local-stats-pixel fb-conv-api

Tā kā tādi tūristi! [Castle of Light]4

148 0

No idejas līdz maketam, no maketa līdz dāvinājumam, no dāvinājuma līdz realizācijai ir pagājuši 25 gadi.. Sanāk, ka šis projekts aizsākās tajā pat gadā, kad nācu šajā pasaulē. Bet tas nav noteicošais, kāpēc nolēmu veidot rakstu par LNB jauno ēku, bet gan tas, ka sperot soļus pāri šīs ēkas slieksnim, es sajutu pilnīgu mieru un harmoniju, ko arī Gunārs, projektējot bibliotēkas ēku, ir centies panākt, ja godīgi, tad tas ir izdevies!

Tieši ceturtdaļgadsimtu vajadzēja, lai Latvijas valsts un tās deliģētie politiķi un ministri šo, Latvijas arhitekta Gunāra Birkerta dāvinājumu novestu līdz galam un radītu pieeju ikvienam apmeklēt Latvijas Nacionālo bibliotēku jaunajās telpās.

Gunāra paustais par LNB:

Mūsdienu arhitektūrai ir jābūt kā tiltam pāri laika robežām — balstītai pagātnē un ar skatu nākotnē. Rodas nepieciešamība izveidot jaunu formas valodu, tādu, kas ar pietāti attiektos pret iepriekšējām. Raugoties uz ēku, mēs redzam intriģējošu formu. Tā mūs vizuāli piesaista. Kāda tā ir? Tā ir izteiksmīga. Tā ir bibliotēka, funkcionāls simbols. Tā ir atgādinājums par Latvijai nozīmīgu izcilu vēsturisku notikumu un tās valstiskuma veidošanos, kā arī sumina valsts atdzimšanu un tās atjaunoto kultūras bagātību krājumus.

Vārdu lineārā daba nespēj pilnīgi aprakstīt trīsdimensiālo arhitektonisko veidolu. Izteiksmes ziņā veidols ir daudznozīmīgs. Lai uztvertu tā jēgu, mums jāatgriežas pie sajūtām un intuīcijas, kas pavadījušas radīšanas brīdi. Šī arhitektūra stāsta par humānisma un kultūras saplūsmi, kas ietver sevī atsauces uz vēsturi, folkloru, literatūru, mūziku un tēlotājmākslu.

Uzlūkojot ietekmes, kuru iespaidā tapis ēkas veidols, mēs atpazīstam lauku viensētu būvniecību, kurai uzslāņotas vēsturiskās Rīgas arhitektoniskās izpausmes. Visas šīs metaforas ir devušas savu ieguldījumu mūsdienu bibliotēkas veidola uzmetumā. Šim jaunajam veidolam piemīt individualitāte un spēks, lai veidotu dialogu ar vēsturisko arhitektūru Daugavas pretējā krastā.

Šo metaforu sintēzi es dēvēju par dvēseli; tā piedod izteiksmību Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas ārējam apveidam. Un tad vēl ir dvēsele, kas atspoguļojas iekštelpās (interjerā).

148 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

ļoti labs raksts, Ziedīt, bet es tomēr uzskatu ka šādu māju bibliotēkas vajadzībām celt nevajadzēja.

btw, to spēli taisīja viens mans bijusāis darba biedrs :D

0 0 atbildēt