local-stats-pixel fb-conv-api

Šodien stājas spēkā datu aizsardzības regula. Kas Tev jāzina?12

49 1

Ja dzīvo zem akmens un nesaproti, kāpēc pēdējo 48h laikā regulāri saņem SMS vai e-pastus par to, ka kāds pakalpojuma sniedzējs ir mainījis savus privātuma iestatījumus un lūdz Tev apstiprināt savu informāciju, tad Tu jau esi ar vienu kāju iekšā regulā.

25. maijā visā Eiropas Savienībā stājas spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula, nosakot vienādus noteikumus personu datu aizsardzībai visās ES dalībvalstīts.

Regula paredz šādus uzlabojumus vienotā tirgus vidē:
- vienoti nosacījumi personas datu aizsardzībai Eiropas Savienības līmenī, kas attiecināmi uz apstrādi, uzturēšanu, nodošanu citiem uzņēmumiem un arhivēšanu;
- vienas pieturas aģentūras principa piemērošana uzņēmējiem: kompānijām būs jāsadarbojas tikai ar vienu datu aizsardzības uzraugošo iestādi, tādējādi nodrošinot vienkāršāku un lētāku uzņēmējdarbību Eiropas Savienībā;
- vienoti noteikumi visām kompānijām, neraugoties uz to reģistrācijas valsti.

Vai un kas mainīsies iedzīvotājiem no 25.maija?
(Uz jautājumiem atbild jurists Jānis Bulis)

Pēc būtības nekas, varbūt atsevišķos gadījumos kādā lielveikalā «nestrādās» atlaižu karte, kamēr persona to neatjaunos – nedos atkal piekrišanu savu datu apstrādei. Ja mazliet nopietnāk, tad iedzīvotājiem uzņēmēji «mācīs» (prasīs ielikt «ķeksi» datu apstrādei, nevis paši liks to, interneta portālos liks iepazīties ar datu apstrādes politikām, kamēr «sapratīsi» ar klikšķi, u.tml.) vairāk rūpēties par saviem datiem, jo uzņēmēji spiesti ievērot regulu. Ja pavisam nopietni, tad persona varēs prasīt uzņēmējiem par savu datu apstrādi (izmantošanu) – vai vispār tie ir pie uzņēmēja, kāds mērķis to apstrādei, prasīt tos izdzēst u.c.

Bet personām tomēr jāatceras, ka šī regula neattiecas uz gadījumiem, ja personu datus izmanto žurnālistikas vajadzībām. Daudzos gadījumos personas pārprot šo aspektu un iedomājas, ka regula piespiedīs žurnālistus neuzdot nepatīkamus jautājumus un nepublicēt ziņas vai viedokli, un uzreiz dzēst visu par viņu pieejamo informāciju medijā. Jā, medijam, protams, arī ir saistoša regula, ja datu apstrāde neattiecas uz žurnālistikas vajadzībām.

Vairāk par to lasi TVNET >>

49 1 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Interesanti.. piemēram, ja es nepiekritīšu lai Latvenergo izmanto manus personas datus - viņi vairs nedrīktēs man rēķinus par elektrību sūtīt?  emotion 

12 0 atbildēt

Vēl svarīgi ir tas, ka daudz vairāk būs jāpievērš uzmanība foto ko publicē - ja daudz, kas agrāk bija tikai ētikas jautājums, tad tagad reāli jāblūro vai atļaujas jāprasa.

5 0 atbildēt

Neko daudz neizsaka  emotion  

1 0 atbildēt

pilnīgākā h*iņa

1 0 atbildēt

Hah, sveiks, Tvnet! Un šādi tās ziņas izplatās. Likums tiešām stājas spēkā, bet ne tādā veidā kā mums te mālē. EU modificēja likumu dažās nedēļas atpakaļ un e-pasti, lai personas atkārtoti apstirpinātu savu datus NAV jāizsūta. Nabaga uzņēmēji tagad par velti čakarējas. Tāda ir dzīve EU, kad informācija tāda pavirša atnāk.  

0 0 atbildēt

Laikam tāpēc spokos visu laiku lec kaut kāds paziņojums par cokies, un visu laiku jāspiež sapratu, apnika  jau  emotion  

0 0 atbildēt
Uz maukam ari tas atiecas ?
0 0 atbildēt