local-stats-pixel fb-conv-api

Valoda11

39 1

Mūsdienu straujajā tehnoloģiju attīstību laikmetā nereti rodas savādas situācijas ar valodu vai valodnieki nespēj piedāvāt adekvātus terminus ar tehnoloģiju saistītu lietu apzīmēšanai. Lielāko tiesu ar tehnoloģijām saistītu vārdu tiek aizgūti no angļu valodas un bieži vien nepavisam neatbilst fonētiskajam latviešu valodas pirncipam. Bet pēc visa spriežot šī problēma ir ne tikai skārusi Latviju, bet tai pat ir globāls raksturs.

Vārdi, kuru latviskošana noteikti nenāktu par skādi:
+ USB spraudņi
+ dažāda veida komunikāciju pārklājumi
+ flash

Augstāk minētie piemēri parāda to, ka izmantoto tehnoloģiju apzīmējumi ir ļoti tehnoloģiski un ar tiem tiek apzīmēts plašs tehnoloģiju spektrs, kuru vajadzētu dalīt smalkāk. Saīsinājums USB reti kuram ir zināms un pasakot USB nav skaidrs vai pievienojamais spraudnis ir saistāms ar kādas ierīces pievienošanu, barošanu vai esošais savienojuma veids nodrošinās ierīces pierīci. Nereti pasakot USB, cilvēkam ir jāpadomā pirms viņš saprot vai kādam ir vajadzīgs vads kurš nodrošina USB savienojumu vai vienkārši ir nepieciešams kāds spraudins. Tā pat arī ar dažāda veida tīkliem, kuri lielākajai daļai ir vien mistisks burtu savienojums GSM, GPS, HTSC, G3, G4, Bluetooth, Wi-Fi utt. Visinteresantāk ir ar vārdu flash, kas var apzīmēt no pašas izmantotākās Adobe aplikācijas līdz pat ūdens nolaišanai klozetā. Līdzīgu piemēru netrūkst un ir sastopami teju jebkurā sfērā.

Līdzīgi ir ar jaunvārdu un valodā izmantojamo vārdu uzskaiti, jo ne visiem ir skaidrs, kur būtu meklējams viens vai otrs jaunvārds un kas par jaunvārdu izmantojamo iespēju būtu atbildīgs. Ja agrāk valsts nodrošināja jaunvārdu uzskaiti un to ieviešanu valodā, tad mūsdienās vienozīmīgi nevar pateikt to vai valstj būtu jānodrošina iedzīvotājus ar izmantojamāko vārdu pietiekami veinkārši pieietamiem sarakstiem.

Kas varētu veidot jaunvārdus un tos popularizēt:
+ valsts, centralizējot un apzinot sabiedrībā izmantojamākos vārdus
+ uzņēmumi, kuri piedāvā kādu noteiktu pakalpojumu
+ katrs individuāli izdomāt sev saprotamākus apzīmējumus tehnoloģijām, kuras izmanto

Lai kā arī nebūtu, jaunvārdi, kuri saistas ar tehnoloģijām ir pietiekami daudz un specifiski un to uzskaite nav viegls uzdevums, taču neskatoties uz to visur var sastapt apzīmējumus, kurus gadus desmit atpakaļ vien saprastu retais vai mūsdeinās pasakot, ka tev nepieciešams pieslēgums bez maz vai jebkurš sapratīs par ko runā.

lasi, vērtē, komentē emotion

39 1 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

 emotion +

5 0 atbildēt

Tie attēli atgādināja 90. gadu wordus...   emotion  

4 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt
Interesanti. Kādreiz prikola pēc jāpanēsā līdzi usb ports. Un, kad kāds paprasa:"iedo usb." ...
0 0 atbildēt

nesaprotu,kas te nesaprotams,ja vien,neesi atpalicis,vai virs 60..

0 0 atbildēt

Un? Jēga no tā? Ja nav zināms kas tie ir par saīsinājumiem, vai arī ko tie nozīmē, aizšauj uz internetu un painteresējies. Daudz laika tas īsti neaizņem un vispārējai attīstībai noteikti noderēs. Tāpat, tiem, kas nav tēmā pat latviskošana neko nedos, jo saprotamāks tas nepaliks. Domāju, ka daudzi, kuri ir saskārušies ar latviešu Windows piekritīs, ka tas tas ir valodas murgs. Nez, mūsu valoda vislabāk der lai dzeju rakstītu un dziesmas dziedātu, un tiem latviskotajiem terminiem bieži vien ausis vīst, it kā tā nebūtu latviešu valoda, bet kaut kāda no jau sen mirušajām.

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt