local-stats-pixel fb-conv-api

Vegānisms - vai to vajag?291

854 16

Man garšo gaļa, škiet, ka to varētu ēst katru dienu. Daudzi domās tāpat, bet mūsdienās ēšanas kultūra ir kļuvusi par pārēšanās kultūru. Gaļu var lietot varbūt pāris reizes nedēļā. Nekas ļauns nenotiks. Tāpat nekas nenotiek ar cilvēkiem, kas vispār ir atteikušies no gaļas un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Latvijā dzīvojot varētu gan ciest maciņš, jo vietēja gurķa cena ir pielīdzināma gaļas cenai, par mandeļu piena cenu nemaz nerunājot. Vai pārtikt tikai no augiem vispār būtu veselīgi?

Vegānisms kā tāds radās ASV, kad 1944.g. Donalds Vatsons nodibināja Vegānu biedrību, kas iestājās par dzīvnieku tiesībām dzīvot, nevis par cilvēku uztura vai veselības uzlabošanu. D. Vatsons pats bija atteicies no gaļas jau 14 gadu vecumā, jo viņu šausmināja dzīvnieku nogalināšana tēvoča fermā.

Mūsdienu intesīvā lauksaimniecība ir kaitīga videi, kā arī cilvēkiem, jo ražošanā lieto daudz pesticīdu un citu ķimikāliju. Vegānisms šķiet kā pretējā galējība, atbildes reakcija uz resursu izšķērdēšanu un pārtikas pārprodukciju nevis rūpes par veselību.

854 16 291 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 291

0/2000

Gaļu var lietot varbūt pāris reizes nedēļā. Nekas ļauns nenotiks.

Pasaules Veselības Organizācija (aka. WHO) pāris mēnešus atpakaļ paziņoja, ka pat 50g dienā pārstrādātas gaļas palielina vēža risku. Neticu, ka kāds ēd jēlu gaļu, pat gaļas cepšana, vārīšana, kūpināšana, garšvielu lietošana ir gaļas pārstrādāšana. Bet svaiga gaļa tiek ierindota 2. kategorijā, kas iespējams palielina vēža risku. 

Avots; http://www.cancer.org/cancer/news/news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer

Vai pārtikt tikai no augiem vispār būtu veselīgi?

ADS apgalvo, ka vegāna un veģetāriešu diēta ir absolūti veselīga, uzturvielām bagāta un piemērota jebkuram cilvēkam, jebkurā dzīves posmā, kā arī sportistiem.

Avots: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

Vegānisms kā tāds radās ASV, kad 1944.g. 

Izlem vai tu runā par vegānismu kā tādu, vai vegāna diētu, jo diēta, kas balstās no augu valsts tika pielietota jau senajā Indijā un citās civilizācijas, kas bija pirms Jēzus Kristus dzimšanas. 

Avots: http://www.vegsource.com/john-davis/were-there-vegans-in-the-ancient-world.html

atbildes reakcija uz resursu izšķērdēšanu un pārtikas pārprodukciju nevis rūpes par veselību.

Vegānismā katrs var atrast savus iemeslus - vai tā ir ētika, vai dabas saudzēšana, vai veslelība ir pilnīgi vienalga, jo vegānismā vienīgais zaudētājs ir dzīvnieku agrikultura, bet visi pārējie būs tikai ieguvēji. 

Veģetārisma kustība bija jau radusies 19.gs. sākumā. Principā tā bija tā pati vegānisma kustība, jo noliedza jebkādu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanu.

Tu kļūdies, veģetārieši neēd gaļu, bet turpina ēst olas un piena produktus. 

Cilvēce savas pastāvēšanas laikā ir vienmēr lietojusi gaļu, kas būtu kā galvenais pierādījums tās nepieciešamībai. Svarīgi ir ievērot mērenību, jo cilvēks ir visēdājs, kam ir vajadzīga daudzveidība. 

Cilvēkam bija nepieciešama gaļa lai izdzivotu dabā. Tagad mums ir civilizācija, un nav absolūti nekādas vajadzības ēst gaļu. Mēs esam tikai un vienīgi tradicionāli visēdāji, bet anatomiski mēs esam daudz tuvāki zālēdājiem. 

B12 - neviens dzīvnieks neražo šo vitāmīnu, tieši tāpat kā to neatradīsiet dārzeņos, bet iegūsiet no baktērijām. Mūsu sterilā vide pamazām mūs nogalina. B12 vitāmīns nav arguments pret vegānismu, bet pierādijums tam, cik mēs esam vienoti ar dabu, jo arī gaļēdājiem draud tāds pats risks. Būtu jāzin arī tas, ka B12 vitāmīns tiek iznīcināts gaļas pārstrādes procesā. 

Avots: https://www.drmcdougall.com/misc/2007nl/nov/b12.htm

Dzīvnieku proteīns cilvēkam absolūti nav nepieciešams, jo sastāv no tieši tām pašām 20 amino skābēm kā augu proteīns. Mūsu organismam ir absolūti vienalga no kurienes nāk tās amino skābes. 

Mūsu Organisms ražo 100% visu nepieciešamo kreatīnu. Sportisti tic, ka papildus diētiskais kreatīns var palīdzēt sportā, bet tam nav zinātniska pamatojuma. 

Carnosine - palīdz pret muskuļu noārdīšanos un iespējams pret novecošanu. Pamatā tā ir molekula kas sastāv no 2 aminoskābēm no kurām viena ir aizvietojama, bet otra nē. BET kā jau visiem būtu jāzin - visas 9 neaizvietojamās aminoskābes mēs varam atrast augu valstī.  Pētījumi pierāda ka vegāniem organismā ir uz pusi mazāk Carnosine, bet joprojām ir jautājums vai mums vajaga vairāk? Citi pētījumi pierāda ka augsts carnosine līmenis organismā  var veicināt dažādas slimības kā diabēts vai pat parkinsons. 

Dokozaheksaēnskābe jeb DHA - Šī skābe ir atrodama Omega 3. Populārākais Omega 3 avots ir zivju eļļa, bet vai jūs maz zināt, ka zivis nav spējīgas ražot Omega 3? Tas nāk no jūras augiem, bet zivīs atrodamas, tikai tāpec ka zivis ēd tos augus. Tieši to pašu var darīt arī cilvēki. 

Piesātinātie tauki - vegānu diētu var piebāzt ar tiem. Kokosriekstu eļļa - 95% piesātinātie tauki. Kur ir problēma? 

Holesterīns mūsu diēta nav absolūti vajadzīgs, jo mūsu organisms to ražo 100%

Vegāna diēta neietekmēs jūsu tetosterona līmeni, ja ēdīsiet sabalansēti. 

Avots: http://www.livestrong.com/article/542648-can-a-vegan-diet-lower-testosterone-levels/

Nav pierādījumu, ka vegānisks uzturs ir labāks par kādu cita veida uzturu.

Neesot pierādījumu? 

http://cebp.aacrjournals.org/content/22/2/286.full#T1

http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/Vegetarian-Diets_UCM_306032_Article.jsp#

Neviens, kas kautko saprot no cilvēka anatomijas un fizioloģijas, nekad nesekos proteīna diētai, jo no proteīniem ir grūti iegūt enerģiju, tas izskaidro svara zudumu, bet tas nenozīmē ka ilgtermiņā diēta būs veselīga. 

Nevajag vegāniem izmantot baiļu taktiku un likt justies cilvēkiem vainīgiem par dzīvnieku ēšanu. 

Nav nekādas baiļu taktikas, mēs runājat patiesību, cilvēkiem tas nepatīk, bet kādam tas ir jādara. 

Bet kopumā - paldies par rakstu. Prieks redzēt, ka notiek diskusija. Nevienam neko neuzspiežu, turpinat ēst gaļu, ja jums ir tas tik svarīgi. Bet gribētu redzēt dažu stereotipu pazušanu - Vegānu diēta ir absolūti veselīga un piemērota cilvēkiem ilgtermiņā - arī sportistiem un augošiem bērniem. Beidzat runāt stulbibas par uzturvielu trūkumu. Jā, ir un vienmēr būs slimīgi vegāni, tieši tāpat kā ir slimīgi gaļēdāji. Vienmēr būs cilvēki, kas nemācēs ēst veselīgi, bet tas nekādīgi nesaistās ar sabalansētām diētām. 

120 10 atbildēt
Šitie kāpostu grauzēji ir nenormāli augstprātīgi... Viņi ar savu piepūsto ego domā, ka ir labāki, jo neēd gaļu. Pats esmu saticies ar tādiem pridurkiem, kuri ēd tikai zaļbarību, bet lec 2 dirsu augstumā, ka, redziet, pasaules un dzīvnieku glābēji, visi gaļas lietotāji ir nelieši un cūkas u.tml. Nu, Kungs Jēzu, ja tev tā patīk, rij tu to zaķu barību, rij tās lapas, mani tikai neaiztiec, es taču tavā šķīvī nelienu. Nu malacis, ka gaļu neēd, man vairāk paliks un nosprāgsi vesels, bet tāpēc jau tas nav jāreklamē pa visu pasauli un no tā jāiztaisa varoņdarbs. Ptfu! Autor, neuztraucies, viņi tos vitamīnus aptiekās pērk. Tas nekas, ka tās ripas var būt 5x neveselīgākas un izsaukt tikai placebo efektu. Vegānam jau to neiestāstīs, galvenais, ka nav gaļa.
92 5 atbildēt

Man NAV nekas pret vegānismu kā tādu, interesanta aizraušanās, gluži kā ezotērika, joga vai kāds sporta veids. Eksperimenti ar sevi, savām izjūtām, pieredze un jaunu emociju gūšana, tas viss ir lieliski.

Man IR pret pret atsaldētiem vegāniem, kas ar putām uz lūpām cenšas pierādīt sava dzīvesveida priekšrocības. Izzīž no pirksta (labi, ja no pirksta) dažādus faktus, atsaucas uz citu, tikpat atsaldētu vegānu tipa "pētījumiem".

Vegāni man atgādina jaunāko brāli ar milzīgiem mazvērtības kompleksiem, kuram visu laiku paranoidāli liekas, ka visi viņu abižo un viņi par visām vārītēm cenšas pierādīt savu patiesību.

Tālu nav jāmeklē, palasi komentārus zemāk, te daži savu vegāno krāniņu izstiepj ar milzīgiem tekstu blāķiem.

Smieklīgie jūs vegāni! emotion

66 7 atbildēt

Vegāni apēd dzīvnieku barību. Un mēs ēdam dzīvniekus, lai šie grupās neuzbrūk vegāniem barības trūkuma dēļ. 

Kur paldies, bļe?

46 0 atbildēt

Ja vegāni norij spermu, tad viss? pi*dec vegānismam?

un kā mātes vegānes nebaro bērnus ar pupu?

44 0 atbildēt
Par vegānismu nekā nezinu, pārīti cilvēku pazīstu ar šādu uzturu, bet tas ir viss. Pati jau 6 gadus esmu octolacto veģetāriete, tūlīt sāksies 7. gads. Mans dzīvesbiedrs ir visēdājs, visi gan topošie, gan esošie radi ir visēdāji. Nu labi, 2 nesen pievērsās veģetārismam- tēvocis (sportists, celtnieks, 40+gadi), brālēns (policists, 25+ gadi). Reiz bija gaļas ēdienu mīļotāji.. Katrs ēd, ko grib. Nevienam nav tiesību otru nosodīt. Pati pārtraucu lietot gaļu izturā dažādu iemeslu dēļ. Pārsvarā ar veselību saistītu iemeslu, beigu beigās izrādījās, ka organisms slikti panes gaļu,nespēj to lāgā pārstrādāt, ar laiku arī parādījās laktozes nepanesība.. Un pat pēc tik daudziem gadiem mana veselība ir ok. Katru gadu taisu asins analīzes, lai daktere pārliecinātos, ka man nekas netrūkst. Un vai tu re, patiešām visu grupu vitamīni man pietiek,šogad pat dzelzs ir nedaudz paaugstināts. Savukārt man pazīstamai sanāca tā, ka veģetārisms viņai uztaisīja baigās šaizes, tāpēc bija jāatgriežas pie visēdāja uztura. Tas nozīmē tikai to, ka ne visiem der veģetārs vai vegāns uzturs, bet der arī saprast, ka ne visiem der VISĒDĀJU uzturs. Arī to ir jāiemācās saprast. Un nekad nedrīkst otram pārmest to, ko viņš ēd vai neēd.
44 0 atbildēt
Vegānu propoganda sāk atgādināt pederastu filosofiju. Beidzat uzbāzties.Man vienalga,rijat kaut skaidas,ņemat viens otru kur gribat,Bet BEIDZAT UZBĀZTIES AR SAVĀM STULBĪBĀM!!!
42 1 atbildēt
Tikai maza daļa ir īsti vegāni. Kopumā tas viss ir kults, kurā milzīgs daudzums ir iekšā tikai tāpēc, ka ir kruti būt atšķirīgam, iebāzt citiem acīs to, ka, lūk, es esmu lielisks cilvēks, man ir žēl nogalināto dzīvnieku utt. Bullshit. Lielākoties vegāni rodas, jo cilvēki pavelkas uz šādām lietām un tādā veidā ceļ savu pašvērtējumu. Kopumā piekrītu "perversi" viedoklim.
42 3 atbildēt

Aha neviens pērtiķveidīgais nav 100% zālēdājs, bet cilvērs ir. Paskaties, ko darīs pērtiķi, kad atrod termītu pūzni, norīs visu. Otrkārt, mēs nēsam zālēdāji, nevaram celulozi pārstrādāt. Un tās īpatnības par zobiem, dīvaini, ka ilkņi pazuda tieši periodā, kad gaļa tika ēsta visvairāk, jebšu tika cepta un bija gana mīksta, lai zobi nebūtu nepieciešami. Kā arī iedomājies mums ir rokas, mēs neizmantojam mūsu zobus, lai kādu nokosta, tam mēs izmantojam rokas. Un, jā vari paskatīties tālas evolūcijas filmas, pat pirms pērtiķveidīgjiem un vēl tālakiem cilvēku senčiem, 65 miljonus gadus atpakaļ mūsu senči bija visēdāji, kaut kas tuvāks grauzējam vāverei vai žurkai, bet tomēr, izdzīvoja kataklizmās tieši tāpat kā cilvēki leduslaikmetā ēdot visu. 

http://news.discovery.com/animals/zoo-animals/first-human-ancestor-squirrel-121018.htm

UN nekad, nelasi vegānu rakstus, bet neitrālus pētījumus. Citādi būs, kā ar to OB diētu no forks over knives vēža ta nav, bet faktu par to, ka tie, kas ēda vairāk OB nodzīvoja ilgāk viņi nagla noslēpa.

Ja pētījumu veica vegāni neticat, ja kāda no lauksaimniecības kompānijām arī. Ticat tikai tam, kas nav saistīt nearvienu no dotajām sfērām. Jo vegāni melo tieši tāpat, kā attiecīgi lielās kompānijas, kas ražo to ko vēlas tev pārdot, lasot dažādus rakstus to sen sapratu.

35 1 atbildēt

Bļa tie vegāni kādreiz aizverās arīemotion Reku mans 1.zinātniski  negatīvais pētījums par vegānu trūkumiem - pārmērīga lapu ēšana izraisa akūti nekontrolētu zinātniski cirkulāri advancētu vienpusēji padziļinātu faktu izvārstījumu līdz molekulāri emocionālam līmenim. Zinātniskā pētījuma atsauce - Esemotion

33 0 atbildēt

Vegāns - slikts mednieks  emotion 

34 1 atbildēt

Īstam vecim ir jādzer visu, kas deg, jāēd visu, kam ir 4 kājas, izņemot ķeblīti, un jādrāž visu, kas kustas!

32 1 atbildēt
Kādreiz vegānu sekta uz skolu bija atbraukusi , stāstija par veselīgu uzturu , bet nevarētu teikt , ka kāds izskatījās veselīgi. Viens bāls kā līķis , viens tievs kā skelets , vienam zili riņķi zem acīm. Gaļa palielina vēža risku? Kas par to? Šajos laikos jebkas palielina vēža risku. Tas , ka palielina nenozīmē , ka visi gaļēdāji pēkšņi sāks mirt no vēža. Vari būt veselīgākais cilvēks pasaulē , bet rīt jau tevi notriec mašīna. Neieteiktu uztraukties par to , ko katrs ēd un turpināt dzīvot savu dzīvi.
31 0 atbildēt

Es joprojām uzskatu, ka cilvēkam ir jāēd tas, ko viņš ir ēdis iepriekšējos miljons gadus un pie kā viņa organisms ir pielāgojies - t.i. - VISU!

29 2 atbildēt

Smiekli nāk. Daudzi šo vegānismu uzskata par trendu, tāpēc arī pārstāj ēst jebko, kas saistīts ar dzīvniekiem, jo daudzi citi tā dara un tas esot "stilīgi".

Protams, ir arī cilvēki, kuri tiešām ir īsti vegāni un to visu piekopj, bet liela daļa tikai to dara trenda pēc. 

22 0 atbildēt

" Man neriebjas vegānisms, man vienkārši riebjas cilvēki, kas uzskata, ka vegānisms ir priekš visiem un to vajadzētu visiem ievērot.  "

parakstos zem šiem vārdiem. Un tas ir saistība ne tikai ar vegānismu, bet ar da jeb ko.

12 0 atbildēt
Veganisms tagad pa lielam uzplaukst, jo pārtikas ražotāji atraduši jaunu nišu, un pie tam ienesīgu,jo tagad var pārdot to pašu produktu ko agrāk neviens īpaši nepirka bet tagad pērk jo tur ir 1% no neaizvietojamajām aminoskābēm, un plusā cenu var uzskrūvēt 2x vai pat 5x. Nekā pardabiska tīrs biznes!
11 1 atbildēt

Par Ķīnas pētījumu ir sen pierādīts, ka autors ir nodarbojies ar datu piemērošanu saviem apgalvojumiem

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

9 0 atbildēt

man ir pilnīgi vienalga,ko kurš ēd..vegāns vai gaļēdājs..tas manu attieksmi nemaina pret cilvēku..lidz brīdim,kad kāds vegāns cenšas man ieborēt,cik slikti ir ēst gaļu un uzspiež savu viedokli..katram tas ir savs..es nebāžos vegānam virsū ar gaļu..un tāpēc uzskatu,ka veganiem nav tiesību uzbāsties ar savu "pareizo" uzturu man..

un neriju es gaļu ar tonnam,bet pāris reizes nedēlā noteikti..un nelietoju uzturā vairumtirdzniecības bodēs nopērkamo,kas tiešām ir sapačkāta ar drazu..

9 0 atbildēt

Principā man vienalga vegāns vai gaļēdājs, valkā baltas vai melnas drēbes, tikai man liekas stulbi cīnīties par dzīvnieku tiesībām apēdot viņiem domāto pārtiku .

9 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »