local-stats-pixel fb-conv-api

Interesantā sistēma, kas pastāv tikai Latvijā?!53

633 7

Interesanti būtu noskaidrot vai citur ir līdzīgi, ne tā?!

Jautāsi, par ko īsti es runāju? - tātad, manas pārdomas raisa nebeidzamais aplis "Tev nav pieredze, bet ir izglītība VAI Tev nav izglītība, bet ir pieredze = Mēs Tevi darbā nepieņemsim!"

Otrajā gadījumā gan retāk, un tomēr...

633 7 53 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 53

0/2000

Latvijas problēma ir tā, ka mums pārāk daudz iet uz augstskolām. Bet nav tie kas taisīs galdus tiem, kas ar augstskolas diplomu sēdes pie tā. Piemēram Vācijā ir ideāla mācību sistēma. Firma kur strādāju, pastāvīgi tiek pieņemti mācekļi. Gan mūrnieki, gan rasētāji,un visi pārējie. Teoriju viņi apgūst skolā, praksi  firmā. Pēc mācībām māceklis ir derīgs darba tirgum un arī augstskolai. Mūsu augstāku absolventu jūras nav vajadzīgas. Ir vajadzīga normāla sistēma. Kā piemēram Vācijā, kur arī bez augstākās izglītības vari būt rasētājs.

40 0 atbildēt

Ir viena lieta, ko daudz nesaprot un, iespējams, nemaz negrib saprast:

tu nevari uzreiz kļūt par galveno grāmatvedi, ja iepriekš neesi strādājis par grāmatveža palīgu. 

Gandrīz jebkurā jomā ir iespēja sākt ar mazāk nozīmīgiem amatiem, lai izsistos uz augšu. Tas, protams, ir laikietilpīgi un grūti, bet tā tu apgūsti visus pamatus un arī tādu pieredzi spēs novērtēt,

Mēs jau visu gribam uzreiz! 

Turklāt - ja tevi nepieņem darbā, taisi pats savu biznesu, redzēsi, cik ļoti tu gribēsi ņemt pārgudrus absolventus bez pieredzes.

27 1 atbildēt

Es darbu savā jomā atradu 4 mēnešu laikā pēc studiju pabeigšanas. Kādi 25 - 30 aizsūtīti CV, uz kādiem 10 epastiem man atbildēja kopumā, 7 no tiem atteica, 3 epastos uzaicināja uz darba pārrunām, pēc 2 intervijām neatzvanīja, pēc pēdējās darba intervijas uzreiz formēju līgumu.

Uzskatu, ka man paveicās, jo es studēju budžetā, nestrādāju, tātad pieredze tikai praksēs + vasaras darbs, ne mazsvarīgi, ka arī savā jomā, bet bez papīriem, tapēc to CV uzrādīt nevarēju. Skumji, jo darba atrašanai pēc studijām nebūtu jābūt kategorijā "paveicās", bet, diemžēl, tā ir mūsu realitāte.

20 0 atbildēt

māsai ir profesora grads, n-gadu pieredze pabeigtajā jomā, strādā laboratorijā - saņem minimālo.

Man pabeigta profene, prakse ir kkada, nestrādāju savā jomā (pat ne tuvu) - saņemu vsm 700 jērus.

Kur loģika? emotion

20 0 atbildēt
Tieši tāpēc nemācījos. Gandrīz visi klases biedri ar augstākajām vai nu sēž mājās vai strādā rakstā pieminētos parastos darbus. Tie kas nemācījās tiem dzīvē iet stipri labāk.
7 0 atbildēt

Izskaidrojiet šo--Lai tiktu darbā,lielākā daļa prasa vismaz 3 gadu pieredzi! Kur man viņu izraut?? Kautkāds paradoks!

7 2 atbildēt

Nuuu- pieredze mēdz būt visāda.

Pēc vidusskolas aizgāju studēt uz RTU Transportbūvju inženieriem (ceļu būvnieki, projektētāji). Profesionālais  bakalairs.Tur ir tāda lietiņa....OBLIGĀTA PRAKSE... 10 nedēļas. Un pa tēmu. Jā, iespējams - ne tas pievilčīgākais variants - minimālā alga (ja vispār), zemākā pozīcija uzņēmumā - šestjaks. BET ko, pie velna, 1.kursa studenst var gribēt un piedāvāt??? Bet tā pieredze un KONTAKTI, ko iegūsti ir neatsverami!

Pēc pirmā kursa praksējos asfalta rūpnīcā, kad prakse beidzās mani neizsvieda uzreiz ārā - ļāva mācīties līdz sezonas beigām (lasi: līdz ir pārāk auksts, lai klātu asfaltu) - nevarētu teikt, ka no manis tur bija mežonīgi liela jēga (un man pašai - no šodienas veidokļa skatoties - saprašanas arī bija maz. Galvenais ir parādīt, ka gribi mācīties). Kad sezoa beidzās izdevās atrast darbu mērniecības uzņēmumā - arī zemākajā iespējamajā amatā - bet  PA TĒMU! Un kad nāca laiks praksei pēc 2.kursa, es griezos pēc padoma pie pirmās prakses vadītāja, kurš man iedeva kontaktus firmā, kur strādāju joprojām. Nu jau ir apritējuši 8 gadi! Un sāku es tieši tāpat kā citur - no zemākās pozīcijas! Esmu izaugusi no tās studentes, kura ir jāapmāca un jāsūta uz kursiem līdz tai, pie kuras griežas, lai meklētu padomu, līdz tai, kura ir sertificēta kursu pasniedzēja!! Ir viegli īdēt, ka nav darba, ja nav pieredzes! Bet, ko tu darīji vasarā pēc 1.kursa? Pēc 2.kursa? Es nevis meklēju darbu, kur saņemt labu algu, ko notriekt klubos, es meklēju darbu, kur mācīties! Pat ja nesaņēmu tik daudz, kā gribētu! Toties tagad - tā ir pieredze, tas ir atalgojums, tas ir respekts no priekšniecības un kolēģu puses! Lūk, ko es teikšu - PRAKSE ir lai MĀCĪTOS, nevis lai PELNĪTU! Un tas ir tā vērts! Izmantojiet iespējas, ko jums dod studijas! Vēl viena lieta - lielākā daļa manu kursabiedru pēc praksēm palika ilglaicīgi strādāt uzņēmumos, kas viņus apmācīja! Un ir auguši tāpat kā es - pieredze, atalgojums, respekts! Tāpēc pirms īdi, ka Tevi neņem darbā bez pieredzes - padomā, ko tu darīji pagājušajā vasarā?

4 0 atbildēt

Tev nav pieredze, bet ir izglītība VAI Tev nav izglītība, bet ir pieredze = Mēs Tevi darbā nepieņemsim - tā nav sistēma, bet tradicionāls veids LV, kā darba devējs pasaka NĒ kandidātam, kurš viņam nav vajadzīgs vai nepatīk.

4 0 atbildēt

Pilnīgi piekrītu.

Pats tagad arī pabeidzu vidusskolu un gribu iet uz augstskolu mācīties,bet nav reāli nekādu garantiju,kad izmācoties par noteikto profesiju tu dabūsi kaut kādu darbu,reāli sanāk pazaudēt 4-5 gadus no dzīves tikai,lai redzētu,kas notiks pēctam. Tā vietā labāk aizbraucu uz ārzemēm strādāt un 100% zinu,ka būs labākas iespējas tur nekā te pa kapeikām strādāt pēc tiem 4-5 gadiem ar augstāko izglītību.

Bet tas jau nav tas trakākais,trakākais ir tas ,kad tev vēl ir jāvelta ļoti daudz naudas mācībām,ja tu netiec budžetā,kas nozīmē tu tos 4-5 gadus dzīvosi vēl sliktāk kā jebkad.

4 0 atbildēt

Un brīnās,kapēc tik daudzi jaunieši aizbrauc? Tā ir evakuācija,no šīs Dieva pamestās valsts!

6 2 atbildēt

Un citi ar laiku kļūst par kafejnīcu vai restorānu vadītājiem, mēbeļu ražotājiem, zinu galdniekus, kas kļuvuši par arhitektiem. Apgūsti profesiju un ej mācies arī tālāk augstskolā. Tas,ka izmācījies profenē nenozīmē, ka nekad nevarēsi iegūt augstāko izglītību vai, ka visu mūžu jāstrādā tikai izvēlētajā profesijā. Starp citu, pie profenēm skaitās arī mākslas un dizaina vidusskolas- ne jau visi tur ir gleznotāji, no turienes arī rotkaļi, dekorāciju būvētāji un scenogrāfi, grafiķi, maketētāji u.c. Nav jau tikai viesmīļi,pavāri un galdnieki tajās skolās. Starp citu, labi pavāri ir ļoti pieprasīti.

3 0 atbildēt

Par izglītību nerunāšu - tā ir nepārprotami sačakarēta un uzpūsta lieta mūsu valstī.Par darbu - jā, viegli nav.Daudz kur vajadzīga ir pieredze, apmācīt gatavi nav un tad brīnās, ka nav ko ņemt darbā.Tas ir kā tajā jociņā , ka jāizskatās kā divdesmitgadniekam, jādomā kā trīsdesmitgadniekam un darba pieredzei jābūt kā četredesmit gadus vecam onkulim vai tantei. emotion

3 0 atbildēt

Bet, ja godīgi- nekad neesmu lasījusi darba sludinājumus,visi darbi nākuši caur paziņām. Neesmu gan studējusi RTU, bet pabeidzu vidusskolu ar ļoti labām sekmēm, iestājos LU, bet pēc gada pametu, jo sapratu,ka nav vērts. Pēc tam iestājos, ja to tā var saukt, profenē. Pavisam cita lieta! Apgūsti amatu un tev vienmēr būs prakse un būsi arī apsviedīgāks nekā vidusmēra sola deldētājs! Pēc tam var atrast darbu! Tagad, kad pašam jāpieņem darbinieki vai palīgi, tad, ja godīgi, arī izvēlos no paziņu vai bijušo skolasbiedru vidus. It kā jau nav godīgi- bet es vismaz zinu uz ko viņi ir spējīgi, ko prot un ko ne! Esmu arī pacietīgi apmācījis vairākus. Un no manu paziņu loka, vislabāk klājas tiem, par kuriem augstie vidusskolnieki smējās, ka viņi aiziet uz profenēm.

1 0 atbildēt

Latvijā no sistēmas ir tikai nosaukums.. Viss notiek tikai kā pagadās!!!

1 0 atbildēt

Man vienalga, es gribu kļūt par banku laupītāju, bankām vienmēr ir nauda emotion

1 0 atbildēt

Tamdēļ vislabāk ir pašai dabū ideju, ko pati varētu pārvērst par biznesu. Esi pati sev priekšniece, un šajā rakstā esošās problēmas atkritīs.

0 0 atbildēt

Un vē kas - ja jau runājam par LV izglītības sitsēmu - kura ne tuvu nav perfekta (arī saistībā ar pieejamajām prakses vietām un dažu profesiju pārkvalifikāciju un dažu deficītu) - liela (ja ne 50:50) problēma tomēr ir mūsu jaunieši - tu paskaties, kas notiek skolās, bērnudārzos - tā visatļautība no bērnu puses un iegrošošana no pedagogu puses - Tu pats tādu gara darbu gribētu ņemt darbā?  Tas tā - ja jau runājam par sistēmu visparīgi! (Sorry - tas nav uzbrauciens, bet manuprāt raksts ir ļoti vienpusējs - saprotams, jo tev sāpīga tēma). Kvalitāte! Apjoms! Iedziļināšanā sprocesā - tas ir tas ko es gaidu no saviem praktikantiem (un labprāt būtu sagaidījusi šajā rakstā - ne tikai augstkolās ir problēmas.... manuprāt labs raksts (lasi: pētījums) aptver vairākus aspektus; šajā gadījumā, kad runa ir par izglītības sitēmu - pedagogu atalgojums un kvalifikācija, izglītības izmaksas un izvēles iespējas, skolēnu / studentu attieksme, perspektīvās iespējas utt...

0 0 atbildēt

ir tāda lieta, kā prakse. ja ar skolas praksi nepietiek lai atrastu darbu tad ej praksē arī pēc skolas pabeigšanas, kaut vai par velti, jo tev ir iespēja dabūt darbu tur kur esi gājis praksē, tu iegūsi papildus praktiskas zināšanas, būs ko ierakstīt CV

0 0 atbildēt

Latvijā izglītības sistēma ir mazliet auzās. Es piekrītu, ka teiksim, salīdzinot ar UK vidēji līmenis ir daudz augstāks Latvijā nekā šeit, bet ko tas dod??? Atbraucot uz UK es biju pabeidzis augstāko, sāku šeit strādāt ne savā jomā, protams. Uz pārējo fona esi bez maz vai ģēnijs ja ir LV augstākā, bet  lai strādātu kam to vajag?? Ja neesi jomā kur vajag izteiktas zināšanas, lielākā daļa ko LV iemāca nav vajadzīgs. UK pabeidz koledžu, kas ir samērā viegla un vari strādāt labi atalgotu darbu, ja kāds vēlas sansniegt vairāk viņš tad iet uz augstskolu. Jā, varbūt daudzi teiks ka liela daļa ir idoti, kas būs patiesība, bet šeit visi strādā un valsts nav bankrotējusi. Katrs strādā atbilstoši savam līmenim. Man galva strādā, izgāju papildus kursus saņemu vairāk. Latvijā daudz māca lietu, kas nav vajadzīgas attiecīgajā specialitātē lai izvilktu vairāk gadus (peļnas nolūkā, protams) Alkatība sabendē visu. Līdz ar to kamēr 4+ gadus esi mācījies daudz, kas ir mainījies attiecīgajā nozarē. 

0 0 atbildēt

Man ļoti patīk, ka sānos tieši lēkā reklāma- stājies rtu un nekad nelasi darba sludinājumus! emotion

0 0 atbildēt