local-stats-pixel fb-conv-api

Absints..interesanti.5

Šodien Raziels ielika rakstu par šmigām, manī tas radīja intetesi un es meksikāņu ugunīgo dziru pasūtīju...par pārējām pameklēju info, un daudz ko uzzināju par absintu...čaļi...esat orğināli, nevajag meitenēm šampi, labāk šotiņu absinta...😉😉😉...

Ceru ka arī jūs ko jaunu uzzināsiet...

Absints ir stiprs alkoholisks dzēriens, ar alkohola saturu no 45-73%, dubults destilāts ar rūgtenu garšu, spirts pagatavots no vīna, kartupeļiem, bietēm vai graudiem, kombinējot to ar dažādiem zālaugiem, tomēr par galveno komponentu šim dzērienam uzskatāma vērmele.

Vērmele ir 60 – 120 cm augsts kurvjziežu dzimtas lakstaugs, kam piemīt rūgtena garša un īpaši izteikts aromāts.Aug arī Latvijā.

Medicīnā šo augu izmanto kā antiseptisku un sāpju remdējošu līdzekli. Bieži vien absints tiek pieskaitīts liķieriem, taču šis priekšstats ir maldīgs, jo absintam, reti tiek pievienots cukurs. Dažās valstīs absints tiek ražots, neizmantojot vērmeles, jo šis brīnumainais augs satur tādu narkotisko vielu kā Thujone, kas ir arī marihuānas sastāvā. Pastāv uzskats, ka šī viela grauj nervu sistēmu, mazina auglību un noved pie vājprāta. Starp citu, veikalos nopērkamajiem absintiem, tieši King of Spirits Gold satur visvairāk šīs vielas.Absints

“Entuziastiem” gribu pavēstīt, Latvijas klimatā augušā vērmelē Thujone koncentrācija ir niecīga. Pīpēt to nevajag.

Plaši pazīstams absints kļuva 19.gs vidū, kad franču karavīri dzēra “Zaļo feju”, lai izārstētu drudzi, citi avoti vēsta, ka absints bija pazīstams jau Ēģiptē un Sīrijā. Drīz vien dzēriens ieguva popularitāti mākslinieku un bohēmistu aprindās, jo eļļa, ko satur vērmeles, izraisīja patīkamas halucinācijas. Daži mākslinieki, kā piemēram Vincents Van Gogs, absintu uzskatīja par savu mūzu. Viņš mēdza teikt, ka tieši absinta iespaidā rodas patiesi mākslas darbi. Absintu baudīja arī tādas personības kā Pikasso, Degas, Hemingvejs un citi. Tomēr Van Goga “mūzai” bija arī nelabvēlīgas blakusparādības. Kāds franču strādnieks, vārdā Žans Lefrejs, absinta reibumā nogalināja savu sievu un bērnus. Pēc šī gadījuma uzsākās pētījumi, kuru rezultāti pierādīja absinta nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēka psihi. Vēlāk radās pat jēdziens “absintisms” – traucējumi nervu sistēmā, pateicoties atkarībai no absinta, pārlieku lielam nervu uzbudinājumam un halucinācijām. Līdz ar to 19.gs beigās/20.gs sākumā norisinājās anti absinta kampaņas, kuru rezultātā daudzās valstīs absinta ražošana tika aizliegta. Tomēr mūsdienās zinātnieki atzīst, ka absints nav kaitīgāks par jebkuru citu alkoholu saturošu dzērienu.
Absints mūsdienās un šīs dziras lietošana Latvijā
Latvijā absinta popularitāte ar vien aug. Lai gan tie laiki, kad esot bijis jāmeklē kāda bodīte, kurā “pa kluso” jeb “ zem letes” lej “ aizliegto dziru” ir beigušies, un nu šo dzērienu varam brīvi baudīt gandrīz katrā Rīgas krogā, vēl aizvien valda stereotips, ka absints ir kaut kas aizliegts, neizprotams, lielākā daļa sieviešu baidās to nobaudīt. Pati atceros gadījumu, kad bārā sēdēja pārītis. Vīrietis centās iegalvot sievietei pagaršot absintu, mudinot, ka absints, tāpat kā šokolāde un austeres, paceļot libido. Nolēmu papētīt, vai tas tā tiešām ir un izrādās, absints satur Afrodiziakus – seksualitāti veicinošas vielas.
Mūsdienās valdošais stereotips par absinta dzeršanu kā sava dumpinieciskuma un neordinārās domāšanas izpausmi īpaši ietekmē jauniešus, kas darbojas mākslinieciskajā jomā. Iespējams, daži no viņiem ietekmējušies no dziedātāja Merilina Mensona izgatavotā absinta – Mansinthe.
Interesanti likās, ka Krievijā ir pāris absinta klubi, Čehijā veikalos absintam blakus stāv sūkājamās končas ar marihuānas bildītēm. Kompānija Avon izplata Christian Lacroix smaržas Absynthe.
Absinta pudeles etiķetes atšifrējums
Pirmkārt, uzraksti uz pudelēm var atšķirties. Itālijā un Spānijā absintu raksta kā Absenta, taču nereti etiķeti rotā uzraksti “Absinthe”, “Absintha”, “Absinth” “Absente” un citi. Der atcerēties, ka francūži ražo liķieri ar nosaukumu Absente, taču šis dzēriens nav mums pazīstamais vērmeļu absints, bet gan liķieris, kuram pēc garšas ir neliela līdzība ar “Zaļo feju”.
Absinthe rafined – nozīmē, ka šis absints ir attīrīts, respektīvi, tajā nav narkotiskās vielas Thujone (uzraksts var būt arī Thujone-free) . Tas saistīts ar šīs vielas aizliegumu dažādās valstīs. Thujone daudzumu mēdz apzīmēt kā mg/kg, taču citreiz šīs vielas daudzums netiek norādīts un tas nozīmē, ka viss atbilst ES normai, respektīvi, Thujone ir mazāk kā 10mg/kg. Turpretim, šveiciešu absints var saturēt pat 70 mg/kg šīs vielas. Britu Kolumbijā ierobežojumu nav, kamēr Ontorio (Kanādā) , šis ierobežojums ir drastisks – tikai 1mg/kg.

Absinta pagatavošana mājas apstākļos
30gr. žāvētu, sakapātu vērmeļu
1 tējk. Anīsa sēklu
1tējk. Kaltētu Angelikas auga sakņu
1tējk. Kaltētu izopes lapu
½ tējk. Koriandra sēklu
¼ tējk. Ķimeņu sēklu
750 ml vodkas
Lielā traukā ielej vodku, pievienot vērmeles un atstāj tumšā vietā vismaz 4 dienas (jo ilgāk, jo vairāk Thujone). Tad izkāš ārā vērmeles un pievieno atlikušās sastāvdaļas, pagaida vēl četras dienas, izkāš un pasniedz. Ja par rūgtu, var pievienot cukuru. Vairāk Thujone būs vērmelei, kura augusi balkānu valstīs vai siltajās zemēs.

“Pēc pirmās glāzes tu redzi lietas tādas, kādas tu gribi tās redzēt, pēc otrās glāzes tu redzi lietas, kādas tās nav. Visbeidzot tu redzi lietas, kādas tās patiešām ir un tas ir pats briesmīgākais uz pasaules”. Tā par absintu izteicās rakstnieks Oskars Vailds. Kas zina, varbūt viņam ir taisnība?!

Par populārākajiem ražotājiem varam uzskatīt čehu absintu Sebor Absinth, Hill’s Absinth, spāņu Segarra Absenta, Absinthe N.S., Absenta Serpis, Philippe Lasala Absinth, vāciešu Tabu Absinth, Mata Hari un šveiciešu Suisse La Bleue, Kübler 57. Nedrīkst nepieminēt francūžu Nouvelle-Orléans, Verte Suisse 65, Emilie, La Fée Absinthe, Absinthe Blanche, Francois Guy, L’ Amesinthe, kuri tiek uzskatīti par vislabākajiem un viskvalitatīvākajiem, tā kā frančiem šī zaļā dzira ir neatņemama valsts vēstures sastāvdaļa.

57 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://bar.lv/absinth/#
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Galva sāpēs, vienreiz var pamēģināt.

1 0 atbildēt

Tālāk rakstu par to, kā absints pareizi jādzer, dedzinot. Ieliet šotiņu neder emotion

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt