local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti fakti par asinīm un asinsgrupām7

82 0

Vēlies uzzināt kādiem dzīvniekiem ir vairāk asinsgrupu nekā cilvēkiem un kādēļ nedrīkst sajaukt dažādas asins grupas? Ja atbilde ir “Jā”, tad tevi varētu ieinteresēt šie interesantie fakti par asinīm un asinsgrupām.

1. Asinsgrupas atklāja austriešu biologs Kārlis Landšteiners. Atklājums tika veikts vērojot kā recē sajauktas dažādu cilvēku asinis. Vēlāk asinis tika klasificētas A, B, un 0 grupās. Atbilstoši šai sistēmai eksistē šādas asins grupas: 0 (I), А (II), В (III) un АВ (IV).

2. Mūsdienās šī asiņu grupu sistēma nav vienīgā un šobrīd Starptautiskā Asins Pārliešanas Biedrība ir atzinusi veselas 33 asinsgrupu klasifikācijas sistēmas. Šo sistēmu vidū ir tādas klasifikācijas sistēmas kā Luterāņu, Bombejas, Duffy un pat “Ok”

3. Asins grupas atšķiras ar dažādiem molekulu komplektiem uz sarkano asins ķermenīšu virsmas. Ja donora un asiņu saņēmēja asinsgrupas atšķiras, tas pēc asiņu pārliešanas var izsaukt spēcīgu imūnsistēmas reakciju.

4.Dažas asins grupas ir ļoti retas vai eksistē tikai noteiktās etniskās grupās. Visizplatītākā ir pirmā asinsgrupa, šī grupa ir aptuveni 45% pasaules iedzīvotāju. Otrā asinsgrupa ir visizplatītākā eiropiešu vidū un šīs grupas asinis plūst 35% pasaules iedzīvotāju dzīslās. Trešā asinsgrupa ir 13% pasaules iedzīvotāju, bet ceturtā tikai 7%.

5. Visjaunākā ir ceturtā asinsgrupa(AB) un, pēc kādas teorijas – tā ir veidojusies, sajaucoties indoeiropiešu un mongoļu rases pārstāvjiem.

6. Asinsgrupas nav unikāla cilvēku īpatnība un, piemēram, suņiem ir vairāk nekā desmit asinsgrupas.

7. Pirmais cilvēks kas veica asins pārliešanu bija franču ārsts Žans Baptiste Denis (Jean-Baptiste Denys). Pirmajās asins pārliešanās cilvēkiem tika pārlietas nevis citu cilvēku, bet gan dzīvnieku asinis. 1667. gada decembrī, veicot otro teļa asiņu pārliešanu kādam pacientam, šim cilvēkam sākās spēcīga vemšana, sāpes aknās un tā urīns kļuva melns. Veicot trešo asins pārliešanu, pacients nomira. Rezultātā ārstu notiesāja par pacienta slepkavību, tomēr vēlāk attaisnoja, jo noskaidrojās, ka pacients tika noindēts ar arsēnu. Šī notikuma rezultātā 1670. gadā Francijā tika aizliegts veikt jebkādas asins pārliešanas.

8. Hematofāgi ir dzīvnieki, kas pārtiek no citu dzīvnieku vai cilvēku asinīm. Hemotofāgi var būt kukaiņi, zivis, putni vai pat zīdītāji (sikspārņi), un kopumā eksistē aptuveni 14 tūkstoši dažādu hemotofāgu sugu.

9. Hemofilija ir galvenokārt iedzimta slimība, kuras rezultātā tiek traucēta asins recēšana. Hemofiliju izsauc īpašu olbaltumvielu trūkums asinīs un eksistē divu veidu hemofilija. Šobrīd slimība nav ārstējama, bet zinātniekiem ir izdevies veiksmīgi izdziedināt laboratorijas peles.

82 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://hitnet.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Jēga cenzēt titulbildi. Wow, fake asins pilīte, prikolīga fīča. emotion

6 0 atbildēt

varētu noziedot asinis, ja nu kādam noder....

2 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt
Man patīk odus barot ar savām asinīm!!!Tā ir mana atkarība!!!
1 0 atbildēt