local-stats-pixel fb-conv-api

Nabaga Joriks (ēkas bēres)0

Sveiciens lielajiem un mazajiem spokiem! Jau ļoti sen nebiju ievietojusi nevienu rakstu, jo nebija nekā aktuāla ar ko padalīties. Tomēr laikam beidzot pienācis laiks, kad pēc ilgas klusēšanas un bezjēdzīgas zīmuļa gala graušanas, esmu atpakaļ ar "īsu" rakstu. emotion

Šoreiz iepazīstināšu ar kādu māju, kura atrodas (atradās) Rēzeknē.

Par šī nama likteni ilgi tika izteikti dažādi minējumi, versijas un viedokļi. Tomēr tapa skaidrs, ka tās saglabāšanai nebija nedz iespēju, nedz nepieciešamības, jo pēc ēkas tehniskās apsekošanas rezultātiem vecās ēkas atjaunošana izmaksātu krietni vairāk nekā jaunas uzcelšana.

Protams, par to pilsētā diskutēja daudzi ļaudis, tie izteica viedokli, ka varbūt viss tiek darīts tikai tāpēc, ka vajag brīvu placi, kur uzlikt jaunu "stikla zārku". Kāds jau sapņoja par rožu dārza izveidi...Deviņām rozēm, kas ietvertas visas Latgales ielas garumā, gan kā arhitektūras, gan dekoru, gan ziedu veidolā.

Neviens nepamanītu, ja ēkas nebūtu, jo tā tāpat kā daudzas celtnes pilsētā - būtu un nākamajā rītā - jau tukšs laukums, taču no Rīgas ieradās radošā apvienība "Other Side Studio" un Helvijs Savickis, kas ierosināja izveidot savdabīgu atvadu pasākumu.

Visi pilsētnieki tika aicināti uz ēkas bērēm.

Bēres tika svinētas trīs dienas. Pirmajā ēka "atdzīvojās", jo to piepildīja jauno mākslinieku darbi un perfomances, nākamajā uz nama jumta skanēja dzejas rindas un trešajā dienā visi bija aicināti uz bēru mielastu.

Ēka bija celta 1961. gadā kā kinoteātris "Rēzekne" ar platformāta ekrānu. Protams, gan jau visi zina, kas notiek kino zāles aizmugurējās rindās...

Kinoteātri kļuva neaktuāl, jo kā sēnes pēc lietus saradās videoklubi. Tomēr 90. gados namu sāka izmantot teātris - studija "Nabaga Joriks". Vakaros uz teātrim nepiemērotās skatuves noritēja mēģinājumi. Dienā aktieri, tērpušies darba drēbēs, zāģēja, ēvelēja, līmēja, krāsoja un pārveidoja skatuvi. Kādu laiku skatuves apmale biaj izliekta, un bieži vien izrāžu laikā, izejot no aizkulisēm, kāds no aktieriem krita, nepaspēdams orientēties telpas tumsā. Lūk, kā krīt zvaigznes!

Kādreiz šajā namā bija kafejnīca, kāzu salons, vēlēšanu iecirknis un pat veterānu biedrība "LAKCA".

Pagājušajā gadā teātris - studija "Joriks"'pārcēlās uz vecā naktskluba "Rēvis" telpām, tuvāk pilsētas centram, Atbrīvošanas alejā.

Ēku sāka jaukt 31. jūlijā, šodien tur ir palikušas drupas, bet es ļaušu ielūkoties telpas iekšpusē, kad tur vēl ritēja "Jorika" bēres. emotion

Brīdinu - ar vājiem nerviem un melnā humora neizpratni, saturs var būt kaitīgs nakts mieram! emotion

Es pat nezinu kādā kategorijā šo likt...emotion

« 1  2  3  4 »
50 1 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000