local-stats-pixel fb-conv-api

Hakeru uzbrukuma dēļ kopš sestdienas ar pārtraukumiem nav pieejama žurnāla "Ir"0

7 4

"Grūti noticēt, ka Krievijā vai Ukrainā kādam interesētu bloķēt tieši IR darbību, tāpēc ticamāka tomēr šķiet iespēja, ka uzbrukuma orgnizētāji ir tepat Latvijā. Kas viņi ir, atliek minēt, jo neatkarīgs medijs daudziem patīk, bet daudziem traucē. Varu tikai aicināt anonīmos hakerus publiski uzņemties atbildību par šo rīcību un paziņot savus mērķus, jo tā viņi vismaz iegūtu savas 5 minūtes slavas," situāciju komentē žurnāla IR galvenā redaktore Nellija Ločmele.

DDOS uzbrukums konstatēts 6.decembrī no IP adreses, kas tika nobloķēta, Ir.lv skaidroja apkalpojošajā uzņēmumā "Telia".

Šā iemesla dēļ Ir.lv brīvdienās tika atslēgta ārzemju piekļuve. Tas svētdien līdzēja, taču vēlāk uzbrukums sākās no jauna.

Tika konstatēts, ka serveris tiek pārslogots ar speciāli radītiem pieprasījumiem, to avots, pēc "Telia" teiktā, nav zināms. Datorspeciālists Ir.lv skaidroja, ka sestdien bijis daudz mazu un īsu pieprasījumu no dažādām IP adresēm. Pirmdien "Telia" speciālisti teica, ka nevarot precīzi teikt, ka uzbrukums sācies ārzemēs vai Latvijā.

Kā skaidro Ir.lv datorspeciālists Andris Ludriks, serverim šādā uzbrukumā nākas apstrādāt milzu pieprasījumu skaitu sekundē, ko tas nespēj izdarīt un "uzkaras". Pirmdienas pēcpusdienā, pēc viņa teiktā, tika "bombardēta" sestdien portālā publicētā ziņa, kurā stāstīts par to, ka Krievijas televīziju "Doždj"izliek no telpām. "Bombardēšana" notikusi no Latvijas IP adresēm.

Pēc internetā atrodamas definīcijas, DoS uzbrukums ir trieciens datoru tīklam, ko veido tā pārpludināšana ar tādu papildpieprasījumu skaitu, kas ļoti palēnina normālo datplūsmu vai pat to pilnīgi pārtrauc. Pakalpojumatteices uzbrukums parasti uz zināmu laiku pārtrauc tīkla pakalpojumus. Pakalpojumatteices uzbrukuma paveids ir izkliedētais pakalpojuma atteikums (Distributed denial of service (DDoS)), kur vienam mērķim tiek uzbrukts no vairākiem avotiem, kas parasti ir viena uzbrucēja kontrolēti, tādējādi panākot lielāku efektivitāti.

IT speciālisti norāda, ka no piekļuves atteices jeb DDOS uzbrukuma var ciest jebkurš, tāpēc esot jāveic preventīvas darbības resursu turētāja pusē. Šādi uzbrukumi, pēc "Telia" speciālistu teiktā, ik nedēļu notiek gan uzņēmumu mājaslapām, gan privātpersonu datoriem.

Žurnālu "Ir" izdod un portālu "Ir.lv." uztur AS "Cits medijs". Kā vēstīts, novembrī Rīgas apgabaltiesa apmierināja žurnāla "Ir" izdevēja "Cits medijs" pieteikumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu un atcēla izdevēja aktīvu apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā strīdā ar maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu.

Nākamā gada 14.maijā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc būtības paredzējusi Sprūda prasību pret žurnālu "Ir", Ločmeli un žurnālisti Indru Spranci par goda un cieņas aizskaršanu žurnāla publikācijā "Maksātnespējas ķēķis".

Kā ziņots, civillieta pēc Sprūda prasības par goda un cieņas aizskaršanu ierosināta jau 2012.gada decembrī, taču tiesa pusotra gada laikā joprojām nav sākusi tās izskatīšanu pēc būtības.

7 4 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000