local-stats-pixel fb-conv-api

Vai pamatskolas skolēniem būtu jāmācās CSN teorija un jākārto 9.klasē eksāmens?34

283 0

Tā kā uz Latvijas ceļiem ar katru gadu palielinās pārgalvīgu autovadītāju skaits, kā arī tie, kuri tiesības ir nolikuši pirms 20 gadiem, tagad ir sākuši braukt ar domu: «Pakraties malā, ņuņņa, man tiesības jau no 1996. gada!», tad varbūt ir laiks ieviest izglītības iestādēs obligātu priekšmetu, kurā māca CSN?

283 0 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000

Būtu tikai jaiemāca elementāra uzvedība pie gājēju pārejām un luksoforiem. 

22 0 atbildēt

Jā, un man sākumskolā no 2 . - 4. klasei pat bija mācību priekšmets - "Ceļu satiksmes noteikumi".

Ceļu satiksmes noteikumu apjoms un specifika atšķiras atkarībā no izvēlētās kvalifikācijas - velo, moto, auto, kravas auto, busi, piekabes. Nedomāju, ka skolā būtu jāmāca tāds CSN apjoms, kas attiecas uz autobraukšanu, jo tad kāpēc ne uzreiz uz autobusu? Bet ir CSN "vispārīgā daļa", kas attiecas uz jebkuru satiksmes dalībnieku, un to būtu jāmāca!

18 0 atbildēt

Protams ka vajag un ne jau tāpēc ka autovadītāji vai velosipēdisti - tāpēc ka gājēji visbiežāk kaut kādas nejēdzības dara uz braucamās daļas. Tāpat vidusskolā vajadzētu vismaz pāris nodarbības pie stūres pabraukāt kaut vai pa poligonu gan gaišajā , gan tumšajā laikā, gan krēslā, kad saule spēd pretī, lai pēc tam pat ja pašiem nebūs mašīnas, tomēr nojaustu ko vadītājs var redzēt, ko nevar un ka apstāšanās ceļš mašīnai ir krietni lielāks nekā gājējam.

13 1 atbildēt

Varbūt ne gluži visas noteikumu sadaļas, bet gājēju pienākumi utt... kāpēc gan ne emotion

12 0 atbildēt

Kad mācijos (LPSR) laikos šīs bija obligāts priekšmets. Šodien par to daudz diskutēts, parasti atbilde no IZM ir, bērni jau tā noslogoti.

Nu izmetiet no skolu programmas mācību par ēpreju tautas eposu, un opā - viena stunda nedēļā priekš CSN ir atrasta

7 0 atbildēt

Macities satiksmes noteikumus noteikti vajag... sakot ar bernu darzu ,rotalju veida.  Te viens idinsh izsakas ,ka padomju laika cilveki ,,nav parmacami,,(kas sanjemushi tiesibas no1996 un agrak)....  Ta ari ir,vinjiem ir tas ,kas lieligajiem un krutajiem tagadejo laiku ,,meistariem shjuma - heriem,,nav un vel ilgi nebus, PIEREDZE . 5-10 gadi staza vel nenozime meistaru, tas isteniba ir pats bistamakais laiks ,kad cilvekam sak likties ,ka nu jau gan es esmu specs un varu atljauties vairak ka citi... Kapsetas pilnas ar tadiem. Psrs laika vareja  (kas gribeja)laiku pa laikam iet un pamacities satiksmes noteikumus ar visiem jaunumiem un izmainjam,man vel tagad saglabajushas,, spravkas,, par shadu iso kursu beigshanu. Neesmu dzirdejis ,ka tagad kads to daritu,iznjemot profesionaljus shoferus,kuriem jau ta nav jasudzas par prakses trukumu.

6 0 atbildēt

Ka izveles prieksmets, ta butu loti laba doma, bet noteikti ne obligatu prasibu

4 0 atbildēt

PAMATskolā? Visu pilno kursu ar joslām, nogriešanos no sliedēm, utml? NĒ.

Pamatskolu pabeidzu 14 gados. Baigā jēga 13..14 gados urbt to visu, ja B kategorijas MĀCĪBU atļauja vispār no 16 tik izsniedzama?

Un baigā jēga skolēnam GADU lieku stundu piespiedu kārtā apgūt pamatus, ja viņš nav spējīgs nedēļā to patstāvīgi iemācīties velo teoriju, lai uz 10 jautājumiem atbildētu?

Ar velo tiesībām ākstīties - okei, parādīsies uz ceļiem vēl vairāk pašpārliecinātu, neievainojamu tīņu uz velosipēdiem, kam "ir taču tiesības", vēl vairāk viņus trieks nost. Un jēga? Tas ir labi, ka velosipēdisti baidās no auto un brauc pa nomali/ietvēm. Jo mazāk baidīsies, jo vairāk līdīs ceļa vidū un cietīs. 

..tomēr uzskatu, ka šis būtu lielisks veids, lai panāktu to, ka uz ceļa atrodas mazāk bīstami satiksmes dalībnieki

Velosipēdisti IR paaugstinātas bīstamības objekts uz ceļa. Viņi brauc lēni, viņi maz atšķiras no stāvoša auto uz ceļa - tāpat jāapbrauc, tāpat plūsmā iekļauties nespēj.

Lai apkarotu tupus jauniešus nojātās miskastēs, kas mauc, cik tik tā kaste spēj izdot, pietiktu policijā sākt izsaukt "uz pārrunām" autovadītāju, balstoties uz e-pastā iesūtītu videoreģistratora ierakstu par viņu, fiksējot agresīvu braukšanu. Jo šoferi jūtas neaizskarami, ja blakus nav policijas auto. Domā, ka viņi CSN nezina? Vairāk vai mazāk zina, tiesības taču nokārtojuši!

3 0 atbildēt

Man liekas ka CSN būtu jābūt visās skolās kā obligātais. Varbūt ne tieši kā autovadītājiem, bet vairāk piemērots, teiksim no gājēju viedokļa. Mēs visi ikdienā pārvietojamies pa ceļiem, tā ir liela un būtiska mūsu ikdienas daļa. Būtu tikai pareizi to mācīt. Tikko kā bērns sāk uz ceļa pārvietoties viens pats viņam būtu jāzina ceļu satiksmes noteikumi, vismaz pamatlīmenī. Skolā māca bieži daudz lieka, bet to ko vajag atstāj uz vecāku atbildību.

3 0 atbildēt

bojāgājušo skaitu uz ceļa samazinās netrafarēto ceļa policijas auto skaita pieaugums, tas ir fakts, daudzās valstīs jau pierādījies

2 0 atbildēt

PSRS laikā tā jau bija un par ļaunu tas nenāktu - gan biku labak prastu uzvesties ar to pašu riteni vai mazākas kubatūras rolleri vai moci, gan kā gājējs mazliet prastos, arī pirmā palīdzība nebūtu par sliktu + pēc tam, kad sadūšotos iet kārtot B kategoriju vieglāk būu iemācīties - nebūtu tik daudz no 0.

2 0 atbildēt

Vienai daļai no tiem kuriem ir tiesības arī vajadzētu pamācīties noteikumus. Vizbiežāk redzams iebraukšana krustojumā, ja skaidri zina, ka tur arīpaliks. Tāpat izteikti pie tc Olympia visi aizmirst stāvvietā par labās rokas likumu, ja vispār par tādu ir ko dzirdējuši.

2 0 atbildēt
Nav jēgas pārrunāt bīstamas situācijas, ja dzīvē tās katrā situācījā atšķirsies.Piemērmam, ne vienmēr no avārijas varēs izvairīties tādā veidā kā tas mācīts, ja uz ceļa atradīsies kāds objekts, kas traucēs šo variantu. Pie tam, ne visi tādā situācijā un uztraukumā atcerēsies kā jārīkojas. Lai ko mācītu, viss vienalga nāks ar pieredzi...
3 1 atbildēt
I avatarsI
Zināt nenozīmē darīt
1 0 atbildēt
Vienmēr esmu gribējis būt reaktīvās lidmašīnas pilots !
1 0 atbildēt
Es līdz galam nesapratu to, ka - pamatskola, bet tomēr trīs gadi. Pamatskolas mazākās klases vai vecākās? Riteņbraukšanas tiesības tagad var likt jau no desmit gadu vecuma, kas nozīmē, ka pēc loģikas labāk būtu mācīt jaunākajos pamatskolas gados, bet tai pašā laikā - tie ir gadi, kad cilvēki ne īsti pievērš uzmanību mācībām un lielāko daļu ātri aizmirst. Tādēļ vidusskolā ļoti maz no tā būtu palicis atmiņā. Man šķiet, drīzāk varētu taisīt tādas kā obligātās lekcijas skolās, vai arī to darīt audzināšanas stundu laikā, kas pārsvarā tāpat netiek izmantotas īpaši lietderīgi. Neredzu vajadzību palielināt stundu skaitu. Tomēr ideja kā tāda nav īpaši slikta, lai gan nedomāju, ka realitātē tam būtu tik pozitīvas sekas kā solās būt.
1 0 atbildēt
Tā jau daudz eksāmenu jākārto, kur tad vēl
1 0 atbildēt

Priekš kam pamatskolniekiem vispār jāmācās  emotion 

1 0 atbildēt

nekas labak neiemaca but labam un apzinigam soferim ka paris novakotas masinas pakerti koki un gravji! teorija ir viena lieta bet reala prakse ir pavisam kas cits un no kludam tikai iemacamies! emotion

1 0 atbildēt

O! Matilde, Ja tu šādi turpināsi, apgāzīsi manu pasauli kājām gaisā! (vai arī tomēr ghostwriting?)

0 0 atbildēt