrs un viss cits nepieciešamais.

Cietums atrodas vien stundas braucienā no Oslo. Šī sala ir patiesi skaista, un sasniedzama vien ar ūdens transportu. Ir vairākas pludmales, kuras aprīkotas ar tenisa kortiem un saunu. Šī ieslodzījuma vieta var uzņemt līdz 115 notiesātos. Viena lieta, kas nekad nav bijusi un nebūs šajās cietuma teritorijās, ir dzeloņstiepļu nožogojumi ap teritoriju, sargi ar šaujamieročiem un sargsuņi, pat neskatoties uz to, ka tajā vietā uzturas īpaši bīstami noziedzinieki kā narkodīleri, izvarotāji un slepkavas. Neskatoties uz to, ka soda izciešanas laiks ir kā paradīze zemes virsū, katram ieslodzītajam ir jāstrādā. Uz salas ir saimniecība, kurā ieslodzītie strādā - aitas, govis, zirgi, vistas, truši, kā arī kartupeļu un citu dārzeņu lauki. Katru dienu viņi strādā no 8:30 - 15:30, saņemot par to algu - 10 dolārus dienā, kurus viņi var iztērēt pēc vajadzības vietējā veikalā. Ar pusdienām gan nodrošina cietuma pavārs ikvienu, kā ieslodzītos, tā apsargus.

Ieslodzītie dzīvo kotedžās, vienā kotedžā 8 cilvēki un katram sava istaba. Brīvajā laikā ieslodzītie var jāt ar zirgiem, sauļoties, makšķerēt, spēlēt tenisu vai tusēt saunā.

Cietuma mērķis gan neesot aizvainot un pazemot labos Norvēģijas pilsoņus, kuri turp nokļuvuši, bet gan lutināt un mainīt viņu dzīves veidu uz labāku. Dzīvot saskaņā ar harmoniju, strādājot un dzīvojot svaigā gaisā un "brīvībā" . Ļaut viņiem normāli atgriezties sabiedrībā pēc sava termiņa beigām, ieraugot jaunus apvāršņus, un skatīties uz dzīvi citām acīm.

Lai cik dīvaini tas neliktos, bet šī metode darbojas. Pēc statistikas datiem tikai 16% no ieslodzītajiem atgriežas atpakaļ pēc savas atbrīvošanas atkārtoti, kamēr citos Norvēģijas cietumos tie ir 20% - 25 %. Kopumā personāls sastāv no 70 cilvēkiem, no kuriem vien 5,6 paliek pa nakti uzraudzīt. 11 gadu laikā tikai 5 ieslodzītie ir mēģinājuši izbēgt.



671 1 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 40

0/2000

Video bija rozīnīte beigās, kad stāstīja, ka viens no "ieslodzītajiem" bija nogalinājis 2 cilvēkus ar motorzāģi. emotion  

Man, piemēram, ir jāstrādā, lai es varētu uz tādu vietu aizbraukt emotion

26 1 atbildēt

Kāda vēl bēgšana? Mani ar varu prom nedabūtu emotion

19 0 atbildēt

Ir ok bet gribetu zinat ari cik norvegi tiek tiesati vairak kart...

Jo piemeram latvijas cietumos cilveki tik degenerejas vairak... Taka gruti teikt ka cietums ir labosanas iestade, kam tam pec idejas vajdzetu but...

15 0 atbildēt

Manuprāt, latviešu domāšana šajā jautājumā būtu jāmaina. Cietumam nav jābūt ļaunākajam, ko savā dzīvē noziedznieks piedzīvojies, bet tieši pretēji - tam jāatgādina, ka dzīve sabiedrībā ar tās likumiem un normām nemaz nav tik slikta. Ne jau no laba prāta lielākā daļa noziedznieku dara to, ko dara. Protams, ļaundariem vajadzētu degt elles ugunīs utt, bet daudz labāk taču, ka viņi sabiedrībā atgriežas ar vēlmi laboties, nevis nokļūt apburtajā lokā - no cietuma brīvībā un atkal cietumā, izdarot aizvien smagākus un smagākus noziegumus.

12 0 atbildēt

Te nu var redzēt cik "lietderīgs" pāraudzināšanas līdzeklis var būt naids- tāds naids kāds valda, piemēram, Latvijas cietumos.

Viss negatīvais par pašmāju cietumiem gan ir tikai saklausīts, bet domāju, ka taisnība vien tā ir. Personīgi es domāju, ka katrs cilvēkas ilgojas pēc mīlestības būt brīvam no bailēm.

8 0 atbildēt

zino sho cietumu, ta ka pats dzivoju netalu esoshaja pilseta, tapec esmu bijis tur, mes spelejam futbolu pret vinjiem uz salas, tiri interesanta vieta

5 0 atbildēt

No vienas puses,ja tu būtu cietušais , vai nedod dievs Tev kāds tuvinieks tiktu nogalināts ,mēs viņam 99% gadijumu vēlētu visu sliktāko,bet tad uzspeld otra problēma ar to ,ka agrāk ,vai vēlāk viņi iznāk ārā (pat mūža ieslodzījums ,nav mūža ieslodzījums ,liela daļa tiek atbrīvota pēc 20-25 gadiem) un man personīgi negribētos ,lai viņš atkal dotos slepkavot ,zagt ,vai ko citu darīt . Teiksim tā ,sistēmā ir nepilnības,bet šī vismaz ir stipri priekšā Latvijas.

4 0 atbildēt

Tu droshi savaa galvaa vari paarvest kronaas, tulkoju kaa bija rakstiits. 

2 0 atbildēt

Varbut slepkavas un maniaki pieradusi dzivot druma videe. Sitads atvalinajums tiras mocibas emotion

2 0 atbildēt

Bastotāju sala

2 0 atbildēt

Man jau likas sakuma, ka kautkas kautko basto emotion

2 0 atbildēt

ja norvegija tur tiesam valda apsaluta vienlidziba pret visiem cilvekiem iznemot to beiraviku ceru ka uzrakstiju pareizi 

vinam gan japamokas butu 

0 0 atbildēt
Šausmas kā visi šeit cepās. Protams, latvju skaudība. Ja kāds dzīvo labāk, vajag viņam to pārmest, jo īpaši cierumnieks. Jūs pat iedomāties nevarat kas notiek viņu galvās. Parasti tādi cilvēki "rodas" dēļ apkārtējo, sabiedrības vai ģimenes spiediena. Un kad viņam dēļ tā pazūd pēdējais gaismas stars un pamats zem kājām, viņš sāk darīt sliktas lietas. Šādā cietumā vismaz viņi atgūst dzīves krāsas. Latvijas cietumos cilvēki degradējas, viņi vēl vairāk grib atriebties. Pēc ilgi pavadīta laika cietumā, atpakaļ sabiedrībā viņi nezin ko darīt. Tāpēc cenšas nokļūt atpakaļ, jo viņi nezin ko darīt ārpasaulē.
0 0 atbildēt

Nekas nav mainījies. Kad man bija jāizvēlas, uz kuru valsti pārcelties, izraku visādu info par Norvēģiju. Mati aš stāvus ceļas. Varbūt priekš tevis kā dzīves vieta ir ok, bet ne man.

0 0 atbildēt

Tā sajūta, kad parastam latvietim tāda atpūta sapņos nerādās.. emotion

0 0 atbildēt

Cik ir zināms, Anglija daudz ko neatpaliek! 

0 0 atbildēt

Slepkavām un izvarotājiem gan tādā vieta nav jābut. Tiem parastu cietumu un miers.

2 2 atbildēt

Es par tādu dzīvi tikai varu sapņot. Dzīvoju pilsētā, mācos tikpat ilgi, cik viņi strādā + vēl mājasdarbi. 7 eiro dienā, man tā ir kabatas naudas labos laikos, septembrī man 5 eiro dienā jau bija padaudz.  Nu tagad tērēju 10 dienā. Un man nav savas istabas. Es nevienu neizvaroju, nenogalināju un nevienam nepārdevu narkotikas. 

3 3 atbildēt

Lūk, paraugs, kāpēc tas netiek ieviests masveidā kā standarts ?

Ok, bet tad no otras puses būs mazāk bremzes darīt noziegumus.. tur vēl jāpadomā kārtīgi.

1 2 atbildēt

Viņi laikam aizmirsa cietuma īsto nozīmi.

1 2 atbildēt