local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti. Anna Boleina...3

28 0

1536. gada 15. maijā Anglijas karaļa Henrija VIII sievu Annu Boleinu un viņas jaunāko brāli apsūdz mīlas sakarā un sazvērestības kaldināšanā pret troni. Pēc divām dienām ar nāvi soda Annas Boleinas brāli Džordžu, bet pēc četrām arī viņu pašu.



Henrijs VIII bija viens no skandalozākajiem, ja ne pats skandalozākais Anglijas monarhs. Viņš valdīja ilgus gadus, dzīvoja kā pašam tīk, līdz vecumā, varētu teikt, sajuka prātā. Pēc 24 gadiem, kas bija nodzīvoti kopā ar Aragonas Katrīnu, Henrijs VIII nolēma anulēt šo laulību un apņemt jaunu sievu. Pāvests laulību atcelšanai pretojās, kā rezultātā Anglijā atcēla pāvesta varu. Henrijs VIII bija tik ļoti iekārojis jauno un skaisto Annu, ka atšķēla savu valsti no Romas katoļu baznīcas.

Anna Boleina bija eksotiska būtne. Viņa izskatījās citāda uz Anglijas galma dāmu fona. Viņai bija tumšāka āda, lielas, skaistas acis, turklāt viņa bija tik iznesīga un ļoti prasmīga dziedāšanā un runāšanā, ka pievērsa sev vairāku augstmaņu uzmanību. Taču visas cerības, ka kāds no viņiem iegūs Annas Boleinas uzmanību, sagruva, tiklīdz par jauno meiteni ieinteresējās pats karalis.

Henrijs VIII bija labi zināms kā trakulīgs mīlnieks. Viņš mīļākās mainīja citu pēc citas. Aragonas Katrīna to bija pieņēmusi un nepārmeta savam vīram. Taču tiklīdz viņš iekāroja Annu, tā arī karalienes statuss galmā sašķobījās.

Anna Boleina bija izsmalcināta un gudra sieviete. Viņa zināja, kas notiek ar karaļa mīļākajām. Viņš tās aplido un pēc kāda laika aizmirsa. Annas vecākā māsa Marija bija Henrija VIII mīļākā, bet tiklīdz viņš iekāroja Annu, tā Marija jau bija aizmirsta. Tāpēc Anna Boleina izdarīja ko neprātīgu, viņa veselu gadu atteica karalim mīlas sakarus. Grieķiem ir teiciens: „Mīlestībā gluži kā ar pastmarkām, jo vairāk spļauj, jo stingrāk līp.” Tā arī Annas un karaļa romānā, jo ilgāk Anna liedzās, jo vairāk Henrijs viņu vēlējās.

Karalis kādā brīdī aizdomājās, kāpēc Aragonas Katrīna nav spējusi dāvāt viņam cerēto troņmantnieku. Iekarsis pēc Annas, viņš iztulkoja savu dzīvi pavisam vienkārši. Pirms kāzām ar Henriju Aragonas Katrīna bija viņa brāļa sieva. Lai arī vīrs nomira pusgadu pēc kāzām un intīmu sakaru ar sievu vēl viņam nebija bijis, Henrijs to iztulkoja kā Dieva sodu – iekārot brāļa sievu ir grēks, tāpēc viņš anulēja savas laulības un apprecēja Annu.

Taču Anna Boleina nebija Aragonas Katrīna. Sieviete bija nešpetna, nekautrējās iebilst vīram, pat atklāti ar viņu strīdēties. Savukārt viņas neveiksmīgās grūtniecības nespēja sagādāt Henrijam kāroto dēlu. Bija piedzimusi meita, topošā valdniece Elizabete, bet dēli dzima nedzīvi. Paguris no trīs gadu ilgās laulības dzīves ar strīdīgo Annu, Henrijs sāka meklēt ieganstus, kā tikt no viņas vaļā.

Boleinu dzimtai savas atvases kāzas ar karali nozīmēja milzīgu kāpumu sabiedrībā. Viņi kļuva ietekmīgi, no Boleiniem sāka baidīties. Taču jau pēc trim gadiem viņu lielais sasniegums bija izkūpējis gaisā. Karalis no viņiem vēlējās atbrīvoties. Iedzīvotāji, kuri nevēlējās atteikties no pāvesta varas, sāka kurnēt. Viņi uzskatīja, ka Boleini ar burvestībām apdullinājuši karaļa prātu. Tāpēc tika kaltas sazvērestības, kā no jauniņās karalienes atbrīvoties.

1536. gadā Annai un viņas brālim uzrādīja apsūdzības. Abi it kā esot vainojami incestā un kaluši plānus, kā gāzt no troņa Henriju VIII. Pirms šīm apsūdzībām vēl četrus vīrus sodīja ar nāvi, it kā par tādu pašu grēku. Pierādījumu nebija, taču ar nāvi sodītie vairs nevarēja attaisnoties, tāpēc Annas Boleinas ceļš uz ešafotu bija sācies. Vispirms ar nāvi sodīja viņas mīļoto brāli, pēc divām dienām arī viņu pašu. Uzrunājot laukumā sanākušos ļaudis, Anna lūdza piedošanu par savu dvēseli, bet vainu neatzina. Viens bendes rokas vēziens un skaistā Anna Boleina bija mirusi. Karalis pēc viņas apņēma vēl četras sievas, taču pie kārotā dēla, nākamā valdnieka tā arī netika. Dēls piedzima, bet nomira 15 gadu vecumā. Par Anglijas karalieni kļuva Elizabete, kura ir viena no dižākajām valdniecēm valsts vēsturē. Henrijs nemaz pats neapzinājās, ka Annas dāvātā meita izvedīs Angliju pasaules līmeņa ietekmes jūrās. Ir ļooti interesanta filma par Annas dzīvi.. Saucās : The other boleyn girl.

28 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Šeit kādu laiku atpakaļ pa Channel 5 rādīja, liekas, sērijas 8 par Henry VIII and His Six Wives. Bija patiešām interesanti. Un ka reiz' noderēja kad gatavojos Life in The UK testam. Tur ir gana daudz jautājumu par Henry VIII, viņa aktivitātēm un sievām.

4 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Filmu esmu redzējusi. Laba, iesaku, ja patīk vēsturiska žanra filmas. 

1 0 atbildēt