local-stats-pixel fb-conv-api

Lasīt pa diagonāli25

223 0

Man sen jau radies secinājums, ka spokos publicētos rakstus daudzi pārlasa ļoti pavirši, vai pat par virsrakstu tālāk netiek un ieliek savu kārtējo plusu vai mīnusu un skrien tālāk, jo tik daudz apskrienāmā, ka neatliek laika iedziļināties lietas būtībā. Sevišķi manāms tas ir kopš KK sākuma. Galvenokārt dara, lai savāktu punktus sev kādai medaļai, vai klana kasei un par jebkuru cenu.

Dabīgi, ka pie tik lielas informācijas plūsmas lasāmvielas ir ļoti daudz, bet laika izlasīšanai – ļoti maz.

Nezinu kā tagad notiek skolās, nobeidzot pirmo klasi? Kad mācījās mani bērni, lasīšanas prasmes pārbaudē skaitīja skaļi izlasītos vārdus minūtē. Tagad neatceros kāda bija izlasīto vārdu norma, lai būtu sekmīgs vērtējums.

Lasīšanas paradumi ir ļoti noturīgi un šī vokalizētā lineārā lasīšana, kad lasām rindu pēc rindas no augšas uz leju, visus vārdus domās izrunājot, stipri bremzē lasīšanas ātrumu. Lai lasīšana nebūtu tik gausa, nu jāsāk atradināties no atsevišķo vārdu izlasīšanas arī domās. To jāiemācās darīt tikai vizuāli un lineārās lasīšanas temps jau būs daudz lielāks.

Lasīt pa diagonāli - daudzi būs dzirdējuši šo teicienu, bet ne visi par to zina ko vairāk.

Jau sen konstatēts, ka katra mūsu acs vienlaicīgi skatās uz citiem burtiem un smadzenes saliek kopā šos attēlus, lai veidotu vārdu. Tādā veidā mēs nelasām katru burtu atsevišķi, bet uztveram visu vārdu.

Ja tā, kādēļ nevarētu acis pārlaist uzreiz lielākam laukumam, kā tagad teiktu - ar acīm noskenētu un mūsu prāts jau no atsevišķiem vārdiem uztvertu galveno domu. Tur arī radies jau daudzreiz dzirdētais ātrlasīšanas veids pa diagonāli, kad ar acīm noskenējam lapu no kreisā augšējā stūra uz labo apakšējo.

Šim lasīšanas veidam ir noteikti vajadzīgs treniņš, turklāt jāievēro jau praksē pārbaudītie knifi kā piem. lasot jātur tekstu mazliet tālāk no acīm - tas palīdz uztvert vairāk vārdus vienlaicīgi. Derētu arī vispirms pievērst uzmanību virsrakstam un izdalītiem tekstiem, kas bieži vien dod priekšstatu par teksta svarīgumu. Nekādā gadījumā ātrlasīšana nav lietojama līgumu, juridisku un tml. dokumentu lasīšanai, kas jāapstiprina ar savu parakstu.

Negribu iedziļināties elektroniskās ātrlasīšanas programmās kā "Spritz", kur zibina lapā zīmīgos vārdos tikai atsevišķus burtus sarkanā krāsā vai "Rooster" programma - sirdsapziņas apmierināšanai, ka esi lietas kursā par kādu lietu, neiedziļinoties detaļās (Tas pēc manas izpratnes).

Līdz ar glāstvirsmu laikmeta iestāšanos komunikācijas līdzekļos, rodas jaunas problēmas arī ātrlasīšanā, jo skārienjūtīgie ekrāni ienes jaunas problēmas vispirms jau lineārajai lasīšanai, jo ar pirkstu vairs pa rindiņām nepavilksi.

Lai arī kādas lasīšanas tehnikas neizgudrotu, pagaidām visprecīzākā ir lineārā lasīšana bez vokalizācijas.

Zinātnieki ir izsecinājuši, ka vidēji mēs pasakām 150 vārdus minūtē. Pieaugušie vidēji minūtē izlasot 250 vārdus (bez vokalizācijas). Vienmēr iedomāju cik vārdus minūtē var izrunāt Sandra Kropa, jo viņas ātrajā vārdu plūdumā teiktajam mana doma bieži vairs nespēj līdzi izsekot.

Lasīšana nav tikai grāmatu lasīšana, bet informācijas ieguve no dažādiem avotiem. Ikdienā lasām dažādus ierakstus sociālajos tīklos, e-pastus, īsziņas un vēl, un vēl. Bieži vien šo tekstu lasīšanai ir nepieciešamas pavisam savādākas prasmes. Arī emocijzīmju šifrēšanu var saukt par lasīšanu, kur bieži viena zīme apzīmē veselu teikumu no 4-5 vārdiem. Lūkojoties uz lasīšanu no šāda viedokļa, mūsdienu tīņi ir superlasītāji, jo viņu glāstvirsmās atrodamie “lasāmteksti” vairāk atgādina steidzīgu skrējienu pāri visam un visur vienlaicīgi. Jautājums - cik no visa tā paliek sistematiski sakārtota viņu galviņās?

Man ir gadījies, ka kāds spoks pat administrācijas līmenī atbild uz rakstisku jautājumu pavisam ko citu, nevis to kas jautāts. Saprotu, ka lasījis manu jautājumu pa diagonāli un laika trūkumā. emotion

Nobeidzot šo prātojumu, varu teikt, ka raksts šoreiz iznācis vairāk kā divi vienā, pārspējot vakardien publicēto rakstu Ikdiena, kurā mans galvenais nolūks bija uzzināt ko no mana pēdējā atskaites raksta par KK 16. nedēļu bija izlasījuši un sapratuši citi spoki.

Mans secinājums, ka ieskrējuši un paplusojuši, nelasot diezgan daudzi. Tieši šajā rakstā bija atrodama atbilde apbalvojuma 5000 pt iegūšanai.

223 0 25 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 25

0/2000

Lasīt pa diagonāli jeb kā angļi mēdz teikt skim text, ir vērtīga prasme, jo kā jau te bija minēts noder arī, lasot garus tekstus darbam vai studentu materiāliem.

Par rakstā uzdoto jautājumu - nezinu, kā ir tagad, bet pirms gadiem 15 vēl sākumskolā bija jālasa uz laiku. Normu gan arī neatcerēšos, atceros tikai, ka lielākā daļa rezultātu manā klasē svārstījās 70 - 120 vārdu minūtē robežās ar atsevišķiem, kam bija knapi 30 un dažiem, kam bija ap 150.

7 0 atbildēt

Es šo rakstu izlasīju vertikāli, tikai katras rindiņas pirmo vārdu.!

6 0 atbildēt
Grāmatas esmu lasījsui visu laiku ierastā veida un tas man nesagāda problēmas.
5 0 atbildēt

JA - sava laika atrlasišanu apguvu 8 klase emotion  Novada centralaja biblioteka biju divu zelta karšu ipašnieks ( atļava lasit gramatas kas bija aizliegtas vai biblioteku zelta fonda )  emotion  Taču " eksameni " par katru lasito gramatu bija diezgan bargi - Grafs Monte Kristo - hm vel tagad zinu visus personažus ( pec 35 gadiem )

5 0 atbildēt

Diskusija ir ierosināta. Varbūt starp Spokiem ir kāds speciālists, kurš to māca, mēs esam tikai skolnieki, gribētos dzirdēt tiešām profesionāļa komentāru. 

P.S. Mans skolotājs ir aizgājis uz citiem medību laukiem.  emotion  

5 0 atbildēt

Raksts labs emotion Lai gan man macities lasit - pa diagonali - laikam par velu emotion 

Jocigi , bet sava laika , ari macijos atrlasišanu bet mes lasijam , nevis pa vardiem , bet veseliem teikumiem - labakajiem pat sanaca lasit veselam rinkopam emotion

4 0 atbildēt

Lielākā problēma lasīšanas ātrumā rodas  tieši no tās vārda izrunāšanas prātā, ko sauc par subvokalizāciju. Tā pati par sevi nedod nekādu ekstra saprašanu - lasīt var daudz ātrāk saprotot to pašu daudzumu, taču iemācīties kā to darīt daudziem sagādā problēmas.

4 0 atbildēt

Lasīt pa diogonāli es trenējos aptuveni gadu, kad rakstīju doktora disertāciju, man bija jāizlasa ļoti daudz rakstu. Varu lasīt latviešu valodā, bet ar angļu ir problēmas. Nav svarīga burtu secība vārdā, var būt visparīgs sajukums, galvenais lai vārdā būtu visi pareizie burti, ja kaut kas nav pareizi, uzreiz iestājas STOP režīms. Vieglāk ir uztvert informāciju, ja pirmais un pēdējais burts ir pareizs, ja tā nav, rodas aizture. Vispār interesanta tēma.  emotion    emotion  

3 0 atbildēt

Uz spečuka lomu nepretendejot  emotion  un tikai pec atmiņam - atrlasišanu saku apgut uz burtnicas lapam ( labak klades ) apakšejos sturišos uzrakstot pa vardam ( un ta veselu teikumu )  emotion  Pectam lapas paršķir ( apmeram ta ka taisa primitivas zimetas multenes)  , ceņsoties uztvert teikuma jegu . Nakošais solis - teikumu ( jebkadu ) uzraksta cits cilveks , protams sak ar isiem pieci seši vardi teikumiem , un teikumos jabut konkretai jegai bez apstrakcijam  emotion  Talak no ( jau gariem teikumiem 10 un vairak vardiem ) tiek sviesti ara vardi ar mazaku nozimi ( vardi bez kuriem teikums itka saglaba savu nozimi , bet zaude literaturas garšu ) un šo vardu vieta ierakstiti dažadi burtu sakopojumi  emotion  Iznakumam vajadzetu but - sakot lasit teikumu prats uztver vardus ar konkretu nozimi - parejos atmetot ka liekos  emotion  

Talak uz tada paša principa tiek atistita nakoša variacija - tiek rakstiti isi kodoligi teikumi ( divi _tris vardi ) par kautko  ( stastiņš par pastaigu parka - tikai un vienigi no svešas rokas ) un "skatoties multeni " , jaceņšas saprast doma ( nevis izlasit )

Nu kautka ta  emotion 

3 0 atbildēt
Es Latviešu valodā skolā biju nesekmīgs,jo man patrāpījās reti sexīga skolotāja,kas mani visu laiku provocēja uz neķītrām domām!!!Man visas latviešu valodas klades bija piezīmētas ar neķītrām pornogrāfiskām bildēm kur galvenajā lomā bija mana Latviešu valodas skolotāja!!!emotion
3 0 atbildēt

Par cepumiem paldies - saņēmu un sabrīnījos, jo kk specifiskas lietas tiešām nezinu.

Tātad ironija par superoriģinālrakstiem, kurus var aizpildīt ar 5 kuba skaldnēm + runāšanu.

Vai autore ir redzējusi filmu "The Accountant"? Ļoti interesanta filma ar teicamu varoņa iedzīvošanos lomā, ko var skatīties gan kā vienkārši asa sižeta filmu, gan ar skābu smaidu un mājot ar galvu, gan ar līdzjūtību. Atkarībā no tā, cik skatītājam ir priekšzināšanu autora "slimībā". Un tur ir interesanta pazīme, kā varonis piefiksēja fiktīvus rēķinus. Viņam atklāšanas brīdī miskastē zināmu iemeslu dēļ bija rakstāmrīki.

Autorei noskatoties filmu un izprotot epizodi, iespējams, radīsies kāda atziņa arī sava iepriekšējā raksta sakarā. Pat bez tā filmu noskatīties iesaku, ja vien nav iebildumu pret Holivudas kino. emotion

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Jā... Par dažiem no darbiem tiešām var teikt - tas ir tā vērts, lai tos izlasītu!

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Ātri lasīt iemācījos universitātē - tur bija norma - uz nākošo semināru izlasīt grāmatu (specialitāte tehnika + dabas zinātnes). Nekā speciāli - izdari vai  brauc mājas. Ļoti grūti tagad lasīt daiļliteratūru vai dzejoļus - nu nekā netiec vaļā no ieraduma norīt lasāmo. 

2 0 atbildēt