local-stats-pixel fb-conv-api

Vai tiešām atkarība?8

193 1

Ko tu zini par atkarību?
Kas ir atkarība?
Un kādēļ mēs esam atkarīgi?

Vai esi gatavs tikt pārsteigts ar atbildēm?

Mums atkarības tiek pasniegtas veidā, kas nav loģisks, vai tiešām nav jocīgi tas, ka sodot narkomānu ieliekot viņu vēl skarbākā vidē absolūti lielākā daļa neatsakās no narkotikām?

Kādēļ tas tā ir?
Sāksim ar to, uz kādiem principiem balstās šāda sistēma pret atkarīgajiem, ja vairāk nekā 100gadu narkotikas sākot ar marihuānu beidzot ar kokaīnu ir aizliegtas gandrīz visās pasaules valstīs, ar dažiem izņēmumiem.

193 1 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Labs raksts emotion

Lielākoties tā arī ir - tūkst citu stimulu, bet ne vienmēr ir tā.

Ja visa problēmas sakne būtu citu stimulu trūkums, tad nenodzertos cilvēki kam ir gan bērni, gan darbs gan veiksmīga karjera.. gan draugi un hobiji.. bet nodzerās.. un zaudē gan darbu gan ģimeni gan visu pārējo.. laikam jau būtība tomēr ir tā ka daudzas vielas, un atkarības vispār, dod ātrāku stimulu nekā citas tobrīd pieejamās lietas.. papildus ir tāda lieta kā pieradums, banāls pieradums, kas izveidojās ļoti ātri - samērā stabīls pieradums izveidojās apmēram 3 mēnešu laikā.. tas ir ja katru dienu 3 mēnešus vakarā izdzersi pa 1 alus pudelei- tad gandrīz par 90% tev jau būs izveidojusies atkarība - katru vakaru 1 aliņu .. Tas pats ja katru rītu mazliet pavingrosi - apmēram pēc 3 mēnešiem tas jau būs kā paradums - un ja no rīta to nebūsi izdarijis - visu dienu jutīsi diskomfortu, un pat neapzinoties to izdarīsi.. Bet piespiežoties var arī no šī paraduma atbrīvoties.. tātad tas nav neatgriezenisks process... Tieši tāpēc - nevajag mēģināt atmest smēķēt, to nevar izdarīt ar zēlēm, vai domājot es atmetīšu - tas ir gandrīz bezcerīgs un ļoti okošs process. Bet var iet pavisam vieglu ceļu - nesmēķēt. vienkārši  nesmēķēt, un pārstāt par to domāt. Tas ir faktiski vienīgais veids kā beigt smēķēt. Tas pats ar daudzām citām atkarībām. 

Arī alkahols neizveido ķīmisku atkarību. Alhahols arī ir sociālu apstākļu izveidota atkarība.. Bet daudzas psihotropās vielas izraisa ķīmisku atkarību. Tas nozīmē ka ilgstoši lietojot ķermenim gluži vienkārī šī viela ir nepieciešama lai normāli funkcionētu. un izr vajadzīgs samērā ilgs laiks lai organisms atrastu no šīs vielas... Tādi ir visi opiāti, unarī kaņepe - jā te tūlīt daudzi brēks ka tā neizraisa atkarību.

Bet lai tie brēcēji pasaka - ja kāds kautkur tuvumā uzpīpēs - vai viņš varēs pateikt ka tiek pīpēta kaņepe. nevis vienkārši dedzināta zāle .. tie kas nekad nebūs pīpējuši, nekad nejutīs atšķirību - tieši tāpēc ka smadzēnēs nav izvedojušies noturīgi neironu savienujumi, kas ļauj šo smaržu atšķirt no miljoniem citu.. tā arī ir bialoģiski ķīmiskā atkarība - smadzenes saka - būs forši, vajag atkal uzpīpēt.. un 99,9% gadijumu tikai veselais saprāts paska - nē nevajag, nebūs labi.  

Tie kas min Portugāli kā piemēru noklusē faktu ka tur valsts ielika vājprātīgi lielus līdzekļus izglītošanā, un atkarīgo ārstēšanā, jā cietumā jau tur neliek, bet daudzas lietas liegtas uz mūžu, ieroča atļauju nedabūt kā arī ir citi drastiski ierobežojumi.. Slimību izplatība samazinājās, jo atkarīgais var aiiet un iedurties - un izgulēties valsts apmaksātā vietā .. padomājiet vai Latvijā vajadzētu centrus kur jaunieši varētu aiziet un uzpīpēt kaņepi? Pie tam - tirgot tāpat tur ir azliegts.. pie mums ar vienu dozu "zālītes" tevi cietumā neliks... bet ja būs puskilograms- tad uz daudziem gadiem "rūtota saule"..  

13 0 atbildēt

Domāju, ka atkarības kā patstāvīga parādība nepastāv, tā ir ilūzija. Bija periods, kad intensīvi lietoju alkoholu - dzēru veselus 8 mēnešus (kopējais dzērāja stāžs vismas 5 gadi) katru vakaru, arī viens pats, ja draugu nebija. Pēc darba izdzēru 0,5 degvīna un vēl pāris aliņus viens pats, kompānijā varēju vēl vairāk. Pats nesaprotu, kā varēju strādāt otrā dienā. Tad vienā dienā atmetu un nedzeru jau piekto gadu. Nesen draugi izjokoja - uzmaisīja it kā bezalkoholisko kokteili, kurā klāt bija viltīgi nomaskēts liķieris. Neko, izdzēru, neko nejutu, vēlāk gan sapratu, ka esmu iešmigojis, bet nekāda āķa lūpā nebija. Ar tabaku līdzīgi- šad tad sestdienās izsmēķēju pa cigāram, bet varu arī nesmēķēt, nekādu problēmu. Pieļauju, ka atkarības ir saistītas ar cilvēka mentālo veselību - cilvēks kā vinila plate ieciklējas vienā punktā, no kura netiek ārā, un nejūt vajadzību kaut ko mainīt. 

4 0 atbildēt

Skaisti!

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Labs

0 0 atbildēt

Labs ! 

0 0 atbildēt