Sveiki, spocēni!
Te būs mana mazā fotoreportāža no noslēpumainas un ne visiem zināmas vietas galvaspilsētā.
28.augustā, alus darbnīca "Labietis" atzīmēja 1 gada jubileju.
Grēks būtu neaiziet un neapsveikt alus darītājus un lējējus dzimšanas dienā.
Jo vairāk tā iemesla dēļ, ka bijām vieni no pirmajiem, kas sev un draugiem atklāja šo vietu, kuru apmeklē vairāk jau zinātāji un neikdienišķu alus garšu un smaržu piekritēji.
Alus darbnīca ir paslēpusies Valdemāra pasāžā, Rīgā. Alus šeit ir pamēģināšanas vērts. Vēl viens interesants fakts - kamēr malko alu, sēžot uz kokā un metālā dizainētiem krēsliem, var vērot kā puiši brūvē alutiņu (Rīgā, zinu, ka šāda iespēja vēl pastāv arī Krasta ielas Lidiņā), vai cik askētiski eleganti ir iekārtots interjers.
Kā zinātāji runā, alu šeit var atrast katra gaumei - maigāku, rūgtāku, stiprāku, ar izteiktu ķimeņu vai krustnagliņu garšu, jūtamu apiņu pēcgaršu, pēc nokrāsas - gaišākus, tumšākus, sarkanā ozolkoka krāsā un pilnīgi melnus, kuriem blīvums (sauso sastāvdaļu un vielu daudzums suslā, pirms rūgšanas, kurš tiek izteikts % vai Ballinga grādos) pārsniedz 1000 un rūgtuma koeficients ir 90 (šis piemērs ir par alu - Lenteņu kāvējs ).
Nostāsti vēsta, ka ir alus, kurš izteikti garšo pēc gurķūdens (daži jau zinās, cik labi gurķūdens veldzē slāpes otrajā rītā). Kā arī tādas teiksmas - ka Labietī brūvētais alus ir kārtīgs paģiru ģenerators, bet tas jau nu gan katram ir jāpārbauda individuāli, protams, ja drosme nav saskrējusi papēžos.
Alus brūža "Labietis" gada jubileja6
Alus ar Raksturu! Pavisam notiekti un bez jokiem, ja ir tādi nosaukumi kā: Radziņš, Ķēniņmeita, Zintnieks, Rūsiņš, Pēteris Apinis, Pokaiņu mežs, Lenteņu Kāvējs, Pipars, Ganu zēns, Dūmenis, Baltais Aborigēns, Dravnieka Atraitne, Pelašķu Velns un citi.
Interjers ir iekārtots minimālismā, bet radot mājīguma sajūtu.
Gaismekļiem ir rasts vienkārši ideāls risinājums. Arī apiņu vainags, Lielvārdes jostas un citi mazi interjera akcenti padara šo vietu jo īpaši latviski mājīgu!
Griestu klucīši, ar dažādu izvirzījuma dziļumu, kas rada iespaidīgu, telpisku sajūtu.
Malko aliņu un skaties kā notiek alus sagatavošanas process, ja nepietiek ar skatīšanos, var jautāt saimniekiem, viņi sīki un smalki izstāstīs, kādas izejvielas, no kurienes tiek pasūtītas, kas tiek pievienots, kā notiek alus sagatavošana, cik ilgi noris process no izejvielu iegādes līdz gatavam produktam, kas ir iepildīts Tavā glāzē.
Vēl, Dieviņ, tu man labu,
Ļaudis labu nevēleja:
Ne ūdeņa nodzerties,
Ne akmeņa nosēsties.
Paldies par uzmanību! Priekā!