Vēlies ko ekstrēmu? Pagaršo odu oliņas, gaiļu sekstes vai urīnā vārītas olas.
5 neparasti un varbūt pat pretīgi ēdieni12
Virgin Boy Eggs, Dongyang
Ķīniski - Tong Zi Dan. Tās ir vecas vistu olas, kuras tiek vārītas ūdenī, kurā mazgājušies veci ļaudis. Pretīgi, ne? Labi, tas ir jociņš ;D patiesībā olas tiek vārītas zēnu urīnā ar nosacījumu, ka zēniem jābūt pirmspubertātes vecumā. Šis ēdiens iecienīts tieši pavasarī.
Olas pavāra, tad izņem ārā un sašķaida čaumalu un liek atpakaļ vārīties uz visu dienu, lai kārtīgi uzņemtu sāļo šķidrumu. Kur tad var dabūt tik daudz urīna? Elementāri - skolās. Kad ir pienācis pavasaris, tad skolu gaiteņos noliek spaiņus mudinot zēnus (10 gadi un jaunākus) čurāt tieši šeit. Un brīnumainā kārtā likumiski nav aizliegta ne mudināšana to darīt publiski, ne arī pati aktivitāte.
Lai gan ir labāki veselības uzturēšanas paņēmieni, Dongyang iedzīvotāji to dara jau gadsimtiem un zvēr pie iedarbības. Viņi uzskata, ka tas uzlabo asinsriti, dod iņ enerģiju.
Eskimosu saldējums, Aļaska
Akutaq - populārs un tradicionāls deserts Aļaskas pamatiedzīvotājiem, kas ir taisīts no sniega, ziemeļbrieža / roņa / vaļa / lāča taukiem, zivīm, ogām, roņu eļļas un zivju olām. Viena vienīgi porcija ir 1000 kaloriju vērta tā kā ziemā apts var tikt pie jaukas tauku kārtiņas.
Cilvēki to gatavo jau tūkstošiem gadu. Parasti tas tika taisīts un dots vīriešiem līdzi tālos pārgājienos un medībās, lai saglabātu spēku, izturību un nezaudētu formu.
Sastāvdaļas var tikt variētas, mainītas pēc savām garšas kārpiņu sajūtām. Mūsdienās sāk likt klāt arī rozīnes un mazliet cukura.
Vēl interesanti ir tas, ka pirmoreiz taisot saldējumu ir jāizvēlas ogas no kurām gatavot un tā tas paliks visu turpmāko mūžu. Drīkst ēst cita pagatavotu saldējumu no citām ogām, bet ja tevi pašu pieķer gatavojot no citām ogām - esi zaudējis cieņu un statusu sabiedrībā.
A dash of mosquito eggs, Meksika
Odu oliņas. Mmm, cik pasakaina mērcīte. Žāvētas un apgrauzdētas tās tiek pasniegtas kopā ar čili vai laimu. Tieši dēļ laima un čili spēcīgās garšas ir grūti pateikt kā garšo pašas oliņas.
Iedomājies, kāds tieši šobrīd Meksikā saka: "Mammu, nākamreiz pieliec mērcei klāt vairāk odu olas." ;D
Šīs mazās oliņas atrodas gandrīz visur. Ezerā, dīķī, uz tavas kafijas tases vasarā, uz sēnēm, koku dobumos, gliemežu namiņos. Domāju, ka katrs ir pieredzējis to riebīgo momentu, kad vasarā sastāvējies lietusūdens ir pilns ar maziem kukainīšiem - tie odu kāpuriņi. Ja vēl par olām, tad mātītēs izdēj līdz pat 400 oliņām.
Diemžēl, parakājoties pa internetu man neatvērās nekas, kur pārdod odu olas vairumā.
Cockscomb, Itālija
Gaļīgā gaiļa sekste varētu būt jau tavā nākamajā maltītē tāpat kā tas jau gadu simtiem notiem Ziemeļitālijā. Daži saka, ka garša gandrīz vai atbilst varžu kājiņām ;) Katrā ziņa šī nav nekāda delikatese, bet ēdiens, kas aši uzņem apgriezienus kafejnīcu un restorānu ēdienkartēs.
Sekstes apkārtējā, sarkanākā ādiņa ir bieza un ar mazām spalviņām, tāpēc no tās ir pagrūti tikt valā. Sekste tiek mazgāta, blanšēta, turēta citronu sulā un tad ļoti uzmanīgi ādiņu nolupina, lai nesabojātu sekstes `pirkstiņus`.
Beating cobra heart shots, Vjetnama
Vienalga, kur iesi, tev mēģinās iešķiebt svaigu kobras sirdi ar asinīm un šņabi vai ēst sirdi tieši no tikko atvērta kobras vēdera.
Visiem zināms, ka kobras ir indīgas. Lūk arī āķis: kobras sirdi mutē nedrīkst košļāt. Tā ir jānorij pa tiešo, jo satur toksīnus ar kuriem spēj tikt galā kuņģa skābe, bet ne siekalas.
Pukstošas sirds šotiņi ir tikai sākums. Parasti pēc tā piedāvā vēl citus no čūskām gatavotus ēdienus, piemēram, kraukšķīgu ādiņu, zupu, gaļu un visus iekšējos labumus. Ja ir vēlme, tad to visu var noskalot arī ar čūskas žulti.