Latvijas mazie alus brūži...5
Malduguns alus top 2013.gadā dibinātā mazajā alus darītavā Vidzemes pusē, Raunas novada Lejas Rozēs. Trīs vīri — Krišjānis Zeļģis, Valdis Jansons un Andris Liepiņš — likuši savas idejas kopā, no individuālās alus mājdarīšanas pievērsdamies nopietnākiem apjomiem. Šobrīd visiem, kuru alus meklējumi neapstājas pie lielveikalu plauktiem, pieejami jau desmit Malduguns aliņi.
Darītava Malduguns jau kopš pašiem pirmsākumiem rūpējusies, lai viņu rūpīgi izturētais alus pircējus uzrunātu ar krāšņām etiķetēm. Malduguns atļāvies būt pamanāms un stilīgs, un šīs īpašības turpina nostiprināt, vilinot alus baudītāju lokam pievienoties aizvien jaunus interesentus un interesentes. Nezinu, vai jums izdodas turēties pretī Malduguns etiķešu valdzinājumam, bet es savā veikala Beerfox apmeklējuma laikā iegādājos vairāk kā varbūt dāmai pieklātos vienā reizē.
Viens no Malduguns nesenākajiem brūvējumiem ir Latvijā pirmais ķirbju alus Pa Ķirbi, tapis ciešā sadarbībā ar specializētā alus veikala Beerfox īpašnieku un pārdevēju vienā personā, kurš, pats būdams amerikānis, vēlējies latviešus iepazīstināt ar dzimtajā kontinentā visnotaļ populāro alus šķirni. Alus var lepoties ar patīkamu aromātu, kurš drīzāk raksturīgs ķirbju dzimtas pārstāvei melonei, nekā tam ķirbim, kurš rudeņos piesmaržo vecmammas dārzu. Malduguns Pa ķirbi ir biezs, visnotaļ spēcīgs un ar foršu pēcgaršu.
Lauvas pacietība pilnībā attaisno savu divkāršās IPA (Indian Pale Ale) nosaukumu, jo tieši tik daudz apņēmības un — nebaidos teikt — darba ir nepieciešams, lai pievarētu pudeli Lauviņas. Tāpēc jārēķinās, ka vakars var ieilgt, ja izvēle kritusi par labu šim Malduguns ražojumam. Patiks visiem beļģu alus cienītājiem.
Akacis ir kā tas jaunais čalis, no kura nevar ne acis atraut! Kā jau pēc nosaukuma noprotams, šāda ļaušanās var izvērsties diezgan bīstama. Cigoriņa rūgtums, paslēpies elegantajā pudelē, var likt pamatīgi zaudēt galvu, tāpēc prātīgi ar šo.
Pati jaunākā Malduguns alus marka Stokholmas sindroms ir pilna vīrišķīgam, tas jūtams jau no pirmajiem spēka malkiem. Tajā pašā laikā biezās konsistences alus uzmundrinās ar kakao rūgtumu un čili pikantumu.
Apskatītās Malduguns alus šķirnes Beerfox veikalā maksā 2,69 eiro un 2,99 eiro. Malduguns produkcija atrodama latviešu ražojumu paradīzē Berģu Bode. Bet, ja dod priekšroku alus baudīšanai ārpus mājas, tad Malduguns alus būs pieejams tādas vietās kā Taka Trusis kafe, pilsētas bārā Vest un Vinilbāra.
Tieši tā skan Līg-atnes alus sauklis. Asprātīgi iztulkot pilsētas nosaukumu nav vienīgais, ko pieprot šie alus darītāji. Līgatnes alus darītava darbību sākusi 2014.gadā, piesakot sevi kā aldarus, kuri visu savu uzmanību veltīs eila brūvēšanai, kurš no Latvijā ierastā lāgera tipa alus atšķiras ar atšķirīgu raudzēšanas metodi. Tirgū šobrīd laistas piecas Līgatnes alus šķirnes tikai nefiltrēts un nepasterizēts alus.
Vienoti melnbaltos toņos ieturētās etiķetes daiļo attēli no lepnās pagātnes, bet krāsu akcenti un izkārtojums pasvītro katra individuālās īpašības ne mazāk kā piemeklētie nosaukumi.
Piemēram,Fabrikas meistara alus būs labākais sabiedrotais karstai vasaras dienai. Tas ir atsvaidzinošs un nedaudz saldens. Pat varētu teikt, ka šo alu Līga ne tikai atnestu, bet arī nobaudītu pati. Šobrīd gan vēl skaitliskā mazākumā, taču ar stabilu pārliecību Līgatnes alus darītava piedāvā divu veidu tumšo alu — Pārceltuves rūgtais un Tumšais bunkurs.
Der atcerēties, ka Līgatnes alus vienmēr nobaudāms Folkklubā bet par īpaši labu cenu pieejams dzērienu autleta Alk outlet veikalos visā Latvijā.
Nav noslēpums, ka vairāki mūsu sportisti guvuši vērā ņemamus panākumus biznesā. Starp viņiem ir arī Miķelis Rēdlihs, kurš šogad kļuvis par vienīgo Miķeļa alus darītava īpašnieku.
Pagaidām darītava ražo vienu alus šķirni — Miķeļa alu. Skaidrs, neiztikt bez saukļa, kam kalpojusi Miķeļa Rēdliha reiz izteiktā frāze: "Bagāts un labs! Tāds ir mans alus." Miķeļa alus top izmantojot klasisko vārīšanas metodi: vaļēju raudzēšanu un trīs nedēļu izturēšanu. Tā gatavošanā netiek izmantota filtrēšana un pasterizēšana.
Šis alus var lepoties ar skaistu dzintara krāsu un izteiktu apiņa rūgtumu, ļaujot ik pa brīdim sagaršot kaut ko no alus brūžu vectētiņam — Brenguļu alum — tik raksturīgās buķetes. Ar hokejista Miķeļa Rēdliha svētību alus tiek piedāvāts aizvien jaunos bāros un kafejnīcās visā Latvijā. Visprecīzākā un aktuālākā informācija atrodama Miķeļa alus facebook lapā
Tā kā Miķeļa alus vislabāk garšos draugu kompānijā, vakara sākumā lietderīgi būs iegriezties specializētajā dzīvā alus veikalā Alus muiža un tikai izvēlēties īsto tilpumu.
2013.gada rudenī Valdemār pasāža netālu nokluba Piens divi aldari un alus cienītāji Edgars Melnis un Reinis Pļaviņš atvēra mini alus darītavu bāru Liebietis Šī vieta ātri vien kļuva populāra starp vietējiem neparasta alus cienītājiem. Eksperimentu rezultātā šeit piedzimis jau apmēram ducis alus šķirņu, kuru saknes saistāmas ar IPA, Beļģijas kviešu alu utt.
Papildus standarta komplektam — apiņiem, iesalam, ūdenim un alus raugam — aldari pievieno papildu sastāvdaļas kā, piemēram, ķimenes un kadiķu ogas, tā panākot unikālās garšas buķetes. Alu līdzi ņemšanai Labietī var iegādāties stikla pudelēs ar košām etiķetēm, uz kurām attēlots mītisks Latvijas varonis, kā arī plastmasas pudelēs. Labieša alus pieejamas arī bāros Vieta un Spinout surf cafe
Latgalieši izsens pazīstami kā prasmīgi alus brūvētāji un sava aroda nenogurstoši spodrinātāji. Rēzeknes Bryuvers alu dara pēc tēvutēvu nodotām zināšanām. Darbu gan atvieglo mūsdienu iekārtas, bet alus garšas pilnasinība saglabāta bez papildus uzlabotājiem.
Atdzesēts Rēzeknis Bryuvers nefiltrētais raisa asociācijas ar pļavu vasaras pilnbriedā, jo tikpat, cik dažādu ziedu ir pļavā, arī nianšu vienā alus malkā.
Rēzekniešu brūvēto alu var iegādāties tuvākajā Miestiņa veikalā par 0,5 l maksājot vien 1,30 eiro.
Lūdzams, nejaukt ar Rēzeknis Bryuvers, jo ne visi pēdējā nosaukumu izrunās latgaliski. Brūveris ko dara Rīgā , ir tā vērts, lai pie tā pakavētos ilgāk. Tā alus klāstā ir tāda eksotika kā Kafijas alus, kura garša ļoti atgādina bērnības gardumu iebiezināto pienu ar kafiju garšu. Kramelīgais gardums patiks saldo alus cienītājiem.
Brūvera alus ar dzērvenēm savukārt ir izceļas ar skābenu garšu, kas patīkami veldzē slāpes, tālab izkausēs pat skeptiķa sirdi. Ja arī tas nepārliecināja, tad pienākusi kārta Brūvera citronu — laima alum. Gatavojies citrusaugļu svaiguma virpulim! Galu galā tas nav nekāds vis tur alus dzēriens, bet pavisam īsts alus. Visu pieminēto alus šķirņu pamats ir izdaudzinātais Brūvera ingvera alus ar saviem trumpjiem — pievilcīgo aromātu un ne ar ko nesajaucamo garšu.
Brūveris, kaut būdams mazās alus darītavas godā, ir pārstāvēts vadošajos lielveikalu tīklos, bet baudīšanai uz vietas pieejams bārā Chomsky un Kaņepes kūlturas centrā un citviet.