local-stats-pixel fb-conv-api

Pusaudzim pārmet uzņēmējdarbību skolā10

124 0

Slavenības statusu gan Lielbritānijā, gan aiz tās robežām izpelnījies 15 gadus vecais Selfordas pilsētas skolēns Tomijs Rouzs (Tommie Rose).

Izmantojot to, ka skolā aizliegta neveselīgas pārtikas tirgošana, viņš uzņēmies dažādu našķu un gāzētu dzērienu piegādi saviem skolas biedriem, pāris gadu laikā nopelnot 14 000 sterliņu mārciņas (17 600 eiro), raksta britu mediji. Pēc tam, kad T. Rouzu piedraudēts izslēgt no skolas, viņš piekritis savu rūpalu pārtraukt, taču jau saņēmis gan slavenu uzņēmēju atbalstu, gan pavisam konkrētus darba piedāvājumus.

Ar tirdzniecību skolā T. Rouzs sācis nodarboties pirms trim gadiem biznesam veltīto televīzijas šovu Dragon's Den un The Apprentice ietekmē. Shēma bijusi pavisam vienkārša - jaunietis vairumtirdzniecības bāzēs vai ar atlaidēm iegādājies šokolādes, čipsus un gāzētos dzērienus, ko pēc tam par paaugstinātu cenu pārdevis saviem skolas biedriem. Tā kā Selfordas Bailhilas vidusskola ir viena no tām mācību iestādēm, kas pievērš lielu uzmanību skolēnu veselībai un ir aizliegusi šādu produktu oficiālu tirdzniecību, par panašķēties kāru klientu trūkumu uzņēmīgais pusaudzis nav varējis sūdzēties. Ar laiku viņa bizness nostabilizējies tiktāl, ka T. Rouzs varējis algot divus palīgus, katram no viņiem maksājot 5 sterliņu mārciņas jeb vairāk nekā sešus eiro dienā, bet viņa paša ikdienas peļņa sasniegusi 100 sterliņu mārciņas (126 eiro).

Laikraksti The Daily Telegraph un The Daily Mirror uzsver, ka ar nopelnīto naudu zēns rīkojies ļoti apdomīgi - viņš to krājis, lai varētu samaksāt par uzņēmējdarbības studijām kādā no prestižajām universitātēm, piemēram, Oksfordā vai Kembridžā. Zēna vecāki Gerijs (Gary) un Treisija (Tracy) Rouzi stāstījuši, ka tieši dēla mērķtiecība un finansiālie apsvērumi (ģimene nav īpaši turīga) bijuši tie faktori, kas likuši viņiem atbalstīt Tomija rīcību. "Sākumā mēs domājam, ka būtu viņam jāaizliedz nodarboties ar saldumu tirgošanu, taču tad sapratām, ka puika rīkojas apdomīgi un likumīgi. Viņa vecumā es varēju tikai sapņot par tādas naudas nopelnīšanu," sarunā ar Manchester Evening News sacījis pusaudža tēvs.

Tagad gan Tomijam savu biznesu nāksies pārtraukt, jo skolas vadība piedraudējusi, ka, ja viņš to turpinās, tiks izslēgts no skolas. Mācību iestādes direktors Džeims Inmens (James Inman) sarunā ar The Independentstāstījis, ka skolas administrācijas stingrajai nostājai ir divi galvenie iemesli. Pirmkārt, skolā un stundu laikā skolēniem nav jānodarbojas ar biznesu, bet gan jāmācās. Lai gan T. Rouzs savas aktivitātes izvērsa starpbrīžos, nav šaubu, ka domas par tirdzniecību viņu nodarbinājušas arī stundu laikā. Otrkārt, skolas vadība vēlas pieradināt skolēnus pie veselīgiem pārtikas produktiem, un, ja reiz dažādu našķu tirdzniecība skolā ir aizliegta, tas attiecas uz visiem.

The Daily Mirror raksta, ka ģimene nolēmusi pakļauties skolas prasībai un pārtraukt tirdzniecību. Savu krājumu atlikumus T. Rouzs nolēmis ziedot bezpajumtniekiem. Kā norāda laikraksti, savu slavas porciju viņš jau saņēmis, un tās nav tikai izslavētas 15 minūtes slavas. Atzinību pusaudzim izteikuši vairāki pazīstami uzņēmēji, piemēram, Dankans Banatains (Dunkan Bannatyne) un Debora Mīdena (Deborah Meaden). Zēns jau saņēmis vairākus interesantus darba un sadarbības piedāvājumus, piemēram, kompānija Hiring-Hubvēlas, lai viņš pie tās iziet praksi. Tikmēr pats pusaudzis turpina kalt dzelzi, kamēr tā karsta, un izlicis eBaypārdošanā dzēriena Lucazade pudeli ar savu autogrāfu - kāds par to jau piesolījis vairāk nekā miljonu sterliņu mārciņu.

124 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

Pilnīgi piekrītu skolas nostājai. Ja aizligts tad aizliegts.

5 0 atbildēt
Piekrītu tiem, kuri piekrīt, ka jāpiekrīt.
3 0 atbildēt

akkk lasot šo rakstu uzreiz sevi jauniba atcerejos 

kā fiškas tirgoju : 

macijos arpus rigas- bet sestdiena braucu uz rigu uz elektronikas kursiem - majupcela vienmer iegriezos centraltirgu lai panemtu bloku ar kozlenem ( lidzi nak bloks ar fiskam ) un tad notirgoju fiskas + atsevišķi kožļenes ( tās bija pokemonu fiškas, kad biju lielaks bija ari tadas laizāmās emotion  emotion 

jāatzīst ka spēlēt fiškas ta ari nekad neiemācījos emotion jo visu laiku bija jatirgo fiškas tiem kas zaudēja emotion

kad biski paaugos sakas lielo bērnu rūpals ( tad vel nebija aizliegumi iegādāties sīčiem bombenes) netalu no manas vecmammas bija bombočku veikals emotion katru reizi kad devos pie omas iepirku bombenes emotion ta piemeram pacina ar 120 mazajam maksaja ap 60 santimi bet notirgot vienu mazo vareja vēsi pa 5 sant emotion  

ehh tie bija laiki, bet kas viegli nāk laikam viegli ari iet ... nopirku riteni un man to riteni nozaga (skaistu dzeltenu anlen riteni ar 24 atrumiem)

0 0 atbildēt
piekrītu jums visiem!
0 0 atbildēt
Pats arī ar kaut ko tādu nodarbojos un ne tikai cigaretes pārdevu.
0 0 atbildēt
Skatos ja tagad skola ir aizliegusi vai tad pēc skolas viņi arī nevar ieiet veikalā un nopirkt tos saldumus vai ari veikalos nepardod.
0 0 atbildēt