local-stats-pixel fb-conv-api

Krāsu nozīmes un simboli1

20 1

Krāsa atstāj iespaidu uz Tavu izvēli… Krāsu simbolisms ir krāsu izmantošana, kas attaino tradicionālas, kulturālas vai reliģiozas idejas. Izvēloties krāsas balstoties uz simbolismu vai psiholoģisko ietekmi dod iespēju izmantot tās jebkurā jomā no web un grafiskā dizaina, līdz mājas interjeriem un apģērbam. Izmantojot krāsas pareizi var mudināt cilvēkus uz rīcību izmantot pakalpojumus un iegādāties preces, uzlabot uzņēmuma atpazīstamību kā arī pamanāmību. Tā ir daļa no neverbālās komunikācijas. Ja Tavs mērķis ienākot šaja lapā bija uzzināt kā kombinēt krāsas un veidot krāsu saderības, tad raksts par 10 krāsu rīkiem būs noderīgāks. Vai ja vēlies uzzināt vairāk par krāsu teoriju, tad dodoies uz Krāsu aplis. Ieskats krāsu teorijā.

Zilās krāsas nozīme

zils, jūra, ūdens, debesisZilā krāsa ir mīļākā krāsa vairāk nekā pusei pasaules iedzīvotāju – tā ir vispatīkamākā krāsa vairumam kūltūru. Zilo uztver kā uzticamības, pastāvības un apņēmības simbolu. Tā ir debesu un jūras krāsa. To uzskata par konstantu cilvēka dzīvē.
Kā kolektīvā gara krāsa tā veicina uz mieru un var likt organismam izstrādāt ķīmiskas vielas, kas ir nomierinošas, taču ne visas zilās nokrāsas ir mierīgas. Elektrozilais vai tirkīzs ir dramatisks un dinamisks, kas uzmundrina.
Izmantojot dažas zilās nokrāsas parlieku lielā apjomā var radīt priekštatu par aukstumu un vienaldzību. Zilo vismazāk par citām krāsām var attiecināt tikai uz vienu dzimumu, jo gan vīriešus un sievietes krāsa uzrunā līdzīgi.
Ir uzskats, ka zils palēnina vielmaiņu un nomāc apetīti. Zils nepiepūlē acis un atvieglo to koncentrēšanos, ja attēli un objekti izvietoti uz zila fona. Tiek izmantota mājas lapām, kas saistītas ar tehnoloģijām, medicīnas iekārtām, tīrību, gaisu, ūdeni, korporācijām un autorūpniecību.

Zillo vislabāk izceļ sarkanā un dzeltenā krāsa . Kombinējot gaišo ar tumši zilo pastiprina uzticamības efektu.

Zilās krāsas simboli:

Veiksme, komunikācijas, gudrība, aizsardzība, garīgā iedvesma, miers, ūdens un jūras plūdenums, radošums, miers, uz augstākām domām veicinoša, dievbijība, noslēpums, debesis, formalitāte, ceļojumi, pieķeršanās, panākumi, klusa gudrība, brīvība. Labestība, mīlestība,uzticība, lojalitāte, meistarība, līdzcietība, iekšējais spēks, ziedošanās, depresija, skumjas, stabilitāte, vienotība, patiesība, sapratne, uzticamība, konservatīvisms, drošība, tīrība, kārtība, komforts ,auksts, pieķeršanās, harmonija, dziļums, ticība, sirsnība, precizitāte, intelekts, skumjas, apziņa, ziņas, idejas, sadarbība, ideālisms, sirsnība, empātija, atpūta, iedvesma, draudzība , pacietība, bezgalība, harmonija.
Gaiši zils: gaisīgs, maigs, nomierinošs, veselība, miers, sapratne, maigums.

Zaļās krāsas nozīme

koki, zāle, daba, lapas, zaļšZaļā krāsa ir otra vispopulārākā krāsa cilvēku starpā, jo ir visizplatītākā redzes lokā. Zaļā ir dabas pasaules krāsa, kas ir ideāls fons, interjera dizainam, jo mēs esam pieraduši redzēt to itvisur.
Dabīgi zaļais ir no meža nokrāsām līdz laima spilgtajam, tiek uztverts kā nomierinošs un atsvaidzinošs, ar dabisku zilā un dzeltenā pieskaņu.

Zaļo uztver kā ekoloģijas un miera simbolu.

Zaļā krāsa pazemina asinspiedienu un nomierina nervu sistēmu, nomierina un stimulē prātu, veicina radošumu un nomāc apetīti. Tā arī ļauj acīm vieglāk uztvert priekšmetus, uzlabo redzi. Attēli uz zaļa fona rada attālinatības iespaidu.

Zaļās krāsas simboli:

Zemes māte, dziedināšana, pārpilnība, auglība, koks un augs, maģija, augšana, ēdiens, cerība, personīgie mērķi, atdzimšana, atjaunošanās, jaunatne, stabilitāte, izturība, svaigums, daba, vide, rāms, atsvaidzinošs, kluss, cerība ,nemirstība, veselība, veiksme, jaunatne, greizsirdība, pieredzes trūkums, zāliens, vitalitāte, izaugsme, harmonija, atsaucība, dāsnums, drošība, skaudība, nelaime, klusums, līdzjūtība, atjaunošana, moderācija, kopšana, diplomātija, prieks, mīlestība, pārpilnība, līdzsvars, paškontrole, cerība, labas un nomierinošasdomas, dalīšanās, apmaiņa, uzticamība, draudzīgums.

Vislābāk izmantojama organisku, veselīgu un dabīgi tīru produktu mārketingam.

Tumši zaļš : nauda, ambīcijas, alkatība, skaudība, smaguma sajūta, prestižs, veicina koncentrēšanos
Dzeltenzaļš / laima zaļais : slimības, gļēvums, nesaskanība un greizsirdība, slikta dūša – nelietojiet šo krāsu, lai veicinātu pārtikas produktu noietu, tākā tas nomāc apetīti.
Olīvzaļš : miers
Zili zaļā : vispieņemamākā abiem dzimumiem


Dzeltenās krāsas nozīme

rudens, zelts, dzeltens, sauleDzeltenā krāsa izceļas ar optimismu, gaišumu un laimi. Zelta dzeltenās nokrāsas vēsta par veiksmīgu nākotni. Dzeltens izceļas uz pārējām krāsām ar savu optimismu un enerģīju, kā arī rosina uz radošumu. Šī krāsa stimulē mūsu nervu sistēmu, aktivizē atmiņu, mudina uz komunikāciju kā arī aktivizē muskuļu darbību un pievēršs uzmanību. Dzelteni objekti uz citu fona rada priekšstatu par tuvāku attālumu kā pārejās krāsas. Tā ir vispamanāmākā krāsa. Skolēni, kas mācas dzeltenās telpās ir veiksmīgāki eksāmenos. Saulains dzeltenais var tikt izmantots, lai veicinātu apetīti, it īpaši kombinācijās ar citiem augļu un dārzeņu toņiem kā arī var tikt izmantots bērnu un izklaides produktos kā akcents. Izmantota pārmērīgi lielā apjomā, dzeltenā krāsa var būt uztraucoša un veicināt nemieru. Psiholoģiski šī krāsa negatīvi ietekmē mazuļus jo tie visvairak raudās dzeltenās telpās. Dzeltens kombinācijā ar melno apzīmē trauksmi…bišu dzēlumi.
Dzeltena nebūs praktiska krāsa, lai izmantotu to pārdodot dārgas preces vīriešiem, jo viņi to uztver kā neuzticamu un bērnišķīgu un izvairieties no dzeltenās krāsas, ja vēlāties panākt drošības un stabilitates iespaidu. Dzeltens ir jālieto piesardzīgi, jo viegli var izcelt netīrību.

Dzeltenās krāsas simboli:

Saule, inteliģence, gaisma, paātrināta mācīšanās, atmiņa, loģiska iztēle, sociālāenerģija, sadarbība, organizācija, prieks, laime, intelekts, enerģētika, mundrums, optimisms, tīrība, entuziasms, siltums, gods,lojalitāte, garīgais spēks, skaidrība, uztvere, izpratne, gudrība, negodīgums, nodevība, greizsirdība, iekāre, krāpšana, slimības, vājums, piesardzība, gļēvulība, sekošana, zinātkāre, sulīgums, uzticība, humors, sapņi, radošums, darbība, ideālisms, iztēle, cerība, vasara, filozofija, nenoteiktība, nemiers, slava, apgaismība.
Blāvi dzeltens: piesardzība, samazinājuma, slimības, jealousym novecošanās
Gaiši dzeltens: intelekts, svaigumu, un prieks
Bēšs / krēmkrāsa: mierīgs, patīkams, kluss, elegants, tīrība, maigums, siltāks par dabīgi balto.

Oranžās krāsas nozīme

ķirbis, apelsīns, oražšOranžā krāsa ir tuvs sarkanā radinieks (sarkanā un dzeltenā krāsu sajaukums), rada vairāk pretrunas kā jebkura citas krāsas nokrāsa. Tā izsauc vai nu stipru patiku vai negatīvu asociāciju un neatstāj vienaldzīgos. Oranžš izstaro siltumu un enerģiju. Interesanti, ka oranžam ir ļoti plašs nokrāsu daudzums: kā terakota, persiku, rūsas, apelsīnu.
Ēdināšanas iestādēs oranžo izmanto kā apetītes stimulētāju, kas palielina pasūtītā ēdiena daudzumu. Lai arī oranžš ir mazāk aktīvs par sarkano, tas stimulē skābekļa piegādi smadzenēm kā arī veicina uz garīgu aktivitāti. Populāra krāsa jauniešu vidū.
Oranžš fons optiski pietuvina attēlus un ļaujot tiem šķist lielākiem, bet ir jāizvairās no pārlieku lielas ornžā lietošanas. Noderīga krāsa lai izceltu nozīmīgus pārtikas produktus un rotaļlietas. Oranžais ļoti ātri zaudē savu aktivitāti tumšos apstākļos.

Oranžās krāsas simboli:

Siltums, enerģija, līdzsvars, entuziasms, vitalitāte, spilgtums, uztraukums, biznesa mērķi, īpašumu piedāvājumi, ambīcijas, karjera, mērķi, vispārējis panākumi, tieslietas, juridiski jautājumi, tirdzniecība, pasākums, uzmanību-satvērējs, saule, draudzība, aicināšana, intensivitāte, prieks, spēks, izturība, neatlaidība, tropi, ātra kustība, labdarība, audzēšanas lietas, valdzinājums, draudzīgums, laime, iesākums, siltums, radošums, rudens, piesaiste, panākumi, veicināšana, drosme, zeme, gara un apetītes stimulatants, apdrošināšana, spēks, veselība, siltums,pievilcība, mundrums, garastāvokļa uzlabotājs, neatkarība, laipnība, konstruktivitāte, nekaunība, lēti, zems budžets, bērni un jaunieši.
Tumšs oranžs: rudens, krāpšana, neuzticība
Sarkanīgi oranžš: vēlme, seksualitāte, prieks, dominēšana, agresija, slāpes pēc rīcības

Sarkanās krāsas nozīme

plūmes, sarkansSarkanā krāsa ir vispersoniskākā krāsa no visām. Pazīstama kā eneģijas stimulants un palielinoties sarkanā daudzumam proporcionāli palielinās arī enerģijas daudzums. Sarkanais pievērš sev uzmanību un saprātīgi izmantojot sarkanus akcentus ļauj cilvēka redzei fokusēties uz izcelto objektu. Šī krāsa stimulē vielmaiņu, paātrina elpošanu, svīšanu, apetīti un paaugstina asinsspiedienu. Sarkans ir spēcīga vīriešu kārtas krāsa.
Sarkanā krāsa visātrāk no visām zaudē savu spilgtumu tumšos apstākļos.

Sarkans izceļ attēlus un tekstu, padarot objektus optiski lielākus, tomēr ne tik spēcīgi kā dzeltenā krāsa . Spilgti sarkana var būt kaitinoša, ja to lieto pārlieku lielos laukumos un ir noderīga vairāk kā ikonu krāsa, lai mudinātu cilvēkus rīkoties ātri ,piemēram, klikšķinātu uz pogas vai iegādātos produktu. Apetīti stimulējošā sarkanā ir noderīga, lai veicinātu produktu noietu, kas saistīti ar enerģiju … dzērieni, vieglās automašīnas, sports un spēles.

Izmantojot sarkano ar zaļo var panākt stiprāku abu krāsu aktivitāti, taču šāda kombinācija labāk noder fona akcentos, lai izceltu visu pārējo. Bet vislabāk izvairīties no spilgti zilas un koši sarkanas krāsu kombinācijas, jo tā ir ļoti nogurdinoša acīm.

Sarkanās krāsas simboli:

Enerģija, spēks, kaislība, erotika, mundrums, drosme, uguns liesmas, karjeras mērķi, ātra rīcība, iekāre, vēlme, asinis, enerģiskums, virzītājspēks, risks, slava, mīlestība, izdzīvošana, karš, revolūcija, briesmas, agresija, spēks, jauda, emocionālā intensitāte, sekss, rosināšana, dinamika, stimuls, drosme, laba garša, spēks, vadība, drāma, uztraukums, ātrums, siltums, vardarbība, uzmanība, dāsnums, romantika.
Gaiši sarkans: prieks, seksualitāte, kaislība, jūtīgums, mīlestība, neizlēmība
Tumši sarkans: karogs, asinis, karāliskums, gribasspēks, dusmas, saspringums, vitalitāte, vadība, drosme, ilgas, ļaunums.

Violetās krāsas nozīme

Violetā jeb lillā krāsa iemieso sevī līdzsvaru starp sarkano aktivitāti un zilo mieru. Misticisma un karalisku īpašību piepildīta violetā, bieži vien ir radošu un ekscentrisku cilvēku, kā arī pusaudžu meiteņu iemīļota krāsa, padarot, to par efektīvu krāsu veicinot jauniešu produktu pārdošanu.
Gaiši violetā lietojums noder veidojot dizainu, kas paredz uzrunāt sieviešu auditoriju. Tautā gaiši violeto mēdz uskatīt arī par vecmeitu krāsu.

Pārmērīga lillā lietošana var veicināt cilvēkiem kļūt īgniem un radīt nepatiku pret apkārtni. Lillā ir izteikta polarizācijas krāsa un tā vai nu patīk vai ne.

Violetās krāsas simboli:

Ietekme, garīgais spēks, sevis nodrošināšana, slēptās zināšanas, cieņa, lielas cerības, garīgums, cildenums, ceremonija, noslēpums, pārveidošana, gudrība, apgaismība, izsmalcinātība, nežēlība, augstprātība, intuīcija, sapņi, bezsamaņa, neredzams, telepātija, empātija, iztēle, deja vu, garīgā saikne, dziļa patiesība, cildenums, bagātība, izšķērdība, cieņa, neatkarība, maģija, radošums, enerģētika, pašapziņa, ego, ambīcijas, slava, luksuss, liela peļņu, bagātība, jutekliskums, elegance, meditācija, majestātiskums, lezbisms, Jauno laiku garīgums, pagānisms, iedomība, augstprātība, slikta dūša.
Lavandas violets: seksuāla neizlēmība, piekāpība, romantika, nostalģija, sievišķība.
Tumši violets: drūma oma, skumjas, neapmierinātība, bagātība
Kremīgi violets: Meditācija, radošums, koncentrēšanās, klusums, radošais spēks, skaistums, iedvesma, mākslinieciskums, mūzika, bruņnieciska mīlestība, izcilība, ēterisks, jutekliskums, atbildība, upuris.
Zilganviolets: mistisks
Purpurs: juteklisks

Brūnās krāsas nozīme

sirds, salmi, brūnsBrūna krāsa iemieso sevī stabilitāti, uzticamību un pieejamību. Tā ir zemes krāsa un tiek asociēta ar dabiskām lietām. Tā ir smagnejākā krāsa starp visām, tādēļ nav vēlams izmantot interjeros, kuru mērķis ir panākt vieglumu, palašumu un gaišumu. Nēsājot brūnu apģērbu, tas var likt nēsātājam šķist vecākam, nekā tas ir patiesībā. Brūnā krāsa var šķist ļoti neizsteiksmīga, ja tiek izmantota plašos laukumos bez tekstūras vai citu krāsu klātbūtnes.

Brūnās krāsas simboli:

Draudzība, īpaši notikumi, zeme, nemateriālas domas, kamīns, mājas, ārtelpas, ticamība, lētums, komforts, izturība, stabilitāte, vienkāršība, ilgmūžība, intimitāte, miers, vīrišķība, audzināšana, apmierinājums, stiprums, jutekliskums, produktivitāte, pasivitāte, auglība, dāsnums, netīrumi, viela, praktiskums, smags darbs, vecums.
Sarkanīgi-brūns: raža, rudens.
Krēmīgi-brūns: izsmalcinātība, akurātums, slēpj emocijas.
Vara-brūns: aizraušanās, naudas mērķi, profesionālā izaugsme, biznesa produktivitāte.
Kafijas brūns: izsmalcinātība, bagātība, robustums, pašpārliecinātība.

Baltās krāsas nozīme

sniegs, aukstums, ledus, baltsBaltā krāsa reprezentē tīrību un neitralitāti. Ārsti nēsā baltus halātus, līgavas parasti izvēlas baltas kleitas un balts žogs ieskauj drošas un laimīgas mājas. Pilnībā baltas telpas rada, lai arī plašu tomēr neomulīgu atmosfēru. Balts ir noderīga kā fona vai akcentkrāsa, jo tā lieliski izceļ citas krāsas. Acs uztver baltu kā spīdošu / gaismas krāsu.
Šī krāsa var reprezentēt augsto tehnoloģiju vienkāršību un medicīnisko preparātu drošību un tīrību.

Baltās krāsas simboli:

garīgums, dieviete, miers, augstākais gars, tīrība, nevainība, godbijība, vienkāršība, pazemība, precizitāte, jaunība, dzimšana, ziema, sniegs, labestība, sterilitāte, aukstums, ārsti, skaidrība, pilnība, jaunavība, labprātība, gaisma, taisnīgums, drošība, pozitīvs, ticība, vēsums, labdarība,veiksmīgi jauninājumi, savienība, uzupurēšanās, svētums, sievišķīga dievišķība, senatnīgs, šķīstība, pozitīvi cilvēki, svētki.

Pelēkās krāsas nozīme

migla, koki, pelēksPelēkā krāsa ir mūžīga, praktiska, un glauna. Izplatītākā uzvalku krāsa. Pelēkā krāsa labi sader ar jebkuru citu krāsu. Kaut arī pelēkais tiek bieži nesāts ikdienā, cilvēki to reti nosauc par mīļāko, jo tā asociējas ar zaudējumiem un depresiju. Pelēkā krāsa ir vispateicīgākā fona krāsa spilgtiem un raibiem priekšmetiem, jo tā nepretendē uz pamanīšanu.

Pelēkās krāsas simboli:

Drošība, uzticamība, izturība, kvalitāte, inteliģence, nosvērtība, pieticība, cieņa, briedums, glauna, konservatīva, vecums, skumjas, praktiskums, profesionālitāte, izsmalcinātība, klusums, konservatīvisms, vientulība, skumjas, viduvējs, necils.

Melnās krāsas nozīme

tumsa, nakts, mēnesis, melnsMelnā krāsa ir autoritatīva un spēcīga, jo melnais var izraisīt spēcīgas emocijas, ja tiek lietots pārlieku lielos laukumos. Klasiska apģērbu krāsa, jo tā padara valkātāju tievāku, dziļāku / izglītotāku. Mākslā un jo īpaši gleznošanā ir pieņemts melno neuzskatīt par krāsu, jo tā rodas sajaucot visus krāsu toņus kopā un dabā vienmēr ir ar kādas citas krāsas pieskaņu. Melns ir lieliska tehniskā krāsa, ko lieto lai piešķirtu augstas klases produktiem noslēpumainību un samazinātu izmēru. Lai gan melns fons var pastiprināt perspektīvu un dziļumu, un palīdz vieglāk uztvert tekstu. Tāpat kā pelēkā melno var lietot lai eksponētu mākslu un fotogrāfijas, jo tā nekonfliktē ar citām krāsām.

Melnas krāsas simboli:

Aizsardzība, negatīvitātes atvairīšana, saistoša, jauda, seksualitāte, izsmalcinātība, formalitāte, elegance, bagātība, spēks, noslēpums, bailes, ļaunums, anonimitāte, nelaime, dziļums, stils, ļaunums, skumjas, nožēla, dusmas, metro, moderna mūzika, telpa, augsta kvalitāte, neveiksme, cieņa, elegance, nezināma, nakts, tukšums, netīrība, spēcīgs raksturs, dramatisks, iestāde, prestižšs, bēdas, dusmas, uzticamība bailes, klasika, izturība, modernisms, nopietnība.

20 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000
Varēji starp katru krāsu un tās nozīmi ielikt bildes, jo citādāk ir grūti (es, piemēram,lasu tavu rakstu no telefona) lasīt un atrast krāsu par ko gribu izlasīt.bet +
3 2 atbildēt