local-stats-pixel fb-conv-api

Kleita, kuru redz dažādi.8

2015. gada visvsirāk dzirdētais jautājums "Kādā krāsā ir kleita?" Vieni to redz zilu ar melnām svītrāk, bet citi- baltu ar zelta. Un, izrādās, neviens nekļūdās! Smadzenēm vien patīk ar realitāti nedaudz parotaļāties. Noskaidrosim, kā!

2015. Gada 26. Februārī, skotu dziedātāja Keitlina Makneila internetā ievietoja savas tikko nopirktās kleitas fotogrāfiju un uzdeva jautājumu: "Kādā krāsā ir kleita?" Jau pāris minūšu laikā attēlu pārpublicēja simtiem tūkstošu reižu, un izcēlās pamatīgs ķīviņš.

Mūsu vizuālo pasauli veido gaismas stari. Kad tie atstarojas pret priekšmetiem, mēs spējam saskatīt formas un faktūras. Savukārt krāsas pastāv tāpēc, ka gaismai ir atšķirīga garuma viļņi. Īsākos no tiem mēs saskatām zilus un violetus, bet garākos- sarkanus. Kad gaisma apspīd kādu priekšmetu, tās stari nonāk acs tīklenē, kas palīdz izškirt konkrēto gaismas viļņu garumu un nosūta signālus smadzeņu redzes centriem. Tur signāli tiek analizēti un pārvērsti mums saprotamos attēlos. Tādēļ banānus mēs redzam dzeltenus, bet zāli zaļu.

Līdzīgi ir arī ar slaveno kleitu. Bildē, kas klejo internetā, nav pietiekami daudz fona informācijas, ko analizēt smadzenēm. Nav skaidrs, kur bilde uzņemta, kāds apgaismojums bijis, kā arī attēla kvalitāte nav izcila. Tādēļ cilvēki, kas kleitu redz baltu ar zelta svītrām, automātiski pieņem, ka tā atrodas kādā ļoti gaišā vietā, piemēram, pie loga. Savukārt, tie, kas kleitu redz zilu ar melnām strīpām, pieņem, ka bildē ir siltais, dzeltenīgais iekštelpu apgaismojums, tādēļ zilie toņi saskatāmi labāk.

Internetā izveidotas neskaitāmas aptaujas, lai noskaidrotu, kā cilvēki kleitu redz biežāk. Lielākā daļa no tiem atklāj, ka nedaudz biežāk ieraugāma baltās un zelta krāsas kombinācija. Pētjieki skaidro, ka tas tāpēc, ka zilā krāsa ir grūtāk uztverama, jo tās gaismas viļņi ir īsāki. Siltās krāsas smadzenēm ir saprotamākas un vieglāk uztveramas.

Kādā krāsā kleitu redzi Tu?
Raksti savu komentāru, un noskaidrosim kā mēs redzam šo kleitu.

34 12 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Šis nav tik leģendārs notikums, lai divus gadus pēc tā taisītu rakstus.

18 0 atbildēt

Priekš cilvēkiem, kas to redz zelta krāsā un baltu, te ir 3 vienādi attēli. emotion

15 0 atbildēt

Es redzu bikses.

13 0 atbildēt

Pa kreisi kleita ir tikko nopirkta un ir zeltītajā "500 Eiro" krāsā. Savukārt pa labi kleita jau bijusi uzvilka un izmazgāta, tadēļ "20 Eiro" zilajā jeb "Nav ko vilkt" krāsā.

7 0 atbildēt

Šis ir pierādījums, ka gaismas intensitāte nosaka fotogrāfējamo objekta izskatu.

Jo tumšāka gaisma, jo tumšāks objekts, bet ja gaisma būs liela, tad arī objekts būs gaišāks, un tāpēc arī profesionālie fotogrāfi izvēlas lai objektam spidētu ieslīpi saule vai gaisma, jo tad var redzēt gan tumšo gan gaišo. Atrast pareizo gaismas intensitāti ir svarīgi, jo tad jāpavada mazāk laika pie fotogrāfiju pēcapstrādes (kontrasts, gaismas intensitātes palielināšana, siltuma palielināšana utt.)

4 0 atbildēt
normāls pārvalks.
3 0 atbildēt

Kautkāds maiss

3 1 atbildēt

so we meet again,  emotion 

1 0 atbildēt