local-stats-pixel fb-conv-api

Latviešu valoda izzūd81

528 3

Uzzinot šī gada centralizētā eksāmena(CE) rezultātus latviešu valodā, maigi sakot, biju nedaudz izbrīnīts, tā nu izdomāju nedaudz šo to papētīt un uzrakstīt.

528 3 81 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 81

0/2000

Ušakovs  emotion Drīzāk engliš izstums LV un Rus valodu...

36 1 atbildēt

Es uzskatu, ka Latvijas valdība ir vainīga pie latviešu valodas izzušanas veicināšanas. Kāpēc? Jo angļu valodu un krievu valodu sāk mācīt jau sākumskolā. Ir jāiemācās vispirms valsts valoda un viss. 

23 2 atbildēt
Labs raksts + , ĺauj aizdomãties...
8 2 atbildēt
12 avatars12

Es, piemēram, vienmēr cenšos rakstīt pēc iespējas pareizāk un gandrīz nemaz nelietoju saīsinājumus. Es esmu pilnīgi pret tiem, jau tā tos lieto cilvēki, kuri latviešu valodu patiesībā īpaši labi neprot. Es pat brīnos par to, ka viņi šos saīsinājumus neraksta sacerējumos, projektos un tā tālāk.

5 0 atbildēt

Jaunieši domā, ka tas, kā viņi raksta internetā vai telefonā, nemaz neietekmē viņu rakstītspēju dzīvē. Diemžēl ietekmē gan...un kā vēl. Tāpat arī tas, ka jaunieši vairs nelasa literatūru, kas manāmi uzlabo spēju konstruktīvi veidot teikumus, stāstus un apkopot vispārēji informāciju. Protams, ir jaunieši, kuri lasa, kuri raksta pareizi un visādi citādi tie, kuri respektē valodu.  Arī tad, kad es beidzu skolu un kārtoju CE latviešu valodā, daļa skolēnu bija tie, kuriem dzimtā valoda bija krievu valoda, bet vidējie rādītāji nebija tik graujoši zemi. Nereti pat tie, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, eksāmenu nokārto labāk nekā tie, kuri ir sākuši lasīt, rakstīt, runāt tieši latviski...tas ir vairāk kā skumji. 

3 0 atbildēt

Pati šogad eksāmenu nokārtoju daudz augstāk par 40 procentiem, pēc tā brīža, kad ar savu latviešu valodas skolotāju pārskatīju eksāmenu, sapratu, ka manam rezultātam vajadzēja būt vismaz 90%, bet nu neko jau vairs. Neiešu kasīties par  aptuveni10%.

Pēc gada, kad beigšu prof. skolu, iešu studēt Latviešu valodas pedagoģiju, tik vien kā 6 gadi jāmācās, bet es to spēšu. Darīšu visu, kas manos spēkos, lai ieinteresētu jauniešus mācīties un iemīlēt literatūru un latviešu valodu. Apsolu. emotion

1 0 atbildēt

1. Noteikti ne tas grūtākais, komatus salikt par smagu, grūti, izlasot tekstu, saprast tā domu? Neprasa jau kaut kādus faktus, kam šogad 100-ā dzimšanas diena, kāda izstāde maijā bija vērojama Mākslas Akadēmijā, neprasa arī pabeigt citātus no latviešu darbiem vai ko t.mldz., kur būtu nepieciešams lasīt kaudzēm grāmatas. Citātus domrakstam var atrast nelasot visas grāmatas, vienkārši internetā atrod citātus, kuri der teju katrā domrakstā, iemācies dažus un maksimālie punkti vienā no kritērijiem.

Ja nu bija arī drausmīgs, tad esi viens no trim cilvēkiem Latvijā, kas pārmērīgi augsta stresa vai kā cita ietekmē, nelika zināšanas uz papīra.

Personīgi mums skolotājs iedeva izpildīt divu gadu eksāmenus, nedaudz pārrunāja un viss.

Hmm, vari pastāstīt ko tādu dzīvei noderīgu iemāca latviešu valodas stundās, mācot konkrēto priekšmetu? Eksāmenā pa lielam pārbauda vispārīgas valodas zināšanas un loģisko domāšanu, daudz kas īstenībā ir pateikt priekšā!

1 0 atbildēt

teikšu tā - latviešu valoda neizzudīs, vismaz ne tik ātri. 

pirmā lēnām zudīs gramatika, jo tā būs nepieciešama tikai tiem kas raksta grāmatas žurnālus utt. taču pārējiem vajadzīga būs tikai teksta domas uztveršana un nekas cits. tas būs kā mācīties latīņu valodu - tikai ja nepieciešams kādā izglītības jomā.

otra lieta - vecos vārdus nomainīs jaunie, kas jau notiek gandrīz visur kādu laiku, taču galvenie vārdi protams paiks. 

trešā - daudzu tautu ietekme Latvijā. es domāju ka cilvēki neredz iespējas, kuras redz iebraucēji, tāpēc arvien biežāk redzu pārus kuriem viens ir latvietis bet otrs ārzemnieks. un vai tad ārzemnieks mācīsies sarežģīto latviešu valodu? vieglāk visiem angliski, vai krieviski. 

galu galā mēs esam diezgan daudz runātāju, nevis kā tālā ciematā 100 pēdējie valodas pratēji. tomēr viss jaucas arvien vairāk un kaut kad varētu būt tikai dažas valodas visā pasaulē, kā arī sajauktākas rases. 

1 0 atbildēt

Jauno ''cirvju'' un dauņu paaudze!

1 0 atbildēt

 

Kas tavā izpratnē skaitās figņa? Teksta analīze vai arī tas, ka 18 gadus jaunam cilvēkam ir jāzin elementārākie valodas jēdzieni vai jāatpazīst tekstā kāds sinonīms vai aforisms?

Manuprāt,CE nav nekā tāda, kas būtu tik astronomisks, ka to nevarētu zināt parasts mirstīgais.

1 0 atbildēt

Tie procenti neko nenozīmē!

Latviešu valodas eksāmens ir obligātais,krievu izvēles,tad nu tikai loģiski,ka obligātajiem ir sliktāki rezultāti vidēji,jo tos pilda visi.Krievu valodas eksāmenu liek tikai tie,kas jūtas tajā spējīgāki,nekā angļu valodā!

1 0 atbildēt

Dzivoju un macos Anglija, ka redzat uz skolas laptopa man Latviesu valodas nav. Bet mans arguments ir tads, ja gribi, valodu vari imacities mirigi un atri, katram protams savadak tas process bus, bet beigu beigas bus. Es piemeram runaju anglu valoda tikpat labi ka Latvisu valoda, nakosgad nemsu klat krievu valodas ksamenu lai paplasinatu savas zinasanas, diemzel Latviesu valodas eksamenu nevaru nokartot jo seit kontroldarbus Latviesu valodai netaisa. 

Tatad, mans jautajums, vai kads zin kur s varetu nokartot Latviesu valodas eksamenu ja dzivoju Anglija?

1 0 atbildēt

Atkārtošu - nevienā eksāmena uzdevumā netiek prasītas specifiskas literatūras zināšanas vai atsauces uz kultūras notikumiem/aktualitātēm. 

Eksaktajos priekšmetos arī eksistē subjektīvais faktors, piemēram, matemātikā - testā par atbildi 1punkts, nav divu domu, līdz ko uzdevumā parādās vairāk punktu, it sevišķi 3.daļā, tā subjektivitāte ieslēdzas. "Atbilde pareiza, paskaidrojums arī, bet nuu man vēl kaut ko tur gribētos, došu 3 no 5 punktiem."

1 0 atbildēt

Ne jau CE rādītājs, rakstā minētas vairākas lietas! doh

1 0 atbildēt

Daži fakti no manis - krievvalodīgo jauniešu skaits, kas neprot latviešu valodu samazinās. Latviešu - jauniešu skaits, kas neprot krievu valodu palielinās. Angļu valoda jau tiek mācīta no bērna kājas, jau sākumskolā. Angļu valodas prasmes palielinās, cilvēki ir vairāk bijuši ārzemēs, iegūstot angļu valodas zināšanas. Viss norāda uz to, ka angļu valoda iegūst lielāku svaru, bet krievu valodas lietojums samazinās. Tas viss tik ilgi, kamēr SC nav pie varas. 

Tālā nākotnē skatoties, latviešu valoda izzudīs, jo izzūd paši latvieši.

1 0 atbildēt

Runa bija par to, kādēļ viņš dabūja tik zemu rezultātu 2011.g., aizbildinājās, ka bijis grūts!

1 0 atbildēt

Pareizi! Lasiet grāmatas latviešu valodā. Pašlaik lasu Regīnas Ezeras grāmatu, ļoti izcili apraksta visus sīkumus. Lasu LV grāmatas - neskatoties uz to, ka dzīvoju UK.

0 0 atbildēt

izlasiju vienkāršiemotion

0 0 atbildēt

Un ko Tu esi darījis, lai dzīvotu pilnvērtīgi? Neviens Tev ar karoti mutē neliels.

Vāja cilvēka murkšķēšana, jebkurā valstī ikviens var dzīvot pilnvērtīgi, tikai jāizmanto īstā iespēja.

0 0 atbildēt

 

Kā 1. daļā, ievietojot tekstā vārdus(dotus) pareizajā formā, eksistē subjektīvais faktors? Tas pats ar komatiem!

3. daļā prasītie kultūras fakti, jā, ir tādi, bet nu tik ļoti sarežģīti? Kultūras fakts ir jebkāds citāts, grūti iemācīties? Ikviens zina vairākus un var arī sagatavot kādu. Kultūras fakts - jebkāds fakts par jebkuru autoru. Ātri uzmeistarots idejisks teikums(nebūs visi pareizi fakti) : Raiņa (īstajā vārdā Jāņa Pliekšāna) darbs "Uguns un nakts", kuram šogad aprit 100 gadu kopš tā izdošanas, ir aktuālas arī mūsdienās, piemēram, maijā Doma laukumā bija vērojama izstāde ar...

Mākslīgs teikums, kuru nevajadzētu rakstīt, bet vienā teikumā jau ir 3 kultūras fakti, bet var iztikt ar vienkāršiem citātiem.

0 0 atbildēt