local-stats-pixel fb-conv-api

Vai uz tevi darbojas sociāls spiediens?8

165 0

Jā. Bet labāks jautājums būtu, cik daudz?

Ko mēs darām, kā mēs to darām, ko mēs pērkam, kā mēs izturamies, kādi mums uzskati, gandrīz viss, kas veido mūsu "es" ir atkarīgs no cilvēkiem ar kuriem uzaugam, ar kuriem dzīvojam, cilvēkiem mums apkārt. Sociāls spiediens darbojas dažādi, un kā mēs uz to reaģējam ir atkarīgs no katra cilvēka indivudāli.

Tiem, kam iederēties ir ļoti svarīgi, bieži vien nākas pakļauties sociālam spiedienam, pat ja viņu vēlmes un uzskati ir citādāki. Visvienkāršāk to ir novērot jauniešos. Neviens jau pats pa sevi neizdomā - jā, esmu dzirdējis, ka smēķēšana ir slikta, bet kāpēc gan nepamēģināt? Tieši tas pats ar alkoholu, palaidnību, narkotikām. Protams, ne vienmēr citi jaunieši ir cēlonis tam, bieži vien tie ir arī vecāki un mēdiji. Tāpat kā dzīvnieki, kas mācās medīt un baroties no citiem dzīvniekiem, mēs mācamies dzīvot no citiem cilvēkiem.

Mēs vienmēr salīdzinām sevi ar citiem cilvēkiem, un katru atšķirību mēs izvērtējam kā labu vai sliktu. Šis "labais" un "sliktais" ir relatīvs tam, ko mēs jau zinām un vēl nezinām. Ja mēs salīdzinām šīs īpašības, ko mēs novērtējām par labām un sliktām dažādos mūsu dzīves posmos, tad mēs redzēsim, ka tās ir mainīgas, vismaz cilvēkiem, kas prot izvērtēt savus uzskatus ar jaunas informācijas iegūšanu. Jo vairāk cilvēku mēs redzam ar atšķirīgu īpašību no mums, mums rodas priekšstats, ka varbūt ar mums kaut kas nav kārtībā un, jo vairāk mēs jūtam šo spiedienu, jo vairāk mums gribās mainīt sevi. Bieži vien tas notiek neapzināti.

Bet ir tak arī tādi cilvēki, kas "apzinās" sociālo spiedienu. Tie, kas ļoti publiski pretojās visam, ko piesaista masas, visu ko taisa priekš masām. Vai tas ir labāk? Nē. Šos cilvēkus jebkurā gadījumā ietekmē sociāls spiediens, jo viņiem ir svarīgi būt atšķirīgiem, "pretoties" sociālam spiedienam. Viņu pretošanās parasti izpaužas ar darīšanu pretējo sociālajam spiedienam, kas padara sociālā spiedienu efektīvāku - tas iespaido vairāk cilvēkus. Ļoti pazīstama cilvēku grupa, kas atbilst šim ir hipsteri.

Nav svarīgi vai tu pakļaujies sociālajam spiedienam vai tu "pretojies" tam, ja gribi lai tam būtu mazāks efekts - aktīvi ignorē to. Apzinies, ka tevi tas vienmēr ietekmēs, apzinies savas patiesās vēlmes, savus patiesos uzskatus, un izvērtē katru situāciju. Ir situācijas, kad sociāls spiediens strādā par labu cilvēkiem (piemēram - nosodot izvarošanu, pedofiliju, alkoholismu), bet ir arī bieži tādas situācijas, kur tas nāk par sliktu (piemēram - rasisms, homofobija, seksisms, mantkārība), tāpēc vienīgais veids kā to pārvarēt ir sākt aktīvāk domāt pašiem un nebaidīties atšķirties, nebaidīties mainīt savus uzskatus. Tas nav viegli, tas negarantē labāku vai laimīgāku dzīvi, bet tas attīstīs tevi, attīstīs mūsu sabiedrību, un ja tev ir vērtīgas arī citu cilvēku dzīvības, tad tu atradīsi vērtību tajā.

Galvenais neaizmirsti - arī tu es daļa no sabiedrības, un visam, ko tu dari ir kāds efekts. Tikai no tevis ir atkarīgs vai tas ir pozitīvs vai negatīvs.

165 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Kad biju mazs (patiesībā līdz kādiem 15-16 gadiem), tad jau vairāk bija akcents uz to, kā būt ''pareizam''. Apmēram tajā vecumā sāka veidoties uzskati un principi, kuri, protams, ir mainījušies kaut kādā mērā laika gaitā. Tomēr es ticu un paļaujos uz tiem, jo, manuprāt, sliktākais, ko cilvēks sev spēj nodarīt, ir atteikties no saviem uzskatiem, principiem un padoties sabiedrībai - un tas nozīmē zaudēt sevi. 

8 0 atbildēt

Lielākā daļa vienkārši baidās atšķirties, jo tiks izsviesti no bara! Tā domāju es!

2 0 atbildēt

Ahaha, jā, te jau visiem ir ''es jau tāds neesmu, es esmu atšķirīgs no pārējiem!!! esmu tik īpašs, nekāda sabiedrība mani neietekmē!!''  utml ilūzijas. Turpiniet vien sapņot, jūs esat tieši tādā pašā sabiedrības ietekmē kā pārējie emotion          

2 0 atbildēt

nē, nedarbojas.

0 0 atbildēt