local-stats-pixel fb-conv-api

Apbrīnojamie garauši 🐰4

Sveiki spocēni ! Šodien es pastāstīšu par zaķiem .
Zaķi ( Lepus ) ir zaķu dzimtas ģints, kas apvieno 32 sugas. Tās it sastopamas Āfrikā, Eirāzijā, Ziemeļamerikā un Japānas salās . Divas zaķu ģints sugas dzīvo Latvijā - pelēkais zaķis un baltais zaķis . Pasaulē šie dzīvnieki tiek medīti galvenokārt kā kažokzvēri .
Atšķirības no trušiem .
Zaķi atšķirībā no trušiem neslēpj savus jaundzimušos alās zem zemes , bet migai tiek piemeklēta dabīga iedobē zemē, paslēpta garā zālē. Zaķēni līdz ar to piedzimst uzreiz ar biezu kažociņu un ar atvērtām acīm , un drīz pēc piedzimšanas spēj skriet. Salīdzinoši trušiem mazuļi piedzimst akli, kurli un ar plānu matojumu . Visi truši, izņemot baltastes trušus dzīvo zem zemes alu sistēmā, bet zaķi un baltastes truši slēpjas virszemes migās, kā arī šie dzīvnieki ir vienpatņi. Zaķi vidēji ir lielāki nekā truši, to ausis ir garākas un to kažoku mantojums ir jaukts ar melnām spalviņām . Zaķi nekad nav bijuši domesticēti, toties no savvaļas trušiem ir selekcionēti mājas truši. Arī ģenētiski abas grupas atšķiras: zaķiem ir 48 hromosomas , trušiem 44 hromosomas.

60 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Smuki. emotion   

4 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

Piebildīšu, ka trušu un zaķu galvenā atšķirība ir skeleta uzbūve (pakaļkājas, galvaskauss), kā arī grūtniecības un zīdīšanas periods. Neliela atšķirība ir arī uzturā. Ja zaķis pārsvarā pārtiek no cietākas barības, piemēram, zariem, tad trusis pārtiek no zāles un dārzeņiem, bet nebrīvē šī atšķirība nav tik krasi manāma (pašai saimniecībā truši, ēd gan ābeļzarus, gan priedes).  emotion 

2 0 atbildēt

🌹

0 0 atbildēt