local-stats-pixel fb-conv-api

Stāsts par 10% pasaules iedzīvotāju JEB kreiļi labroču vidū64

463 0

Sveiki spocēni! emotion

Ir pagājis 13.augusts - Pasaules kreiļu diena, kura tiek atzīmēta jau no 1992.gada un pati esmu kreile, nolēmu veidot šo rakstu.

Kā parasti, pirms raksta veidošanas, skatos, vai par šo tēmu ir bijuši kādi raksti iepriekš spoki.lv rakstu krājumā. Daži raksti par kreiļiem ir bijuši, bet vairāk tādi populārzinātniski, bet es centīšos vairāk no medicīniskās un zinātniskās puses Jūs iepazīstināt ar kreiļiem un viņu dotībām, smadzeņu darbību, rakstura īpašībām un citām lietām.

Kreilība ir ikdienas darbību veikšana, piemēram, rakstīšana, ar kreiso roku. Kreilība pasaulē ir izplatīta 7—10% cilvēku vidū. Neirofizioloģijā tiek minēts, ka kreilība ir labās puslodes dominance pār kreiso smadzeņu puslodi, kas ir iespējama, pateicoties funkcionālai smadzeņu asimetrijai, attiecīgi, labročiem par dominējošo smadzeņu puslodi uzskatāma kreisā.

Cilvēkam var arī noteikt vadošo aci, ausi un kāju. Pēc šiem četriem parametriem var spriest, kāda galvas smadzeņu puslode dominē šim cilvēkam. Neskatoties uz to, ne vienmēr tas liecina, ka vadošā ir labā vai kreisā roka, jo ir neliela daļa cilvēku, kurus var nodēvēt par abročiem jeb ambidekstriem (no latīņu valodas: ambo 'abi' un dexter 'labais') - cilvēks ar abām labajām jeb vadošajām rokām.

Pasaulslavenu cilvēku vidū kreiļi bijuši Ramzess II, Jūlijs Cēzars, Aleksandrs Lielais un Napoleons.

No Amerikas prezidentiem – Harijs Trumens, Džeralds Fords, Džordžs Bušs, Ronalds Reigans, Bils Klintons, Baraks Obama.

Arī Pikaso, Leonardo da Vinči, Francs Kafka, Marks Tvens, Merilina Monro, Grēta Garbo, Roberts Šūmanis, Enriko Karūzo un Bils Geits.

Latvijā pazīstami cilvēki: Elmārs Tannis, Pauls Timrots, Ģirts Timrots, u.c.

463 0 64 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 64

0/2000

Nu,cik daudz šeit ir kreiļu? :) 

9 0 atbildēt

Dīvaini. Esmu labrocis kopš dzimšanas, bet man ir vairāk izteiktas mākslinieciskās funkcijas. Īsti tam faktam, par labročiem, ka ir vairāk praktiskā stereotipiskā domāšana, ir daļēji mīts. Padodas zīmēšana, muzicēšana un dzejas rakstīšana. Man ir vairāk kreiļu īpašības, nekā labroču, atšķirība ir tā, ka esmu labrocis. Būšu laikam kaut kur atsities pret izlietni. :D

3 0 atbildēt

OMFG tie reļiģiozie viduslaiku pajoliņi pat kreiļus dedzināja emotion

3 0 atbildēt

Nice job-tagad zinu, kas ir Kafka! emotion

2 0 atbildēt

Haha, atceros kā mammas māte man piespieda rakstīt ar labo roku, tāpat kā agrāk darīja ar manu tēvu. Smieklīgi, bet nepakļāvos un neredzu jēgu, ha

2 0 atbildēt

heh, esmu pārmācītais kreilis...

2 0 atbildēt

Tagad jūtos baigi kruts izlasot šo rakstu :D (Kreilis)

2 0 atbildēt

Labi ka mans bračka nedzīvoja senajos laikos, sārts būtu garantēts emotion

2 0 atbildēt

Kreiļi mirst ātrāk tapēc jo visas ierīces ir ražotas priekš labročiem emotion

1 0 atbildēt

Man kreisā roka laikam ir tikai simetrījai. Neko jēdzīgu ar viņu izdarīt nevaru.

1 0 atbildēt

Vienlīdz nesalasāmi rakstu ar abām rokām... ir lietas ko daru ar labo roku un ir lietas ko daru ar kreiso..kā kuru reizi, kā ērāk.

1 0 atbildēt

Esmu īsta kreile bet mana mamma ir lauzta kreile :(

1 0 atbildēt
esmu kreilis, bushu kreilis. piedzimu kads esmu un nekas to nemaina :)
1 0 atbildēt
Arī esmu kreilis, pietam 92. gada izlaiduma :D
1 0 atbildēt

Man patīk šis raksts, jo pat arī esmu kreile kopš dzimšanas ^-^

1 0 atbildēt

Ar abām rokām vienlīdz veikli rīkojos, bet tomēr pārsvarā visu daru ar labo. Taču dažkārt tā vien gribās kaut ko ar kreiso izdarīt, ka sāku zīmēt vai kaut ko rakstīt ar kreiso.. ;D

1 0 atbildēt
Es esmu kreilis, bet ļoti bieži un daudz darbojos ar abām rokām. Pat esmu iemanījies ar abām rokām parakstīt.:D
1 0 atbildēt

Tas par to papīra grozīšanu vnk atkarīgs no tā, kā tu turi rakstāmo, vienalga, vai raksta ar labo vai kreiso roku. Ir kas rakstāmo tur pavērstu uz priekšu (tā kā tev 7. bildē), un ir, kas tur roku tā kā āķī un rakstāmo pavērstu pret sevi (tā daru es :D). Nenosmērēšanai tas daudz nepalīdzēs :D

Šķērēm, ja ir normāli rokturi, tad vēl nav tik traki, vnk uz asmeni savādāk jāspiež, lai labāk nogrieztu, bet ir redzētas tādas, kur īkšķa caurums ir leņķī, vot tās gan ar kreiso roku ir mokošas

No tām kategorijām es laikam skaitītos pie īstajiem kreiļiem :)

1 0 atbildēt
"Ne visi kreiļi ir ģēniji, bet visi ģēniji ir kreiļi" Vai tiešām? Kā tad ar N.Teslu,Einšteinu un daudziem citiem? Vadošajai rokai nav pilnīgi nekāda sakara ar cilvēka inteliģenci,uc. Turklāt,roku var uztrenēt.Kā piemēram bundziniekiem,abas rokas bieži vien ir vadošās.
1 0 atbildēt

Atceros,ka skolas laikā man audzinātāja dirsa virsū vienmēr par to,ka esmu kreilis,stulbā kuce,kompleksos nedaudz iedzina,jo tolaik es taču vēl biju tikai bērns..

1 0 atbildēt