local-stats-pixel fb-conv-api

Molyneux uzdevums6

214 0

Izrādās, salīdzinoši nesen tika atrisināts filozofisks uzdevums, datēts ar 1688. gadu. Tas skan: "Vai var cilvēks, akls no dzimšanas, kurš pēkšņi atguvis redzi, atšķirt kubu un bumbu, nepieskaroties šiem priekšmetiem?"

Sākotnēji šo jautājumu uzdeva īru filozofs William Molyneux, kura sieva bija akla (gan ne no dzimšanas), 1688.gadā, vēstulē Džonam Lokam. Džons, savukārt, izklāstīja uzdevumu savā esejā "An Essay Concerning Human Understanding", padarot to zināmu plašākai sabiedrībai. Loka interpretācijā uzdevums skan šādi:

Pieņemsim, ka cilvēks piedzima akls, izauga, un viņš ir iemācīts ar tausti atšķirt kubu un bumbu no viena un tā paša metāla, un apmēram vienāda izmēra, var pateikt, pieskaroties vienam un otram priekšmetam, kurš ir kubs, un kurš - bumba. Pieņemsim, ka kubs un bumba ir novietoti uz galda, un aklajam ir dota spēja redzēt. Jautājums: vai viņš varēs tagad ar redzes palīdzību atšķirt tos, pirms pieskaršanās tiem, un pateikt, kurš no tiem ir kubs, un kurš - bumba?

2007.-2010. gados, speciāla eksperimenta ietvaros pieciem pacientiem no 8 līdz 17 gadiem tika atjaunota redze, un 48 stundas pēc operācijas atklājās, ka, neskatoties uz to, ka cilvēki tagad varēja vizuāli atšķirt objektus gandrīz tikpat labi, kā ar tausti, viņi nespēja ar prāta palīdzību salīdzināt informāciju no diviem dažādiem uztveres orgāniem.

Interesanti, ka trijiem no šiem pieciem pacientiem testi tika atkārtoti salīdzinoši vēlāk (5 dienas, 7 dienas un 5 mēneši), un, lai gan spēja sasaistīt vizuālo informāciju ar tausti ievērojami uzlabojās, tā tomēr nesasniedza vesela cilvēka līmeni, paliekot 80-90% robežās.

214 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Wiki
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Izklausās jau interesants eksperiments. Es arī gribētu zināt, kā aklam cilvēkam kāds spētu izstāstīt, kāda, piemēram, izskatās zila krāsa, kā to noraksturotu un kā pasniegtu otram. 

6 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

 emotion  emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt