local-stats-pixel fb-conv-api

Šodiena 2017.03.283

12 0

Nezāļu diena


"Arī nezāles kļūst par puķēm, kad tās iepazīst."

Nezāles ir varmācīgi augi, jo tās savā agresivitātē kultūraugiem atņem gan mitrumu, gan barības vielas, gan saules gaismu. Daba nezāles ir radījusi dzīvotspējīgākas nekā kultūraugus. Dažas no tām savu dīgtspēju saglabā pat vairākus gadu desmitus. Un - ne velti - kā nekā tieši nezāles rūpējas par floras un faunas līdzsvaru. Par nezālēm tās esam iesaukuši mēs, cilvēki, bet dabai tās ir tādas pašas zālītes un puķītes kā mums visskaistākās rozes vai dārza zemenes. Attīstoties lauksaimniecībai, tiek ietekmēta arī pļavas augu izplatība. Daudzu nezāļu izzušanu no tīrumiem saista ar kultūraugu sēklas materiāla tīrīšanu, pastiprinātu minerālmēslu lietošanu, intensīvu augsnes apstrādāšanu un herbicīdu lietošanu.

Iekams ķerties klāt nezāļu iznīcināšanai, jāatceras, kas tad īsti ir tas, kas nezāli padara par nezāli. Piemēram, gan mūs, gan mūsu ķermeni priecē veselībai tik noderīgā savvaļas avene vai kazene, kad atrodam to mežā, bet mēs nebūt nepriecājamies, ja tā iesējusies kādā no rūpīgi koptajām rododendru dobēm. Arī cigoriņš bieži tiek nīcināts no dārziem, kaut tiek izmantots arī kā kultūraugs. Augs par nezāli kļūst vien tad, kad ieaudzies mums nevēlamā vietā. Tomēr lielākā daļa savvaļas augu ir milzīga nozīmē gan kulinārijas, gan medicīnas, dziedniecības un zinātnes attīstībā.

Ne velti teic, ka nezāles neiznīkst - lai gan tās tiek saistītas ar parazītisku vai nomācošu dabu, tās vienlaicīgi ir arī nepadošanās un mūžīgas izdzīvošanas simbols.

12 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Lēnām jau sāk atmosties no ziemas...  emotion 

1 0 atbildēt

emotion

0 0 atbildēt