Februārī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Pankūku diena. Pēc tradīcijas, šajā dienā galdā jāliek dažāda veida pankūkas
Februārī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Pankūku diena. Pēc tradīcijas, šajā dienā galdā jāliek dažāda veida pankūkas
Pankūku nedēļa vai arī pankūku otrdiena ir viena no tām tradīcijām, kurās savijas gan senās tradīcijas, gan kristīgās baznīcas rituāli. Pareizticīgo baznīcā to dēvē par Masļeņicu, katoļi un luterāņi atzīmē tauku vai pankūku otrdienu (Mardi Gras), bet latviešu gadskārtās svin meteņus. Jebkurā gadījumā tā ir dzīves svinēšana starp salto ziemu un pavasari, kas ievada gavēņa laiku.
Vislabāk pankūkas cept čuguna vai nerūsējošā tērauda pannā. Pirms cepšanas pannu labi sakarsē, pretējā gadījumā pirmā un pat otrā pankūka noteikti neizdosies. Ja panna ir pietiekami karsta, uz tās uzliets ūdens sprakšķēs.
Ideālā gadījumā mīklas sastāvdaļām būtu jābūt istabas temperatūrā, bet kausēts sviests pirms lietošanas jāatdzesē. Tāpat mīklai pirms cepšanas jāļauj atpūsties. Vienkārši: vispirms pagatavo pankūku mīklu un pēc tam – pildījumu.
Pankūku tradīcijas – gadsimtiem senas!Viena no senākajām pankūku tradīcijām – Olnijas pankūku skrējiens – jau kopš 1445. gada notiek Bekingemšīrā, Lielbritānijā. Pankūku dienā pēc baznīcas zvana vietējās mājsaimnieces ar savu pannu un pankūku skrien uz baznīcu. Sacensību uzvarētājai tiek baznīcas zvaniķa „miera skūpsts”, kas nesot veiksmi visam gadam.