Mēs visi vairāk vai mazāk ēdam sviestmaizes. Brokastīs, kā ātru uzkodu, kā ātro ēdienreizi brīdī, kad esam steigā vai vienkārši kā tādu našķi. Es ticu, ka lielākai daļai tomēr šīm sviestmaizēm tiek piešķirta tāda vienkārša, klasiska vērtība, uzsmērējot sviestiņu vai margarīnu, uzliekot kādu desas vai siera šķēli un varbūt kādu tomātiņu vēl. Protams, mēs esam kreatīvi cilvēki, un mēdzam arī improvizēt, liekot virsū visu, kas vien ledusskapī atrodas, bet tomēr desmaizes un siermaizes ir mūsu klasika. Dodu jums nelielu ieskatu tajā, kādas ta sviestmaizes ēd citās valstīs visā pasaulē.
Sviestmaižu dažādība pasaulē21
Čemita (Meksika)
Šāda veida sviestmaize radās iekš Pueblas. Tā sastāv no avokado, gaļas, baltā siera, sīpoliem un salsas. To visu liek iekšā baltās maizes bulciņā.
Čoripan (Dienvidamerika)
Šis sendviča tips nācis no Argentīnas. Šo sviestmaizi ar desu mīl visā Dienvidamerikā. Parasti tiek pasniegts uz kraukšķīgas maizītes ar čimičure vai pebre mērcēm.
Čivito (Urugvaja)
Čivito no spāņu valodas tulkojas kā „maza kaziņa”, „kazlēns”, bet šī sviestmaize ir taisīta no liellopu gaļas šķēlītēm ar mocarelas sieru, tomātiem, majonēzi, olīvām, bekonu, olām un šķiņķi. Pa lielam – no visa pa drusciņai. Forša sviestmaizīte, ne? Es domāju, ka es pati tādu sviestmaizi nemaz nespētu apēst. :D
Dabls (Trinidada un Tobāgo)
Populāra sviestmaize no ceptas maizes ar zirņiem un kariju. Var pievienot arī mango, gurķi un kokosriekstu. Diezgan populāra uzkoda pirms miega. Jūs varētu kaut ko tādu katru dienu pirms miega ēst? :D
Donki burgers (Ķīna)
Tulkojumā no angļu valodas „donkey” nozīmē „ēzelis”. Jā, jā, šī sviestmaize tiek taisīta no ēzeļa gaļas ar salātiem un papriku. Pasniedz uz kraukšķīgus maizītes. Hebei provincē ir tāds teiciens: ". Debesīs – pūķa gaļa, bet uz zemes – ēzeļa gaļa".
Medianoče (Kuba)
Tiešā tulkojumā nozīmē „pusnakts”. Slavena nakts uzkoda Kubā. Sastāv no ceptas cūkgaļas, šķiņķa, sinepēm, siera un gurķīšiem uz saldas maizītes.
Doner-kebabs (Turcija)
Gaļa uz lavaša un ar piedevām pilnīgi jebkādām, ko vien sirds kāro, bet parasti gan tur ir tomāti, sīpoli, salāti, marinēti gurķīši un čillī. Lieliska uzkoda tiem, kuri ir pavairāk iedzēruši, bet aizmirsusi uzēst.
Fišburgers (Vācija)
Kraukšķīga maizīte ar zivi un sīpoliem. Man gan neizskatās diez ko apetelīgi, bet varbūt tie, kam garšo sālītas zivtiņas, būtu par ko šādu sajūsmā.
Baros Ļuko (Čīle)
Patiesībā vienkārši liellopu gaļa ar kausēto siers uz maizītes. Sviestmaize ir nosaukta bijušā prezidenta Ramón Barros Luco vārdā, jo viņš vienmēr šo maizīri pasūtīja Čīles Nacionālā kongresa laikā.
Sviestmaize Amerikā
Visiem zināmās amerikāņu sviestmaizes ar valriekstu sviestu.