local-stats-pixel fb-conv-api

Dzīvnieku tiesības.0

16 0

Lai gan dzīvnieku aizsardzības sākumi meklējami jau tālu pagātnē, dzīvnieki joprojām ir cilvēku īpašums, ar ko ir ļauts rīkoties pēc pašu iegribām. Dzīvnieki ir nopērkami un pārdodami, mēs varam viņus turēt visu mūžu krātiņā un nonāvēt, kad vien vēlamies. Kopš bērnības esam pieradināti domāt, ka vistas, cūkas, govis, aitas, zirgi, truši, zivis un citi dzīvnieki eksistē tāpēc, lai mēs varētu no viņiem ņemt visu, ko vēlamies. Viņu miesu un ādu, viņu spalvas un olas, viņu mazuļiem domāto pienu un pat mazuļus pašus. Visu iespējamo. Bet vai tas ir tas, ko vēlētos viņi?
Vairums cilvēku uzskata par pašsaprotamu to, ka dzīvniekus nevajag bez pamatota iemesla nogalināt, nodarīt viņiem ciešanas vai kā citādi kaitēt, kad bez tā varam iztikt. Zinātniskie pētījumi aizvien skaidrāk liecina, ka ne vien cilvēki, bet arī dzīvnieki, ko izmantojam, spēj just bailes, stresu, sāpes, prieku, skumjas, garlaicību un citas emocijas — to nevajadzētu ignorēt. Tomēr ik stundu miljoniem dzīvnieku tiek pakļauti ciešanām un nonāvēti bez patiešām pamatotiem iemesliem.
Dzīvnieku tiesību atzīšana un ievērošana nozīmētu to, ka mēs pārtraucam viņus ražot un izmantot kā lietas, kas it kā pieder mums, respektējot vismaz viņu tiesības būt brīviem no pakļautības cilvēku iegribām. Kamēr dzīvnieki tiek turēti kā īpašums, nav iespējams nodrošināt viņiem pilnvērtīgu aizsardzību. Mums, kā būtnēm, kas spēj apzināties savas rīcības sekas, jau pašos pamatos ir jāmaina tas, kā izturamies pret citām sajūtošām būtnēm — gan viņu labklājības, gan mūsu veselības, gan visas planētas labad. Praktiskā ziņā tas nozīmē kļūt par vegāniem — pārtraukt izmantot dzīvniekus un aizstāvēt viņu tiesības netikt izmantotiem.

16 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000