local-stats-pixel fb-conv-api

7 frāzes, ko tev nekad nevajadzētu teikt darbā5

48 1

Izvēlies savus vārdus uzmanīgi.


Dažreiz mazajām lietām, ko mēs pasakām, var būt ilgstoša pozitīva ietekme. Kad tavs boss paziņo sliktus jaunumus par topošo projektu tu vari pateikt perfektu piebildi, kas mazinātu spriedzi un līdz ar to pie turpmāka darba visiem būtu labāks noskaņojums, kas krietni labāk sekmētu darbu. Vai arī tu vari iegūt jaunu klientu tik vien kā atbildot uz viņa e-pastu ar pareizu pieeju.

Pretēja attieksme strādā tieši tāpat. Kad tu izmanto noteiktu valodu, lai paustu savu neapmierinātību ar nenovēršamo rezultātu, tu pats pret savu gribu vari radīt iespaidu, ka tu neesi komandas spēlētājs, neesi labs savā darbā vai arī nezini kā piemēroti tikt galā ar konfliktu – pat ja tavs viedoklis ir pamatots. Un tādu reputāciju ir grūti mainīt. Kāda veida valodai ir tik spēcīga ietekme? Lūk būs septiņas frāzes, ko tev nekad nevajadzētu teikt esot darbā.

„Es nevaru strādāt kopā ar viņu”


Cilvēki, kas spēj strādāt ar visa veida stiliem un tikt galā ar dažādiem saskarsmes veidiem, ir neaizstājami. Varbūt kāds no taviem kolēģiem atsakās teikt „labrīt”, kāds cits vienmēr pārtrauc tevi sanāksmju laikā. Par laimi, nav nepieciešams kļūt par labākajiem draugiem ar katru, ar ko nākas strādāt kopā vienā organizācijā. Bet tev ir jābūt spējīgam strādāt ar viņiem.

Tā vietā lai aizbildinātos un liktu sev izskatīties slikti procesa laikā, koncentrējies uz attiecību uzlabošanu. Apsēdies kopā ar šo personu un kārtīgi izrunājaties. Pajautā, ko vari izdarīt, lai padarītu viņa dzīvi darbā vienkāršāku. Rezultāti var būt labāki, nekā tu domā, un tu vari atrast sev jaunu sabiedroto.

Ja tas neizdodas un tu jūti, ka tava projekta panākumi vai tava reputācija ir uz robežas, tev var nebūt citas izvēles kā iesaistīt tajā savu priekšnieku. Bet izvēlies vārdus ļoti uzmanīgi. Noformulē savus komentārus par kolēģiem diplomātiski un konstruktīvi, sākot ar vārdiem „es jūtos…”. Uzsver, ka tu vēlies, lai projektam būtu panākumi un, ka tev ir vislabākie nodomi, kas attiecās uz kompāniju.

„Es nevaru to izdarīt”


Tā vietā, lai teiktu savam šefam, ka nevari to izdarīt, jo tev ir lērums citu paveicamo darbu (kas var novest pie tā, ka priekšnieks domās, ka uz tevi nevar paļauties), izstāsti par saviem paveicamajiem darbiem, lai viņš palīdz noteikt to prioritātes. Piemēram, tu vari teikt, ka labprāt palīdzētu klientam ar prezentāciju, bet šobrīd strādā pie komandas stāvokļa ziņojuma. Ko tev vajadzētu pabeigt pirmo?

Šī stratēģija strādā arī attiecībā uz nē-nē frāzēm, kā „Man nav laika.” Tāpat tev vajadzētu censties izvairīties no teikšanas, ka tu kaut ko nevari izdarīt, jo tev trūkst vajadzīgo zināšanu vai pieredzes. Tā vietā sameklē uzticamu kolēģi un pajautā, lai tas veic nelielu apmācību, tādējādi parādot, ka esi spējīgs ātri mācīties un pabeigt uzdevumu saviem spēkiem, izmantojot nelielu palīdzību.

„Tas nedarbosies”


Šādas frāzes izmešana tikšanās laikā, kad noris aktīva ideju ģenerēšana kopā ar kolēģiem, pārtrauks visas produktīvās sarunas un var likt tev izskatīties tā, it kā tev būtu slikta attieksme. Pat ja tev šķiet, ka kaut kas nav iespējams vai ir slikta ideja, koncentrējies uz konstruktīvu savas atbildes izveidi, nevis uz negatīvo tajā. Tu vari savu domu pārfrāzēt, piemēram, šādi: ”Tā ir viena no iespējām, tomēr, domāju, ka tad mums nāksies saskarties ar pāris sarežģījumiem”.

Atceries būt entuziastisks attiecībā uz grupas misiju un savu organizāciju un parādi, ka tev ir alternatīvi ieteikumi un, ka tu esi gatavs un vēlies darboties pozitīvā un jēgpilnā veidā. Tāpat uzmanies arī attiecībā uz savu ķermeņa valodu. Acu izbolīšana, nopūtas un vīpsnāšana, pasaka „tas nestrādās” tikpat skaļi kā pateikti vārdi.

„Bet Tas un Tas dabūja”


Ja esi audzis kopā ar vecākiem brāļiem un māsām, tu iespējams vērsies pie saviem vecākiem sakot ko līdzīgu:” Kāpēc man nevar būt mašīna? Mana māsa dabūja mašīnu, kad viņai palika 18!” Darba vietā tu vari uzzināt, ka kolēģi ir dabūjuši ko īpašu – vai tas būtu kāds bonuss, projekts, ko tu gribēji vai fleksiblāks grafiks. Sūdzēšanās par to nepalīdzēs tev šeit īpaši tikt uz priekšu.

Nav iespējams zināt visas detaļas par kāda cita situāciju, tādēļ vienmēr runā tikai par to, kas attiecas tikai uz tavu pieredzi un tavām vajadzībām. Esi konkrēts attiecībā uz to, kas tev ir vajadzīgs un kādēļ tev tas būtu jādabū, nepieminot citus cilvēkus ( un neizmanto tādas frāzes kā „tas nav godīgi!&rdquoemotion. Centies izdomāt potenciālos risinājumus pirms dodies pie priekšnieka, tādēļ, lai tas izklausītos pēc centieniem risināt problēmu, nevis sūdzēšanās.

„Uzmini, ko es dzirdēju”


Netīro trauku mazgāšana darbā ir jautra un grūti izbēgama, it sevišķi tad, ja tev ir garlaicīgi vai tu nejūtu izaicinājumu. Klausies ko vien vēlies, bet izvairies no sarunu veidošanas, kas varētu aizskart kāda cita reputāciju. Šādu stāstu izplatīšana var sagraut kādam karjeru. Pat tad, ja baumas šķiet nevainīgas, tu nevēlies, lai par tevi veidojas reputācija kā par kādu, kas nav spējīgs izvairīties no nemitīgas pļāpāšanas ar kādu vai nepatiesu baumu izplatīšanas.

„Tā nav mana vaina”


Tu jau zini, ka šī frāze neiederas darbavietā, bet kad tiec apsūdzēts vai esi pieļāvis kļūdu, ir viegli to aizmirst. Lai vai kā, tu nevēlies sabojāt savas perspektīvas karjerā, jo sevišķi tad, ja tev nav īpašas saistības ar konkrēto situāciju. Vajag saprast, ka spēja uzņemties atbildību ir viens no elementiem, kas atšķir veiksmīgus darbiniekus no neveiksmīgiem.

Tā vietā, lai meklētu kādu, uz ko novelt vainu, koncentrējies uz risinājumu meklēšanu. Palīdzi priekšniekam saprast, ko komanda varētu izdarīt, lai vērstu situāciju par labu. Un, ja esi vainīgs, parādi, ka esi guvis mācību no šīs situācijas un risināsi lietas citādāk nākošreiz.

„ Manā pēdējā darbavietā”


Nekas nekaitina cilvēkus vairāk kā jauniņie, kas ierodas un saka „nu, manā iepriekšējā darbavietā mēs darījām šādi”. Tajā pašā brīdī, kad šie vārdi izskanēs no tavas mutes, cilvēki domās, ka, ja reiz viss tik labi norisinājās tavā vecajā darbavietā, varbūt tev vajadzētu tur atgriezties. Un tā ir beidzamā lieta, ko vēlies tu. Tādēļ, savas reputācijas labad izmanto savu pirmo projektu kā pamatu, lai varētu saprast, kā lietas norisinās šajā kompānijā. Tavs laiks pienāks pavisam drīz.

48 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

To izteicienu"tas nedarbosies"ļoti bieži imantoju un tā pat skaitos darbinieks Nr1!!!Kur problēma!???Protams aiz tā izteiciena seko:-"...iesaku darīt/labāk darīt..."Nu kaut kā tā!Tas var būt tā pēc ,ka šefs pats neko nesaprot...

5 0 atbildēt

Izklausās pēc perfektu vergu instrukcijas.

5 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt