local-stats-pixel fb-conv-api

Pokemonu ķeršanas trakums aktualizē diskusiju par dažādiem tiesību jautājumiem4

2016. gada 6. jūlijā tika izlaista tā sauktā papildinātās realitātes (argumented reality) spēle "Pokémon Go", kuru ir izstrādājis Nintendo sadarbībā ar Niantic. Pirmo divu dienu laikā pēc tās nonākšanas tirgū tā tika instalēta uz vairāk nekā 5% no ASV, Austrālijas un Jaunzēlandes mobilajām ierīcēm un popularitātē pārsniedza iepazīšanās aplikāciju "Tinder" un mikroblogošanas vietni "Twitter". Latvijas spēlētājiem spēle oficiāli kļuva pieejama no 2016. gada 16. jūlija, un par spēles popularitāti liecina spēlētāju atsauksmes internetā, mediju pievērstā uzmanība, kā arī valsts un pašvaldību iestāžu reakcija uz spēles radītajām problēmām.

Spēles mērķis ir atrast un noķert virtuālus Japānas multfilmu tēlus – pokemonus, trenēt tos un cīnīties pret citiem spēlētājiem. Spēli interesantu padara tas, ka pokemonus spēlētāji meklē reālajā pasaulē, kur tos atrast ļauj spēles aplikācija. Pokemoni var atrasties ļoti dažādās vietās – uz ielas, okeāna vidū, dzemdību palātā, pat tiesā.

Vispārējās sajūsmas un aizrautības vidū daudzi jau paspējuši saskarties ar zināmām neērtībām un arī tiesību aizskārumiem, ko rada spēle, un jokojot tiek minēts, ka ar laiku varētu attīstīties jauna tiesību disciplīna – pokemonu tiesības.Raksts publicēts Jurista Vārdā, autore - Vija KalniņaSpēle jau ir radījusi problēmas saistībā ar privātīpašuma ievērošanu. Pokemonus un vietas, kur notiek cīņas vai treniņi, spēles algoritms ir izvietojis visdažādākajās vietās. Vietu izmantošanu spēles izstrādātāji nav ne ar vienu saskaņojuši, un tās atrodas dažādās vietās, tostarp arī privātīpašumos. Vietas, kurās var atrast pokemonus, kā arī cīnīties ar pretiniekiem, pastiprināti piesaista spēlētājus, un telefonos ieurbušos cilvēku pastiprināta plūsma var traucēt savā īpašumā mierīgi baudīt vasaras vakaru. Tāpat bez jebkādas iepriekšējas saskaņošanas tie ir izvietoti arī tādās vietās kā, piemēram, ASV Holokausta memoriālā, kapos, slimnīcās, baznīcās, kur aizrautīga pokemonu meklēšana nav savienojama ar attiecīgās vietas mērķi un nozīmi.

Spēles izstrādātāji gan ir paredzējuši iespēju pamatotu iemeslu dēļ lūgt noteiktu vietu izslēgšanu no spēles. Ja kādu iemeslu dēļ īpašās vietās spēles spēlēšana nav vēlama (ētisku apsvērumu dēļ vai īpašuma tiesību aizskāruma dēļ), pastāv iespēja lūgt šīs vietas izslēgt no spēles.

Aizraujoties ar virtuālo realitāti, kura šajā spēlē tiek kombinēta ar īstu vidi, spēlētāji bieži aizmirst par robežām, ko rada realitāte. Ir novērots, ka pokemonu mednieki, ieurbušies telefonos, lec ārā no sabiedriskā transporta dzīvas satiksmes vidū, lai iegūtu jaunus pokemonus, kā arī pārkāpj citus satiksmes noteikumus, tādējādi riskējot ar savu un apkārtējo cilvēku drošību. Kalifornijas štatā divi jauni vīrieši, ķerot pokemonus, pat nokrita no klints.

Uzmanību drošības aspektiem ir pievērsusi arī Valsts darba inspekcija, izplatot paziņojumu, ka būvobjektos un slēgtās teritorijās pokemonu ķeršana nav atļauta, kā arī spēlētājiem ir jārūpējas par savu drošību. Savukārt Rīgas pašvaldības policija ir pat sagatavojusi astoņus drošības ieteikumus "Pokémon Go" spēlētājiem, aicinot tos būt piesardzīgiem attiecībā uz savu drošību, kā arī sniedzot padomus, kā spēli spēlēt tā, lai neaizskartu apkārtējo personu tiesības.

Spēle nenoliedzami ir izvedusi cilvēkus ārā no mājām, un tas ir paspējis radīt daudzas nestandarta situācijas. Kāda sieviete, spēlējot spēli, uzgāja līķi, savukārt kādā Austrālijas pilsētiņā pokemonu meklētāju pūlis traucēja naktsmieru. Spēles piedāvātās iespējas kā lielisku izdevību ir paspējuši izmantot arī noziedznieki, spēles ietvaros aktualizējot nomaļas vietas un izplatot informāciju par sevišķi retiem pokemoniem šādās vietās, lai pēc tam spēlētājus aplaupītu.

Lai jaunās spēles apsēstībā neapzināti neradītu strīdus situācijas, spēlētāji tiek aicināti rūpīgi lasīt aplikācijas noteikumus, lai zinātu savas tiesības un atbildību. Spēlētājiem ir jāņem vērā, ka saskaņā ar spēles noteikumiem aplikācijas izstrādātāji neuzņemas nekādu atbildību par to, kas notiek, spēlējot šo spēli. Tāpēc spēlētājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, lai spēles azartā nekaitētu savai vai apkārtējo veselībai, kā arī mantai vai īpašuma tiesībām – atbildība par sekām būs jāuzņemas pašiem. Tāpat spēlētāji tiek aicināti pievērst uzmanību personīgās informācijas apjomam, kuram spēles izstrādātāji ir tiesīgi piekļūt, ja spēlētājs uz savas mobilās ierīces izvēlas instalēt spēli. Spēles izstrādātājiem tiek nodrošināta piekļuve datiem par personas atrašanās vietu, kā arī sākotnēji pieļautas neuzmanības kļūdas dēļ spēles izstrādātājiem bija nodrošināta piekļuve atsevišķu spēlētāju e-pasta sarakstēm.

Spēle ir kļuvusi ļoti populāra, tiek sagaidīts, ka tai noteikti sekos vēl citas līdzīga veida spēles. Tā kā "Pokémon Go" dažās dienās ir paspējusi aktualizēt tik daudz tiesību problēmjautājumus, tā dos ne tikai ieguldījumu virtuālās realitātes spēļu attīstībā, bet noteikti arī veicinās tiesību attīstību ar virtuālo realitāti un privātumu saistītajos jautājumos.

30 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Runci, milzīgs paldies par rakstu!!!   emotion 

1 0 atbildēt

Vizuāli izskatās briesmīgi, ideja aŗī ir kā ir, vienīgais ir psiholoģiskais efekts - spiež uz jūtām un liek atcerēties bērnību.

3 2 atbildēt

👍

0 0 atbildēt