local-stats-pixel fb-conv-api

Kā veidot attiecības?1

Raksts ir par to, kā mēs veidojam attiecības. Un par to, kas ietekmē attiecību dzīvotspēju un apmierinātību ar attiecībām.

Labu attiecību pamats ir brīva un atvērta komunikācija.

Nav absolūti neitrālu attiecību pat tad, ja mēs sakām, ka mums vienalga. Ikvienās attiecībās ir kas tāds, kas mums ir vajadzīgs – mīlestība, apbrīna, uzslavas, pieņemšana, kādam varbūt nauda vai stiprs plecs.

Attiecības ir kā skola. Skola, kurā apgūstam un mācāmies zināšanas paši par sevi, veidojam izpratni par to, kādi esam, par savām vēlmēm un iecerēm.

M. Bubers runā par Es – Tu un Es – Tas attiecībām. Katra īsta dzīvošana ir satikšanās. Pastāv atšķirības Es – Tu un Es – Tas attiecībās. Es – Tas attiecībās citi cilvēki ir kā instrumenti mērķa sasniegšanai, tām raksturīgs empātijas trūkums, otra cilvēka subjektīvās realitātes neievērošana, emocionālās sasaistes trūkums, neprasme ieklausīties otrā. Tā ir virspusēja saskarsme.

Es – Tu attiecības ir dziļākas. Es – Tu nozīmē sajust otra vajadzības. Katram cilvēkam ir dziļa nepieciešamība pēc Es – Tu attiecībām.

Manuprāt, Es – Tas attiecību izpratne ļauj daļēji atbildēt uz jautājumu, kādēļ cilvēki mūsdienās jūtas vientuļi, nomākti un depresīvi. Mēs esam izslāpuši pēc Es – Tu attiecībām un pēc attiecību dziļuma.

Attiecības veidojot ir svarīga sevis atklāšana, kas notiek gan apzinātā, gan neapzinātā līmenī. Tikai sevi atklājot mēs nonākam intīmākās attiecībās un tās tiek stiprinātas. Tikai sevi atklājot un kļūstot ievainojamam iepretim otram cilvēkam, iespējams izveidot tuvas attiecības.Sevis atklāšanai jābūt abpusējai, it īpaši attiecību veidošanās sākumā.

Sīpola metafora: ārējā personības kārta satur publisko “es”, tā ir informācija, kas pieejama visiem – augums, svars, dzimums, u.c.

Nākamā kārta ietver privāto informāciju – pārliecības, aizspriedumus, vispārīgu informāciju par attiecībām.

Tikai dziļi serdē ir apslēptas cilvēka vērtības, paškoncepcija un dziļākās emocijas. Tā ir mūsu katra unikālā privātā vide, kura, lai arī neredzama apkārtējai pasaulei, spēcīgi ietekmē visas pārējās kārtas.

Sīpola metafora ļauj izprast, kādēļ ir tik grūti izveidot ilgtermiņa emocionāli piepildītas attiecības Sociālā iedziļināšanās sākumā ir strauja, bet tad ātri palēninās, jo tiek aizsniegtas cieši sakļautās iekšējās “sīpola” kārtiņas. Ieraugu, iepatīkas, baudu, vairs nepatīk.

Cilvēki mūsdienās, pat paši to neapzinoties, katru saskarsmi mēdz izsvērt uz “ieguvuma – izmaksu” skalas. Tās ir Es – Tas attiecības. Ko tu man vari dot? Tā vietā, lai iedziļinātos sevī – kā es jūtos, esot tev blakus? Un pajautātu otram – kā tu jūties, esot kopā ar mani?

9 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Šoreiz Es virspusē, nākamreiz Tu.

0 0 atbildēt