local-stats-pixel fb-conv-api

No darbiniekiem uz pašnodarbinātajiem3

Laikam ritot mainās veidi, kā tiek veikti dažādi procesi. Šie procesi laika gaitā var kļūt pašsaprotami, bez mainības, bez jauninājumiem. Arī tas, ko zinājām par darba tirgu un procesiem, kā tiek meklēts darbs un kā tiek meklēti darbinieki ilgu laiku bija bez īpašas mainības. Cilvēks, kurš bija gatavs strādāt, sagatavoja savu CV un motivācijas vēstuli, sūtīja to uzņēmumam. Pēc tam devās uz uzņēmumu uz darba interviju un pēc tās slēdza darba līgumu.

Sākoties straujajai tehnoloģiju attīstībai arī darba meklēšanas process sāka mainīties – sāka mainīties pašsaprotamās lietas – tā vietā, lai nogādātu CV un motivācijas vēstuli uz uzņēmumu sāka izmantot elektronisko pastu. Vēlāk attīstoties interneta ātrumiem vairs nebija nepieciešams arī fiziski noturēt darba interviju uzņēmuma telpās – to varēja izdarīt caur lietojumprogrammām, piemēram, Skype, kas nodrošina videozvanīšanas iespējas. Taču, ja darbs tika iegūts, tāpat vēl bija nepieciešama fiziska klātbūtne birojā. Taču kopš personālie datori kļuva pieejami gandrīz katram cilvēkam mājās, arī šī nianse sāka mainīties – tos darbus, kuriem bija nepieciešams dators, varēja veikt no mājas. Iepriekš aprakstītās izmaiņas jau bija diezgan milzīgas. Nepieciešamība pēc biroja telpām sāka mazināties. Tikai palikusi ir viena lieta, kas arī jau sāk mainīties – darba līgums, kas liecina par to, ka attiecīgais cilvēks ir uzņēmuma darbinieks.

Finansiāli uzņēmējam algot darbinieku izmaksā dārgi, jo uzņēmumam jāmaksā ar nodarbināšanu saistītos nodokļus. Līdz ar šo, sāka kļūt aktuāls pašnodarbināto darba tirgus. Mainījās arī algošanas veids. Uzņēmējam, kad nebija darba, ko dot pašnodarbinātajiem, varēja vienkārši atteikties no attiecīgā speciālista pakalpojumiem un maksāt viņam tikai tad, kad reāli bija nepieciešams veikt darbu.

Mainoties darba tirgum sāka rasties uzņēmumi, kas palīdzēja izveidot saikni pašnodarbinātajiem un uzņēmējiem. Viens no šiem uzņēmumiem ir Upwork, kas ir lielākais pašnodarbināto tirgus nozarē. Apgrozījums gada laikā sasniedz vienu miljardu ASV dolāru. Reģistrēto lietotāju skaits turpina augt un pēc ASV tirgus pētījumiem, tendence pašnodarbināto darbaspēkam ir pieaugt. Arī Eiropas Savienībā ir līdzīga tendence.

Latvijā pašnodarbināto kustība ir sākuma stadijā. Taču ir jautājums - Vai Tu būtu gatavs nolīgt pašnodarbināto, lai tas veic Tev, piemēram, mājokļa remontu, datora labošanu u tml. Aizpildi, lūdzu, avotā ievietoto aptauju, lai būtu zināms arī Tavs viedoklis sabiedrībai:

20 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Faktiski, ja valsts nemēģinātu izspiezt jebkuru ienākumu no micro SIA utt, nesarežģītu visu tad varētu visu darīt arī maksājot nodokļus. Bet pašlaik kaut vai auto remontam nepieciešams meklēt kādu privātpersonu vai kā savādāk, jo nodokļi uz detaļu, darbu utt vnk sadārdzina visu līdz kosmosam. Nomainīt piemēram gultni 30 EUR vertība, pa darbu samaksā 70. Paldies VIDam un perfektai nodokļu politikai.

3 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Mhmm...  emotion 

0 0 atbildēt