local-stats-pixel fb-conv-api

Lielā talka – jeb, kam tas nafig vajadzīgs?7

95 4

Latvietis vienmēr bijis darba ļauts un makten čakls. Ij druvā pastrādāt, ij pie galda pēcāk pasēdēt, padaiņot un ziņģēt pratis. Tā vismaz izsenis mums ir daudzināts kopš tēvutēvu laikiem.
Un lai šīs teiksmainās īpašības iegūtu praktisku veidolu, mūsu aktīvisti ir sadomājuši kārtējo pasākumu zem nosaukuma „Lielā Talka”.
Un kapēc gan ne? Jūs vaicāsiet. Es jums varu pateikt kapēc man šis pasākums nešķiet nu nemaz pievilcīgs.

Visa gada garumā, no pavasara līdz pavasarim mežos, pļavās, lielceļa malās, nu praktiski jebkurā dabas nostūrī notiek pasākums ar nosaukumu „Lielā srākošana”. Cilvēki ar apbrīnojamu uzcītību piedrazo mežu ar visvisādām lietām. Sākot no tik banālām mantām kā pamperi un pet pudeles beidzot ar autoriepām un padomjulaiku veļasmašīnām.
Pludmalēs un kāpuzonās savukārt viņi ir atnesuši tādus alus un sidra pudeļu krājumus ar ko varētu nodzirdīt beerfest dalībniekus dienas garumā. Vienmēr esmu apbrīnojis cilvēku uzņēmību stiept ārprātīgus smagumus kilometriem tālu lai tikai kādu stundiņu pasēdētu pie dabas krūts. Diemžēl šī uzņēmība parasti ir tikai turpceļā. Ja tas viss būtu jāstiepj arī atpakaļ, mēs diezvai pludmalēs redzētu šādus te līksmojošus ļaužu pūlīšus. Nē, neviens taču neierodas uz banketu lai pēc jaukas pasēdēšanas nodarbinātu sevi ar tik garlaicīgu padarīšanu kā trauku mazgāšana. Nē, šis nav motivējoš pasākums. Tapēc tas viss tiek atstāts turpat pludmalē jo kāds taču to noteikti savāks.
Nu jā, un tā tas gada garumā mēs mēslojam un tad kādam ģeniālam prātam rodas ideja rīkot talku.
Talku tālab, lai atbildīgajiem dienestiem atvieglotu dzīvi, talku tālab, lai valsts kundziņi arīdzan īsi pirms vēlēšanām dabūn pagrozīties vēlētāju starpā un parādīt sevi kā makten čaklu un lāga ļautu. Un tad nu viņi, apbruņojušies ar miskastmaisiem un grābeklīšiem čum un mudž pa pakšu pakšiem kā tādas darba skudras. Vai esat kādreiz redzējis deputātu vazājoties ar pilnu maisu? Starp citu, pozēšana pie pilna drazu maisa neskaitās.
To visu bez šaubām arī atspoguļo prese un televīzija. Lai gan bez šitā gan manliekas var iztikt. Nav godīgi ka laikā kamēr pūlis salīkuši vāc pērnās lapiņas un vecas pudeles, jauns slaids puisietis, pašos spēka gados, slaistās ar kameru rokā, vai kas vēl ļaunāk, ar bloknotu, kurā izdara svarīgas piezīmes par redzēto. Manuprāt daudz vērtīgāk būtu viņiem iedot lāpstu un likt kautko izrakt. Tādejādi viņam nebūtu visu dienu jāslaistas apkārt lai vakarā pie alus kausa sēdot savilktu kautkādu dienas kopsavilkumu kurā iepītu pašfantazētus notikumus un sajūtas. Tā vietā viņš varētu nedēļu mocīties ar sāpēm mugurā un rokās un pēcāk visu aprakstīdams saņemtu balvu par gada spilgtāko un jutīgāko notikumu izklāstu.
Kas ir dīvaini, bet tūkstošiem cilvēku uz šito pavelkas. Viņi iet paši, apelēdamie pie sirdsapziņas velk citus līdzi. Grabošām ķerrām dunot, viņi raida dusmīgus skatienus mana kūpošā grila virzienā, sak, kamēr nav krietni pastrādāts, nav jāēd. Glupa loģika. Kapēc man ir jācieš no tā ka kādam ir dikti savajadzējies mobilizēt tautu svešu sūdu vākšanai?
Man gan ir lielas aizdomas ka viņu entuziasms ir skaidrojams ar vēlmi pēcāk draudzīgā pūlī piesēst pie šašlika bļodas un alus kausa. Man tāds dumjš jautājums – a vai nevar iztikt bez tās garās un nogurdinošās priekšspēles?
Man patiesi nav skaidrs, kāpēc caur un cauri tiek daudzināts – visupirms pastrādāt un tad pasēdēt? Ja es esmu vesalu nedēļu strādājis, vai man nav tiesību tajās brīvdienās pasēdēt pie ceptas gaļas un alus kausa bez iepriekšēja pistiņa?
Saprotu, ka tā laikam i tāda latvju tautas īpatnība, ka viņam par katrām varēm vajag sarīkot kolhozveidīgu pasākumu lai sajustos labi… vai arī tas ir padomjlaika mantojums? Nez…
Katrā ziņā, tas ka vēl neesam ieauguši sūdos līdz ausīm, liecina ka ir kautķāds algots cilvēks vai dienests kas ikdienā nodarbojas ar apkārtnes sakopšanu. Tad kāpēc reizi gadā man ir jādara viņu darbs?
Kāpēc reizi gadā neviens nenāk un draudzīgi nedara manu darbu? Turklāt par baltu velti.
Pieļauju ka ja šie atbildīgie dienesti darītu savu darbu rūpīgāk, tad šī diena izvērstos par ārkārtīgi jauku pasākumu un nevajadzētu uztraukties par laikapstākļiem. Nebūtu jāpārceļ par divām nedēlām uz priekšu tikai tāpēc ka sola sniegu un aukstumu. Jau laicīgi tad tiktu izziņots: savācamies tur un tur, tikos un tikkos, līdzi ņemam groziņus un kādu stiprāku dziru ko nu katram vēlas. Sliktu laikapstākļu gadījumā lielā talka tiek pārcelta uz kultūrsnama telpām.
Nu re, cik tas ir vienkārši, turklāt nešaubos ne mirkli ka šāda veida talka gūtu daudz lielāku atzinību un pulcētu daudz vairāk interesntu.

Turklāt sēru un piemiņas dienu mums ir nospiedošs vairākums, varbūt derētu ieviest šo dienu svētku kategorijā, piemēram lielās talkas svētki? Šajā dienā mēs atzīmētu lielisko ideju rīkot talku. Visiem ir oficiāla brīvdiena un visi priecīgi vācas kur nu kurais, iztīra pa ziemu pieputējušos mangāļus un šmorē gaļu uz nebēdu. Kāds drīkst arī vārīt zupu. Nu, vai nav jauki? Varētu vēl ieviest tradīciju ka šajā dienā visi dienesti kas ikdienā rūpējas par apkārtnes tīrību, atpūšas. Savukārt biroja žurkas un citi kundziņi kuri ikdienā pārvietojas ar uzvalciņiem, bruņojušies ar pareizajiem lietusmēteļiem, gumijniekiem un cimdiem staigā pa mežu imitēdami gružu savākšanu. Manuprāt tie ir tādi svētki kādu mums pietrūkst.
Tas aiztaupītu parastam cilvēkam darīt to ko ikdienā dara speciālists. Turklāt dienestiem uzcītīgāk strādājot varbūt ceļmalās gada garumā neaugtu tas ārprātīgais kultūrslānis.
Lai nu kas, bet lieta kas mani visvairāk tracina ir cilvēku debīlisms mest no mašīnas visu drazu pa logu laukā. Bet ir vēlviena kategorija īpatņu kuriem sazinkāpēc mašīnā ir kāds pilns atkritumu maiss (vismaz 35L) kuru šams ar zināmu regularitāti atstāj šosejas malā. Nu jā, reizi gadā lielās talkas ietvaros viss šis tak tiek savākts. Turklāt vēl ar lielu prieku, un katrreiz pukstošiem ļaužiem kā ar to ir jācīnās bla bla bla…

Manuprāt viss šis talkas pasākums šādā formātā ir bezjēdzīgs līdz vēmienam. Mēs necīnāmies ar cēloņiem bet gan sekām. Man pat ir pāris risinājumi kā varētu izskaust šo dabas piesārņošanu jau iedīglī. Pirmkārt, ir jāpiemēro bargi sodi par dajebkādas šmuces atstāšanu zaļajā zonā. Tagad vesals bars ļautu teiks – bezjēdzīgi, jo neviens nespēs izkontrolēt. Muļķības. Te ir tas sāls. Pirmkārt lielie varasvīri dalot mistisku miljonus kautkādu bezjēdzīgu komisiju izveidei pārīti varētu piešķirt labi atalgotai specvienībai kura ar šo jautājumu nodarbotos. Pirmkārt, gar mežmalām un šosejām jāizvieto novērošanas kameras kā arī posteņi ar bruņotu vienību. Līdzko kāds mūlāps izlingo atkritumu maisu no savas mašīnas, tā vienība viņu cahs! ciet un uz 15 diennaktīm pie maizes un ūdens gadu netīrītā kamerā.
Vēl arī pastāv tā vienkāršā matemātika kā izskaitļot šādus šmucētājus. Kas viņi ir? Daudzstāvu namu iedzīvotāji? Diezin vai, jo viņiem atkritumu tvertnes pie katras kāpņutelpas stāv. Privātmāju īpašnieki – daļēji, jo iespējams kāds šādā veidā ietaupa 5 latus mēnesī, tapēc šādus būtu viegli izskaitļot, paskaties kam nav noslēgts līgums ar atkritumu izvešanas kantori – un vainīgais atrasts. Neba jau viņš visu šmauci pats otrreizēji pārstrādā. Un tā, lielākie vaininieki un šmucētāji ir – dāču un mazdārziņu īpašnieki!
Tas tak ir acīmredzami un tik vienkārši – ko ta jams slēgs uz 3 mēnešiem līgumu ar atkritumu kantori ja minimālais ir 6 mēneši, turklāt tas ļauts jau ir bezgala tīrīgs, tik pa brīvdienām iebrauc parušināties. Nu ja, un tad to savu šmauci mājās tak nevedīs, dāčā atstāt ar dumji, vārnas izvazās… a kam tad mums ceļmalas?
Nu tā lielie talkotāji, esmu padalījies ar slepenu informāciju pilnīgi par baltu velti. Dariet ar viņu ko gribat, bet ja nākamgad atkal tiks sarīkota lielā talka, tad nāksies secināt ka talkas rīkotāji paši ir mazdārziņu īpašnieki un regulāri dabas piesārņotāji kuri savu vainu grib nogludināt iegalvojot citiem ka aiz citiem savākt – tas ir forši.
Starp citu, kapēc šāds pasākums ir tikai vienreiz gadā? Kāpēc rudenī šāds netiek rīkots ja pa vasaru visi dāčinieki ir centīgi srākojuši? Padomājiet par to, un mums nāks klāt vēlviena svinamā diena.
Un jā, citkārt šajā dienā ejot garām manam pagalmam beidziet skaudīgi lūrēt tikai tāpēc vien ka esmu izvēlējies baudīt talkas dienu pie grilētas gaļas bļodas un alus kausa. Ja jums patīk ceptas gaļas vietā izvēlēties kasīt pērno kluci ietītu avīzē, lūdzu, es jums nepārmetu.

95 4 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

piedod, bet man bija slinkums tādu teksta blāķi lasīt, bet + emotion

6 1 atbildēt

Mani vienmēr ir sajūsminājuši cilvēki bez veselīgas pašironijas paškritikas, bet laikam dumji būtu to prasīt no deviņpadsmitgadnieka emotion tā ka neķer krenķi, vienk. tāda ir latviskā mentalitāte.

btw, man nekad nav bijis lietussargs, tā ka pārmetums nevietā.

5 0 atbildēt
Musaru vākt ko cilvēks sametis es vēl saprotu, bet grābt lapas no pļavām vai no vietām, kur tas netraucē vai svilināt kūlu skaistuma pēc es neizprotu. Daba ir iekārtojusi tā, lai pērnā zāle un lapas padarītu zemi auglīgu, lai zeme neizkalstu, lai ziemā zemei būtu siltāk. Likvidēt lapas un zāli tikai smukuma pēc ir stulbums. Cik daudz tur dzīvas radības neaiziet postā... Jā un starpcitu ir tādi cilvji, kuri piedrazo apkārtni apzināti, ar nolūku, lai sētniekiem būtu darbs ko darīt. emotion
4 0 atbildēt
Tas kurš nemēslo, tas daudz labāks pat talcinieku, kurš mēslo un vienreiz gadā piedalās talkā.
4 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

😀

0 0 atbildēt