local-stats-pixel fb-conv-api

Vai būs jauna ekonomiskā krīze?10

Kaut arī ir pagājis krietns laiks, kopš 2008. gada krīzes un situācija, liekas, uzlabojas, mēs nevaram aizmirst, ka ekonomiska ir cikliska un pēc augšanas perioda sekos recesijas periods. Mazais ekonomiskais cikls ilgst apmēram 8 līdz 12 gadus, tātad krīze sāksies ne vēlāk kā 2020. gadā. Tiesa nākošā krīze nebūs tik smaga kā 2008. gada, jo tās bija Lielā ekonomiskā cikla beigas (apmēram 75 - 90 gadi), iepriekšējais beidzās t.s. "Melnajā ceturtdienā".
Vairākas pazīmes dara mani bažīgu, tās turpmāk uzskaitīšu rakstā.
1) Inflācija. Pirms 2008. gada ķibeles regulāri tika ziņots par strauju inflāciju. Šīs desmitgades sākumā tā bija zem viena procenta, bet tagad pārsniedz 3 procentus. Arī algas strauji aug (5 procenti gadā).
2) Ekonomisko ciklu cēlonis ir kredītsaistības, cilvēki nereti iegādājas to, ko patiesībā nevar atļauties. Kredītēšanas straujšs pieaugums. 2016. gadā būtiski pieauga auto iegādei izsniegtie kredīti. Kreditēšanas kāpuma rezultātā ir pieaugušas dzīvokļu cenas. Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs mēdz ikdienas tēriņus segt, izmantojot tā sauktos "ātros kredītus".
3)Ekonomikas eksperti norāda, ka ASV akciju tirgā cenas ir pārvērtētas. Līdzīgi bija arī 2008. gadā, bet nesamērīgi augstā cena agrāk vai vēlāk kritīsies un, ja tas notiks strauji, cietīs arī citas valstis. 2016. gadā bija novērojama turbulence Ķīnas akciju tirgū, radot bažas par jaunu globālu ekonomisko recesiju. Kaut arī situācija tika atrisināta, notikušais rāda, cik šī sistēma ir nedroša.
4) Valsts uzkrājumu neesamība. Izskatās, ka mēs no krīzes neko daudz neesam mācījušies. Venecuēlas piemērs norāda, kas notiek, ja valstij nav pietiekamas rezerves - šogad reģistrēta jau pirmā bada nāve. Mēs joprojām turpinam iztērēt katru centu, nereti ieguldot ēkās, bez kurām var iztikt. Uzkrājumi palīdzētu pārciest grūtos laikus, līdz atkal sāktos ekonomikas augšupeja. Arī katram trešajam strādājošajam nav uzkrājumu pat vienas algas apmērā.
Ko darīt? Pirmkārt, noteikti vajadzētu salabot veselību. Nemitīgi mācīties jaunas lietas, jo labos speciālistus atbrīvo pēdējos. Bet galvenais atbrīvoties no kredītsaistībām un veikt uzkrājumus.

128 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

Latvijā tās krīzes notiek pārāk bieži, sākot no bankas Baltija, līdz slavenajam Parex, Liepājas metalurgam, Latvijas Banka, protams nedrīkst aizmirst parelēlo nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanu, ko atbalsta legālā mafija, kas plašāk pazīstma ar nosaukumu - deputāti, viņu čomi uz pietuvinātie.

Es pieļauju, ka nākamā krīze ir jau ieplānota un nav vairs aiz kalniem, tikai jautājums - kad?

Un varu derēt, ka atkal par to visu maksās strādnieks parastais, kā līdz šim, jo Latvijas ekonomisti līdz citam variantam, kā nodokļu paaugstināšana, nespēj aizdomāties, tā vietā, lai jau laikus izvērtētu visus iespējamos riskus.

Un kad tas notiks, neviens nekādu atbildību nenesīs, kā jau vienmēr...

12 1 atbildēt

Vai tad kaut kas baigi ir uzlabojies? Dzīvoju, lai strādātu. Kā nav darbs, tā sākas problēmas, jo iekrājumus veidot šajā valstī ir ļoti grūti.

5 1 atbildēt

Arī no ES izstājas Lielbritānija un līdz ar to arī aizies visas ES subsīdijas. Runā ka tās apgriezīs ar 2020. gadu. Man liekas ka 2020. gads būs pilnīgas žopas gads.

3 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

🙂

0 0 atbildēt

😊

0 0 atbildēt

😇

0 0 atbildēt

😰

0 0 atbildēt