local-stats-pixel fb-conv-api

Kārtība skolās pirms 40 gadiem un tagad.100

1112 2

Neesat aizdomājušies, kāda dzīve bija agrāk un kāda tā ir tagad? Daudzu gadu gaitā, šķiet, ir izmainījies viss. To, kā problēmas risināja toreiz, stipri atšķiras no tā, kā tās tiek risinātas tagad. Lai jūs labāk saprastu, piedāvāju dažas situācijas, un to atrisinājumus. Tie, kuriem pāri 40, noteikti piekritīs.

Andris atnes uz skolu vecu, sarūsējušu šauteni, kuru kopā ar tēvu atrada, pastaigājoties pa vietām, kurās kādreiz norisinājās karadarbība.

1978. Šautene tiek aiznesta uz skolas muzeju. Andri ar tēvu uzaicina novadīt klases stundu, pastāstot par tām vietām, kurās viņi ir bijuši, ko redzējuši. Komjaunatnes komiteja apsver iespēju doties visiem kopā uz tādām vietām.
2018. Šautene tiek atņemta. Andra tēvam piešuj krimināllikuma pantu par nelikumīgu ieroču glabāšanu.

Skolotāja aicina savu klasi pēc nodarbībām uzkopt klases telpu.

1978. Bērni ņem spaiņus, birstes, lupatas un uzkopj klasi, nomazgā logus, galdus, aplej augus. Pēc uzkopšanas bērni dodas pie Jāņa dzert tēju, lasīt "Jaunatnes Tehniku" un skatīties jauno lidmašīnas modelīti.
2018. Šokētie vecāki dodas pie skolas direktora un žēlojas par nelikumīgu bērnu paverdzināšanu, liekot viņiem uzkopt skolas telpas. Skolotāja, labākā gadījumā, dabū rājienu.

Decembris, krīt sniegs. Garajā starpbrīdī bērni skrien ārā spēlēties ar sniegu un pikoties, dažbrīd trāpot pa skolas logiem, taču pikošanās logiem skādi nav nodarījusi.

1978. Skolas vadītājs atver skolotājistabas logu un brīdina, ja kāds vēl metīs pa logiem, dabūs piezīmi dienasgrāmatā. Bērni pagriežas un met sniega pikas viens otram. Pēc pikošanās slapji un laimīgi atgriežas savās klasēs. Kavētāji saņem piezīmi dienasgrāmatās. Dzīve turpinās.
2018. Apsargs aizlēdz skolas durvis, lai neviens netiek ārā. Bērni sēž savās klasēs, lietojot savus smartfonus. Drošība un kārtība garantēta.

Juris sporta stundā, lecot pāri "āzim", neveiksmīgi piezemējas, izmežģot potīti.

1978. Biedri palīdz Jurim tikt līdz skolas medmāsai, kura sniedz pirmo palīdzību. Skolotājs apspriež ar klasi šo tehnisko kļūmi, lai bērni turpmāk zinātu, kā pareizi izpildīt šo vingrojumu. Pēc mēneša Juris ir atpakaļ ierindā, spēlē futbolu.
2018. Juris viens pats aizklibo mājās. Skolas medmāsiņa jau sen kā ir nomainīta pret skolas psihologu. Jura vecāki vēršas tiesā pret sporta skolotāju. Advokāts iesaka Jura vecākiem atrast pazīstamu ārstu, lai tas uzraksta izziņu ar atpakaļejošu datumu par bērna pilnu hronisko slimību sarakstu. Tiesa piespriež skolotājam naudas kompensāciju. Skola viņu atbrīvo no darba. Lēcieni un akrobātika no skolas programmas tiek izņemti- tālāk no grēka. Demokrātiskie bloggeri izsludina kampaņu par sporta stundu izņemšanu pilnībā no skolas programmas.

Pēteris, atgriežoties mājās no boksa treniņiem, redz pagalmā, kā 6klasnieks Andrejs piespiežot pie sienas 2klasnieku, mēģina izpurināt no viņa sīknaudu. Pēteris aizrāda Andrejam, ka tā nedrīkst. Andrejam nav citas iezvēles, kā vien piekrist.

1978. Nesaskaņas tiek risinātas skolā. Andrejs tiek brīdināts, ka nākamreiz viņš tiks sūtīts uz miliciju. Andreja tēvs vakarā ar savu pēcnācēju jau runā aiz slēgtām durvīm, pēc kā nākamajā dienā Andrejam, nez kāpēc, ir grūti nosēdēt skolas solā. Pēteris tiek stādīts visiem priekšā kā labs piemērs tam, kā jāaizstāv vājākos.
2018. Par zilumu uz Andreja ķermeņa, Pēterim piedraud ar tiesu darbiem. Pēteris tiek brīdināts, ka, ja viņš būtu pilngadīgs, tad tiktu iesēdināts par miesasbojājumu nodarīšanu un apmelošanu, tā kā incidentam nav citu liecinieku. Nākamā dienā Andrejs, apzinoties savu neaizskaramību, dodas pabeigt iesākto.

Roberts, skrienot garām skolas apkopējai, aizķeras aiz slapjas lupatas un paklūp. Notiek savstarpēja, asu vārdu apmaiņa.

1978. Par vecas sievietes cieņas aizskaršanu, Robertu, klases stundas laikā, savu vecāku klātbūtnē, stāda priekšā visai klasei, un liek publiski atvainoties apkopējai.
2018. Vecāki ne tikai atsakās pieņemt jebkādus mērus sava bērna audzināšanā, bet arī ņemās apgalvot, ka tagad bērnam ir psiholoģiska trauma, savukārt, apkopējai derētu pašai būt uzmanīgākai.

Klasē daži soli sākuši ļodzīties.

1978. Ivara, jāņa un Gata tēvi paši piesakās nākamo sestdienu solus salabot. Dažu stundu darbs un gatavs.
2018. Skolotājs vecākiem paziņo, ka ir jāsametas priekš solu remonta. Tie bērnu vecāki, kuru bērniem soli neļodzās, atsakās maksāt, sakot, ka netaisās maksāt par citiem bērniem. Pārējie vecāki arī atsakās maksāt, sakot- vai nu maksā visi, vai nemaksā neviens. Pēc vecāku sapulces Maijas tēvs saka, ka skola nodarbojas ar naudas izspiešanu, un par tādām lietām jāraksta iesniegums prokuratūrā.

Igors veic viegli uzliesmojošus eksperimentus aiz garāžām. Notiek skaļš blīkšķis.

1978. Baložu bari šausmās salido pa kokiem, babuškas uz soliem ķer pēc validola, Sētnieks Žanis - pēc slotas. Igors nožēlo izdarīto, sakot, ka ir apdraudējis gan sevi, gan apkārtējos.
2018. Pagalmā taurē auto signalizācijas. Saskrien auto īpašnieki un izsauc policiju. Igors tiek apsūdzēts pēc panta par sprādzienbīstamu priekšmetu izgatavošanu. Pret portālu, kurā Igors izlasījis " Biedēkļa" recepti, ierosināta krimināllieta.

Guntis pagalmā palaiž planieri. Nolidojot 50 metrus, tas trāpa Vladimiram pa pakausi. Vladimirs krīt gar zemi, sabojājot savas jaunās ūziņas.

1978. Gunta tēvs sabar savu dēlu par neuzmanību. Guntis atvainojas Vladimiram, sakot, ka tas bija netīšam. Vladimirs nopurina savas bikses no netīrumiem. Visi kopā turpina skatīties uz planieri.
2018. Vladimira tēvs pieprasa no Gunta tēva kompensāciju par materiālajiem zaudējumiem, piedraudot, ka pretējā gadījumā viņš iesniegšot sūdzību policijā par to, ka ir pārkāpts gaisa kodekss, kas aizliedz lidojumus ar jebkuriem lidaparātiem, kas sver vairāk par 250 gramiem, ja tie nav reģistrēti.

Mārtiņš staigā pa klasi un apbižo citus bērnus, uz skolotājas aizrādījumiem nereaģē, nosaucot skolotāju par ku*i un aizver muti. Skolotāja izskrien ārā no klases raudādama, jo apzinās, ka likums ir devis pārāko brīvību un bravūrību bērniem, ļaujot viņiem justies neaiskaramiem.

1978. Šeit nav ko ierakstīt, jo neviens bērns nekad neatļāvās tādu necieņu pret skolotāju. Pat, ja kas tāds notiktu, skolnieka tēvs nozilinātu šam pakaļu, savukārt skola piesietu pie kauna staba.

2018. Ja nu gadījumā skolotāja izdomātu paraut aiz auss vai iegāzt pa pakausi, skolotāja tiktu atbrīvota no darba. Tā kā skolotāji apzinās bērnu neaizskaramības likumus, tie neko nepasāk. Iespējams jau tad, kad agresīvais skolnieks jau kādam nodarītu miesas bojājumus, tiktu pieņemts mērs skolnieku atstādināt no skolas. TAS ARĪ VISS, ko mūsdienās skolotājs spēj pasākt pret skolnieku.

1112 2 100 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 100

0/2000

Var jau tos laikus noniecināt, bet vismaz kaut kādu respektu un darba tikumu tirliņiem ieaudzināja gan. Toreiz pat īsti neviens neatļāvās spredžīt par to, ka nedarīs, tas nav viņa pienākums, utt. Šodien jau ar visām tām bērnu tiesībām esam sasnieguši otru grāvi.

60 0 atbildēt

nu ļoti tuvu patiesībai.. 

Bērņība tika spridzināts uz nebēdu (neiztika jau bez nopietnām traumām).. bet nu palamāja un viss..  tagad dabūtu pantu par terorismu ..   

50 0 atbildēt

Ļoti labs raksts un tā būtībai pilnībā piekrītu, bet jāsaka, ka dažāda rakstura nejēdzības bijušas visos laikos. Tagad prasītos raksts par atšķirībām minētajos laikos sakarā ar fizioloģiskajām vajadzībām vai nacionāla rakstura jautājumiem.

41 0 atbildēt

Piemēri jau labi un pelnīts pluss, bet nu ļoti ieslīgsti galējībās..

Atceros kā mēs skolā spēlējām futbolu, un pēkšņi klasesbiedram milzīgs uztūkums. Neviens neko nerēc, bet opertīvi divi gabali paceļ uz rokām, kamēr trešais jau skrien brīdināt medmāsu.

Un pa galdiem vai krēsliem arī- ja gadījš kādu salauzt, tad, ja vien tur bija labojams paši aiznesām pie mājturības skolotāja un nākamajā stundā visi kopā sataisijām.

27 0 atbildēt
Reiz arī bija jāmācas sestdienās. Reāls stāsts no dzīves - 6 dienas nedēļā mācās, 3 reizes nedēļā iet uz kori un dejošanu, mājās katru dienu no visiem pulciņiem atnāk 11 vakarā. Līdz 3 naktī mācās mājasdarbus un ceļas 7, lai skrietu uz skolu. UN TĀ 6 REIZES NEDĒĻĀ. .. Mūsdienās "skolēni" Dievam pasakās par četrinieku, lai tiktu nākamajā klasē -( drīzk jau iespļauj Dievam sejā.) Atnāk no skolas ap trijiem, ja vispār tajā dienā neizdomā "paspēlēt datoru nedaudz ilgāk". Neieit nevienā pulcińā, vienkārši dzer, pīpē, drāžas. Nožēlojami. .. Kādreiz tev vajadzēja strādāt, lai vispār tiktu nākamàjā klasē. Es nerunāju par mācīšanos, ko viņi darīja paralēli, et strādāja, lai dabūtu papīrīti,ar kuru var tikt nākamajā klasē.
24 0 atbildēt

Daudz kas, protams, pārspīlēts, bet doma skaidra. P.S. Man personīgi skolā besīja visas tās klases tīrīšanas, bezmaksas darbs kolhozā utt. Bet nu darīt nācās, nebija kur likties.

16 0 atbildēt
Tikai mēs paši varam labot šo situāciju- audzinot savus bērnus, nevis dodot viņiem visatļautību. Tas ir vecāka pienākums rūpēties, lai bērns būtu pieklājīgs. Tāpēc daudz kur šeit ir jāmeklē vaina pašos vecākos, nevis skolās. Kāpēc bērniem (sākumskolā) vispār būtu vajadzīgs telefons stundu lakkā? Uzreiz ieejot klasē- pie skolotājas skapītī. Ja vajag vecākiem sazvanīt bērnu- skolas nr ir visiem pieejams, jo kādreiz ar to peoblēmu nebija. Viss ir no pašiem atkarīgs!!
13 0 atbildēt

Pielabošu - skolōtāja 1978 gadā NELŪDZ palīdzību - viņa saka: ''Lai visi pēc stundām būtu uz klases tīrīšanu! Kurš nebūs tas dabūs piezīmi dienasgrāmatā un ārpus kārtas par dežurantu nedēļu no vietas"

14 1 atbildēt

Nožēlojami, bet, diemžēl, pilnīga taisnība. To. ko atļaujas pret skolotājiem (un pilnīgi legāli) šodien, to pirms 40 gadiem neatļāvās gandrīz neviens. Un tie, kas atļāvās, tie atrāvās. 

Bet 1978. gada sākumskolniekiem ir gandrīz 50, un šodienas pirmklasnieku vecāki viņi ir ļoti retos gadījumos... Pārsvarā jau vecvecāki. Tas tā - tam "niekam", kam matemātika klibo. emotion

10 0 atbildēt

Atļaušos pieksīties un teikt, ka šis tiešām ir pārspīlēti. Savi idioti ir bijuši visos laikos, tikai tagad vairāk par viņiem uzzinām, tāpēc liekas, ka tad jau bija tādi zelta laiki, toties tagad pilns idiotu. Alternatīvas versijas:

Ierocis. 2018. Ieroča atliekas tiek nodotas muzejam. Nekāda krimināllieta netiek ierosināta, jo policijā strādā arī saprātīgi cilvēki un ir skaidrs, ka šis noteikti nav nelikumīga ieroča glabāšanas gadījums. Fotoliecības nonāk internetā, kur ziņas uzzina visa klase. Vēlāk gadījums tiek pārrunāts klasē.

Telpu uzkopšana. 2018. Klases apzinīgākie bērni atsaucas skolotājas aicinājumam un notīra tāfeli. Slinkākie eksemplāri vienkārši ignorē skolotāju un kaut kur nozūd. Kāds atsakās izpildīt uzdevumu, atgādinot, ka tam domāta apkopēja. Apkopēja mazgā logus, grīdu, neatkarīgi no tā, vai skolēni to ir mazgājuši.

Decembris. 2018. Daļa dirn telefonos un viņiem ziemas prieki ir pilnīgi vienaldzīgi, neietu ārā pat tad, ja apsargs ar slotu dzītu ārā. Daļa spēlē ķerenes, pļāpā un skumst, ka durvis slēgtas.

Trauma. 2018. Jura klases čomi palīdz Jurim tikt līdz medmāsai, medmāsa sniedz palīdzību. Juris kādu laiku nav skolā, ārstē potīti, pēc tam viss ok un tiek spēlēts futbols. Tā kā Jurim ir paveicies ar sporta skolotāju, kurš savu darbu dara no sirds, skolotājs ar klasi pārrunā radušos situāciju, izskaidrojot pareizu vingrojuma veikšanas tehniku,

Pēteris, Andrejs un otrklasnieks. 2018. Pēteris sadot Andrejam, otrklasnieks pa to laiku paspēj aizmukt. Andrejs dodas mājās, sūdzas tēvam, bet tēvs nolamā dēlu un liek pašam tikt ar savām problēmām galā, jo tomēr viņa čīkstēšana traucē skatīties futbolu. Tā kā Pēteris iesita gana stipri, Andrejs necenšas pat atriebties, jo sāk baidīties no Pētera.

Roberts un lupata. 2018. Pēc asas vārdu pārmaiņas iesaistās skolotāja, kas atgādina, ka paša neuzmanībā nav jāvaino apkopēja, turklāt pa skolu skriet nedrīkst. Skolotāja e-klasē ieraksta piezīmi. Roberts saņem aizrādījumus no vecākiem, kurus ātri aizmirst.

Soli. 2018. Vecāki nolemj, ka lētāk būs solus salabot pašiem, nekā samesties meistara pakalpojumiem. Ivara, Jāņa un Gata tēvi brīvprātīgi piesakās veikt šo darbu.

Blīkšķis. 2018. Pēc situācijas noskaidrošanas Igors tiek cauri ar aizrādījumiem, viņa vecāki saņem nosodījumu. Tomēr vecākiem izdodas pārliecināt pārējos nesaukt policiju un situāciju atrisināt.  Planieris. 2018. Guntis skrien pie Vladimira atvainoties, nožēlo notikušo. Vladimirs pieņem atvainošanos. Abu puiku tēvi saprot, ka situācija radusies nejauši. Guntis apguvis svarīgu mācību - drošības noteikumi IR jāievēro!

Mārtiņš. 2018. Skolotāja dodas pie sociālā pedagoga. Notiek pārrunas ar skolas psihologu, sociālo pedagogu, direktoru un Mārtiņa vecākiem. Mārtiņam tagad jāapmeklē skolas psihologs, puiku novēro sociālais pedagogs. Psihologs meklē Mārtiņa sliktās uzvedības iemeslus, tiek iesaistīti sociālie dienesti. Sūdzības raksta skolotāja un cietušo bērnu vecāki. Cietušie bērni izstāsta skolas psihologam par visu, ko Mārtiņš viņiem nodarījis. Mārtiņam un vecākiem tagad jāameklē psihologs krīzes centrā.

Arī mūsdienās var izaudzināt kārtīgu cilvēku, ievērojot visus bērnu tiesību aizsardzības likumus (tiem, kas nezina - bērniem ir arī pienākumi) un dažādas nesmukas situācijas atrisināt pieklājīgi. Galvenais, lai paši vecāki būtu gudri, pacietīgi un čakli, nevis vienaldzīgi iegrūstu sīcim planšeti, neko nemācītu, bet beigās saķertu galvu un savas kļūdas mēģinātu labot ar dakteri bērziņu vai bezspēcībā noplātītu rokas un nedarītu neko. Vajadzētu atcerēties, ka bērnu jāaudzina vecākiem, turklāt tas jādara jau no mazotnes, nevis tad, kad sīkais savārījis nopietnas ziepes. Starp citu, bērna neaudzināšana ir vecāku pienākuma nepildīšana, kas arī kaitē bērna attīstībai.

11 1 atbildēt
Kā pašreizējais skolnieks, es saku, ka diemžēl tā nu tas ir. Mēs , bērni, kuri saprot, ka neesam Dieva vietā, esam runājuši par šo ar skolotājiem, kā to novērst.
8 0 atbildēt

Lielā mērogā, LV izglītība nav mainījusies kopš padomjiem. Jā, skolēniem ir parādījušās tiesības. Tā ir viena no nedaudzām atšķīrībām. 

Taču vēljoprojām skolotāji tevi uzskata par kaut ko sīku un mazsvarīgu. Ne visi, bet ļoti daudzi skolotāji ir kā diktatori, kuriem ir pajāt uz tevi. Kā tik nolasīt grāmatā rakstīto un aizmukt prom. Pa vidu tam, aizskarot kādu skolnieku. Pēc mācībām vienā no Rīgas skolām, nolēmu pamācīties 3 gadus Lielbritānijas universitātē. Viņiem ir ļoti godīga sistēma. Pēc Britu uzskatiem -  gan skolas, gan universitātes students ir lektoru/skolotāju algas maksātājs (būtībā tā ir... mēs taču maksājam nodokļus valstij), tāpēc lektoriem ir ļoti svarīgs studentu viedoklis.

Puse klases nevar laicīgi nodot darbu? Viņi uzreiz klāt un sola atrisināt problēmu. Pēc pusstundas visiem paziņo, ka darba nodošanas datums tiek pārcelts nedēļu uz priekšu.

Gan lekcijās, gan ārpus tām, lektori ar tevi sarunājas kā ar sava līmeņa cilvēku. Viņi sevi neuzskata par kaut ko augstāku. Vienā no braucieniem ar savu kursu es pat biju dzēris bārā kopā ar savu lektoru. Tā ir norma priekš Britiem.

Ik pēc laika visiem studentiem tiek pajautāts, kas viņiem nepatīk lekcijās. Ja izskan pāris viedokļi, ka, teiksim, studentiem gribās vairāk viesu lekcijās... bez problēmām! Uz universitāti atsūta slavenus blogerus, lielu kompāniju menedžerus vai valdes locekļus.... u.t.t.

Ja kaut ko nesaproti - lektoru pienākums ir personīgi ar tevi tikties un skaidrot vielu. Manā kursā ir skolēni, kas nedaudz lēnāk domā par citiem. Lektori viņiem palīdz un ar viņiem tiekas. Jūs fucking maksājat saviem skolotājiem. Tad pieprasiet no viņiem visu, kas jūsuprāt trūkst stundās! Tās ir jūsu tiesības! 

Tikai jāsaprot atšķirība starp labākiem mācīšanas apstākļiem un slinkumu. Skolotāji neies pretī, uzdodot mazāk darbu..... daudzi indivīdi domā, ka tā strādā demokrātija.

7 0 atbildēt
Bērnu aizsardzība mūsdienās ir aizgājusi par tālu,bieži vien bērni jūtās, kā šajā rakstā minēts,neaizskarami un mūsdienās parādās aizvien vairāk vecāki, kuri saviem bērniem atļauj darīt jebko,nesodot viņus par nedarbiem un vainojot citus viņa bērnu nodarījumos
6 0 atbildēt

Nemaz nevajag padomju ideologiju vai padomju laikus, lai buutu tada kartiba skolaas. Piemeers kaut vai ir Japaana, Dienvidkoreja. Tur skolenam ir pienakums cieniit skolotajus un macities. Daudz acities.

6 0 atbildēt

Murgs, šodien ir tikai tiesības, bet nav pienākumu, kāda tagad izaugs jaunā paaudze - tikai tiesāsie (tāpat , kā ASV). Kur mēs ejam? Kas mācīs mūsu bērniem darba mīlestību, pienākuma apziņu, bet vienkāršāk pieklājību un cieņu pret citiem.  emotion 

5 0 atbildēt

Šauteni arī manā laikā 78tajā būtu problēma ar miliciju un nedod Dievs ja vēl VDK puikas neķertos klāt. Man vienu reizi uzaicināja uz pārrunām par ideoloģiju, jo kaimiņš bija nosūdzējis ka klausos nepareizas radiostacijas bet otrs kaimiņš krievs būdams izpestīja, jo šim radi strādāja milicijā samērā augstos amatos. Visam pārējam droši var piekrist. Atceros mums bija skolā ne tikai tiesības bet arī pienākumi. Kaut kad te ielikšu rakstu kādi tie bija jo ir saglabājusies skolēna apliecība.

5 0 atbildēt
Skarba, bet tomēr patiesība. It kā daži gadsimti bet tik daudz kas ir mainījies un galvenais uz slikto pusi emotion
5 0 atbildēt

Būtu ļoti smieklīgi, ja nebūtu tik skumji...

Ir manam dēlam klasē viens tāds, kurš skolotāju manā klātbūtnē aplamāja ar ļoti spēcīgu vārdu, un neko Tu tādam mērglim neizdarīsi. Es viņam tā kā drusku aizrādīju un dabūju izskaidroties ar viņa vecākiem. Rezumējums - kādi vecāki, tādi bērni. Nav ko brīnīties! Tajos laikos varbūt bija vēl iespēja no mērgļa cilvēku izuadzināt , tagad - bez iespējām!

4 0 atbildēt

vienīgā atšķirība - 1978. gada bērni ir 2018. gada vecāki

4 0 atbildēt

Labs. Es nezinu , cik tur drusku saasināts, lai izskatītos spilgtāk, bet gan jau ka tā arī notiek.

4 0 atbildēt
« 1  2  3 »