local-stats-pixel fb-conv-api

Kā izdzīvot aviokatastrofā?!18

83 1

Aicinu ieturēt mazu klusuma brīdi, pieminot aviokompānijas Germanwings bojā gājušos. Lai mums nevienam nenāktos lidot vienā lidmašīnā ar garīgi nestabiliem pilotiem. Āmen.

Cik droši ir lidot? Un kas cilvēkam būtu jādara, lai vairotu lidojuma drošību, ja reiz viņš ir izvēlējies ceļot ar gaisa transportu?

padarīt drošu transportu vēl drošāku

Katru gadu pasaulē gandrīz 18 tūkstoši aviolaineru regulāri paceļas un nolaižas neskaitāmās lidostās, pārvadājot vairāk nekā 1,6 miljardus pasažieru, tomēr nelaimes gadījumi šajā dzīvajā satiksmē atgadās visai reti. Pazīstamā britu apdrošināšanas sabiedrība Lloyd’s ir aprēķinājusi, ka lidot ar lidmašīnu ir 25 reizes drošāk nekā braukt ar automašīnu. Pēc statistikas datiem, vislielākās briesmas mums draud nevis lidojuma laikā, bet gan tad, kad ar automašīnu dodamies uz lidostu vai arī esam atceļā no tās. Un tomēr — kā mēs varētu padarīt šo samērā drošo pārvietošanās veidu vēl drošāku?

Rūpīgi izvēlieties aviosabiedrību. Ne visi aviopārvadātāji ir vienlīdz droši. Labāk ir izmantot pazīstamu aviosabiedrību pakalpojumus, jo to lidmašīnas parasti ir modernākas un šīm aviosabiedrībām ir lielāka pieredze lidmašīnu apkopē un dažādu drošības pasākumu īstenošanā.

Izvēlieties drēbes apdomīgi. Lidmašīnu katastrofās pasažierus parasti apdraud uguns un dūmi. Tas nozīmē, ka apģērbs ar garām piedurknēm, kā arī garas bikses vai gari svārki jūs labāk pasargās no liesmām un karstuma. Drēbes no dabiskiem materiāliem aizsargās labāk nekā drēbes no sintētiskiem materiāliem. Tā kā sintētika karstumā kūst vai saraujas, cilvēks var gūt smagus apdegumus. Nav ieteicams vilkt ādas apģērbu, jo arī āda karstumā saraujas. Vairākas drēbju kārtas nelaimes gadījumā pasargās labāk nekā tikai viena, un gaišas krāsas apģērbs atstaro siltumu labāk nekā tumšas. Saišu apavi ar zemiem papēžiem labāk turēsies kājās un pasargās pēdas no grieztām brūcēm un apdegumiem. Jāņem arī vērā, ka vilnas zeķes ir labākas par sintētiskajām.

Klausieties drošības instruktāžu. Pirms pacelšanās gaisā apkalpe sniegs jums norādījumus, kā rīkoties avārijas situācijā. Lai gan varbūtība, ka notiks kāds negadījums, ir ļoti maza, briesmu gadījumā norādījumi, ko jūs būsiet iegaumējuši, var palīdzēt izkļūt no lidmašīnas. Tāpēc uzmanīgi klausieties. Kāds pētījums Kanādā parādīja, ka tikai 29 procenti pasažieru lidojuma laikā ieskatās pie pasažieru sēdvietām novietotajās drošības instrukcijās. Izlasiet šos norādījumus, īpašu uzmanību pievēršot informācijai par to, kā ir iespējams atvērt avārijas izeju. Pastāv iespēja, ka tieši jūs būsiet pirmais, kas pie tās nokļūs. Padomājiet, kā jūs varētu atrast izeju apgrūtinātas redzamības apstākļos, kas salonā varētu būt tumsas un dūmu dēļ. Vienkāršs veids, kā to izdarīt, ir saskaitīt, cik krēslu rindas atrodas starp jūsu vietu un avārijas izeju. Tad arī tumsā jūs varēsiet atrast un atvērt avārijas durvis.

Neņemiet līdzi pārāk lielu rokas bagāžu. ”[Pasažierus] bieži vien apdraud dažādi priekšmeti, kas lidojuma laikā izkrīt no augšējiem skapīšiem, ja tie nav pareizi aizvērti vai arī ja pasažieris tos ir vēris vaļā lidojuma laikā. Cilvēks var gūt smagu vai pat nāvējošu traumu, ja viņam uzkrīt uz galvas smags priekšmets,” rakstīts žurnālā Flight International. Tāpēc neaizmirstiet, ka smaga rokas bagāža var kļūt bīstama. Ja rodas avārijas situācija, pametiet VISU savu bagāžu. Domājiet par to, glābt dzīvību! Mantas vēlāk dabūsiet jaunas.

rīkoties avārijas situācijā

Vislielākie draudi dzīvībai var rasties situācijā, kad ir jāpamet lidmašīnas salons, kurā ir izcēlies ugunsgrēks un kuru piepilda dūmi un gāzes. Ziņojumā par kādu aviokatastrofu bija teikts: ”Pēc tam, kad lidmašīna bija nosēdusies, redzamība salonā bija tuvu nullei [dūmu dēļ] un augstāk par 30 centimetriem virs grīdas neko nevarēja redzēt. Katastrofā izdzīvojušie cilvēki atzina, ka viņiem nācās saņemt visus savus spēkus un drosmi, lai atrastu izeju.” Izredzes izdzīvot šādā situācijā ir atkarīgas no tā, cik ātri jums izdosies izkļūt no lidmašīnas.

Apkalpe tiek īpaši apmācīta, kā ātri un droši evakuēt cilvēkus no lidmašīnas. Tāpēc nekavējoties sekojiet viņu norādījumiem. Tomēr ne vienmēr viss notiek pēc plāna. Glābšanas darbus var apgrūtināt dažādi faktori, piemēram, apkalpes locekļi var gūt ievainojumus, var sabojāties lidmašīnas skaļruņu sistēma, salonā var izcelties apjukums, tāpat pasažieru glābšanu var kavēt arī troksnis, karstums un dūmi. Ja aviosabiedrības darbinieki, ar kuras lidmašīnu jūs lidojat, nerunā jūsu dzimtajā valodā, briesmu gadījumā jums būs grūtāk saprast apkalpes locekļu norādījumus.

Aviokatastrofu pieredze rāda, ka liela nozīme ir paša cilvēka apņēmībai. Ir nepieciešams skaidrs rīcības plāns, kā arī jābūt gatavam pašam parūpēties par savu glābšanu. Ja jūs neesat devies ceļā viens, jums būtu arī jāapdomā, kā jūs ārkārtas situācijā varētu izglābt savus ceļabiedrus, it īpaši, ja tie ir veci cilvēki vai bērni. Apdomājiet, kā jūs evakuācijas laikā varat turēties kopā un palīdzēt cits citam. Žurnālā Flying Safety ieteikts: ”Ja jums ir jāatstāj lidmašīna, kad salonā ir dūmi, turieties ar saviem ceļabiedriem cieši kopā. Ja viņi pieķersies, piemēram, pie jūsu bikšu jostas, jums visiem būs lielākas izredzes izglābties.” Vēlams jau iepriekš saviem ceļabiedriem pastāstīt, kā jūs domājat rīkoties briesmu gadījumā.

Mūsdienās neviens transporta veids nav pilnīgi drošs, tomēr modernās pasažieru lidmašīnas dod iespēju izvairīties no daudzām briesmām. Turklāt, ceļojot ar tām, mēs mazāk nogurstam un, nonākuši galamērķī, esam gatavi tūlīt pat ķerties pie darba vai atpūsties pēc sirds patikas. Sagatavojieties lidojumam un pārlieku neraizējieties. Atslābinieties un baudiet lidojumu!

83 1 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

Es izmantoju teleportu. Paņemu 6 paku ar 2litrīgajiem un pēc laika parādos citur emotion

15 0 atbildēt

Aptaujai - kājas ir transportlīdzeklis? emotion

Jautājums - Ar kuru transportlīdzekli... ?

Atbilšu variants - kājām

12 0 atbildēt

Tankā, kur gan citur?

7 0 atbildēt
MJ avatarsMJ
Kā izdzīvot aviokatastrofā?! Diemžēl nekā.... Kā redzam.. emotion
5 0 atbildēt

Cits variants. Uz slotas.

6 1 atbildēt

Ar K2 ir vēl drošāk.

4 0 atbildēt

Nu jā visi šie padomi tik un tā nepalīdzēs tev izdzīvot! Kaut gan ļoti, labi, bet vai tev ir padomi kā rīkoties, ja tavs reiss ietriektos ar 700km/h, kā šis Germanwings? Šaubos! Un tur vairs ne kas nepalīdzēs! emotion

2 0 atbildēt

Lbāk jau zvilnēt dīvānā un skatīties "Sokolovs bez seksa'"! emotion

2 0 atbildēt

ka bus lemts aiziet  ta ari aiziesi... Ja lemts iet boja aviokatastrofa, vari nekad muza nelidot, bet tas nenozime ka tev lidmasina nevar uzkrist uz galvas...

1 0 atbildēt

a varbūt tēvam kulē?

1 0 atbildēt

Priekš manis velosipēds, lai gan joprojām aizmirstu debespuses un sāku braukt pa nepareizo pusi. emotion

1 0 atbildēt

kas vsp pēēēdējā laikā notiek, gāžas ļotenes viena pēc otra

1 0 atbildēt

Bet pēc pētījuma viss drošāk ir pārvietoties  ar vilcienu ,jo  ja brauksi ar mašīnu vai autobusu utt.. tevi ietrieksies vilciens tu neizdzīvosi varbūt vienīgi ar tanku brauksi tad būs izredzes... emotion

1 0 atbildēt

Kur variants - tanks? emotion

0 0 atbildēt

Lidmašīna un Kuģis tiešām viss nedrošākas, jo, ja notiek katastrofa, lielāka varbūtība pastāv, ka šajos transportlīdzekļos tu nomirsi, jo, lidmašīnai krītot tu nositīsies, un ja nebūsi viens no tiem kas paķers izpletni (ja tāds tur ir), tad esi pieskaitāms pie mirušajiem, ja nenotiek super brīnums, bet kuģim...nu, tu vari noslīkt, vai arī, ja proti peldēt, un tu neesi iesprūdis kuģī, tad vari arī nesagaidīt palīdzību, varbūt haizivis paķers, varbūt vētra uzradīsies un būs kā ar Robinsonu, tikai daudz biežākā varianta - aizskalos kur tevi neatradīs un tur arī nomirsi. Ar mašīnu...iespēja ka palīdzība ieradīsies samērā ātrāk nekā ar kuģi vai helikopteru līdz grimstošajam kuģim, protams, vari nomirt tur pat mašīnā, kas notiek samērā biežī no visām katastrofām, bet pašas katastrofas ne tik bieži, vismaz ne ceļojuma laikā... emotion

0 0 atbildēt

ar tanku.

0 0 atbildēt