local-stats-pixel fb-conv-api

Patiesība par Ādolfu Hitleru Pirmajā pasaules karā31

296 34

Teju līdz šodienai pastāvēja uzskats, ka Pirmajā pasaules karā Ādolfs Hitlers varonīgi cīnijies frontes pirmajās rindās. Nesen izpētītie viņa pulka dokumenti, karavīru dienasgrāmatas un vēstules atklāj: varoņa tēlu radīja nacionālsociālistu propaganda. Patiesībā Hitlers bija bailīgs savrupnieks un dienēja frontes aizmugurē.

Ilgu laiku pastāvēja uzskats, ka Hitlers varonīgi cīnījās Rietumu frontē kara sākumā, bet vēlāk kā ziņnesis skraidīja ar svarīgām vēstīm frontes priekšējās līnijās, kamēr apkārt draudīgi spindzēja lodes. Savās runās Trešā reiha vadonis vairākkārt uzsvēris - Pirmais pasaules karš mainīja viņa pasaules uzskatus. Jaunībā piedzīvotās frontes šausmas nākamo nacionālsociālistu līderi mainījušas uz radikālisma pusi. Analizējot Ādolfa Hitlera gaitas Pirmajā pasaules karā, daudzus desmitus gadu pētnieki lielākoties balstījās uz viņa paša stāstīto un autobiogrāfijā rakstīto. Kā izziņas materiāls nereti izmantoti aculiecinieku vēstījumi, kas pierakstīti pēc 1933.gada, kad Vācijā pie varas nāca nacionālsociālisti. Nav brīnums, ka šajos darbos Trešā reiha vadonis parādīts kā drosmīgs un pašaizliedzīgs karavīrs, ideāls paraugs vācu tautai.

Mūsdienās šie avoti nav uzticami. Ar vēstures falsifikāciju un savas pagātnes viltošanu "aizrāvās" ne vien Hitlers, bet arī, piemēram, Padomju Savienības slepkavnieciskais līderis Josifs Staļins un daudzas vēsturiskas personības dažādos gadsimtos. Likumsakarīgi, ka jaunākajos pētījumos Trešā reiha vadoņa biogrāfi ir atmetuši patosa pilno varoņstāstu un centušies izvairīties no detalizēta Hitlera kā karavīra gaitu apraksta un analīzes.

Citādu pieeju izmantojis jaunais vācu vēsturnieks Tomass Vēbers (1974) savā sensacionālajā darbā "Hitler's first war", ko 2010.gadā laida klajā Oksfordas universitātes Lielbritānijā izdevniecība. Vēsturnieks atklāja, ka Bavārijas Centrālajā arhīvā glabājas pārsteidzoši bagātīgs dokumentu klāsts par Bavārijas 16.kājnieku rezerves pulka darbību karalaikā, tajā skaitā par rotām, kurās dienēja Hitlers. Starp pulka karadarbības atskaitēm un ziņojumiem atrodamas arī kareivju vēstules un dienasgrāmatas. Tādējādi, izsekojot viņa karabiedru un citu ziņnešu gaitām, iespējams ar lielu precizitāti uzzināt, kur attiecīgo kauju laikā atradās nākamais Vācijas diktators un kā tas sakrīt ar līdz šim zināmo.

296 34 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000

Šis "autors" vēl nav pietiekami izaudzis, lai apskatītu šādas tēmas. Viena daļa viņveidīgo mēdz arī neizaugt.

30 5 atbildēt

vispār es jau no padomju laika grāmatām zināju ka Hitlers dienēja par sakarnieku un tieši frontē nesēdēja, cik atceros, tas vienmer ir bijis zinām. un cik zināms viņu uzreiz neņema armijā, lai arī pieteicās kā brīvprātīgais, jo viņam nebija vācijas pilsonība. Par sakarniekiem -ziņņešiem, palasam latviešu strēlnieku atmiņas, palasam citus avotus -ziņņesis bija bīstams amats -viņus centās pārtvert izlūki, viņus medīja snaiperi, un visaktīvākā skraidīšana bija tieši kaujas laikā. tālāk - vācu armijā ar dzelzs krustiem nemētājās un ko nozīmē -ebreju virsnieks ? kas tas par apzīmējumu ? viņš ko dienēja izrēlas armijā? ok, es domu sapratu, bet kapec viņam bija jaraksta jas viņu izvirzija apbalvojumam?bieži mēs saskaramies biografijās ar tādu tēmu? kārtējie "patiesie"... fakti talak slinkums lasit

24 5 atbildēt

Kā tur bija,kā nebija,bet ar Dzelzs krustiem tolaik tā nemētājās kā tagadīņ ar 3zvaigžņu ordeņiem emotion 

18 0 atbildēt

Rakstam nu gan nav par ko piesieties,viss pareizi uzrakstits.Ko raksts pierada ?Ka Hitlers nebija tads ,ka nacistu propogandas aprakstos ?Ta jau parasta lieta,vadoni japarada ka paraugu tautai. Tiktal skaidrs .Patiesiba 1.PK. Hitlers bija tik sika nieciba,ka ipashi tur nav ko cepties,vajag raudzities uz faktiem.Tie ir - kara piedalijas,pirmajas linijas pabija ,divreiz ievainots,apbalvots ar DZ.krustu 2x.Tadus apbalvojumus pakalj nemeta ,tie bija janopelna. Varbut paveicas, kara laika veiksmei bija izskirosa nozime.Par zinnesi pats sevi Hitlers iecelt nevareja,atteikties ari ne,armija paredz pavelju pildisanu .Ari par dezertieri nekljuva,tatad bija parasts karavirs ,kas pildija savu pienakumu. Tads mans subjektivais viedoklis ... emotion 

14 0 atbildēt

Izlasīju, tā arī neatradu info, kas pierādītu, ka Hitlers bija gļēvulis. Priekšējās līnijās un īstā cīņa pabija (kaut arī 11 dienas). Šajā brīdī nekur nav minēts, ka būtu bēdzis vai slēpies. Pēc tam ziņnesis, bet tas jau nepierāda neko par varonību vai tās trūkumu. Kur nozīmēja, tur arī turpināja dienestu.

Tas, ka nacionālsociālisti uzbūra pēc tam varonības oreolu ap viņu ir cits jautājums, bet tas nepierāda nekādi Hitlera gļēvulību. Šāda situācija ir tipiska gandrīz visiem pasaules diktatoriem. Tas pats Brežņevs karu vinnēja sēžot Malaja Zemļa, ja var ticēt PSRS propagandai. P.S. Muļķības par kokvilnas cepurēm, iprītu (no kura nevarēja palikt akls) utt. nevajag rakstīt. 

13 0 atbildēt

Žak, rakstus par Staļina gaitām jaunībā un krievu karavīru izvaroto vācu sieviešu aprēķiniem liksi tuvojoties maija svētkiem?  emotion 

13 0 atbildēt

Kaut kā neiet kopā - dienēja aizmugurē un nogādāja ziņojumus starp štābiem, bet saņēma divus dzelzs krustus. Tos tāpat vien prastiem karavīriem nedeva. Tas bij vācijas impērijas viens no augstākiem apbalvojumiem.

8 0 atbildēt

Vēsture ir faktu interpretācija.  Ja kads cits autors analizētu šos pašus dokumentus, viņš uzrakstītu savādāk. 

Turklāt, biežāk ir tā, ka tie fakti ir ļoti trūcīgi.  

Pat šeit, rakstā nevajag rakties dziļi. Sāksim ar ierakumiem.  Dokumentos stāv rakstīts par to, ka Adis un co nokļuva ielenkumā. šāva visi un pat savējie. Ja viņi stāvētu starp tiem ierakumiem, viņus apšautu visus, nevis tikai daļu. . Loģiski. Tāpat, loģiski, ka viņi ieņēma horizontālu stāvokli, un visticamāk, ielīda kādā ierakumā, lai noslēptos no uguns. 

Reāls fakts:

Ne visiem karavīriem ir viens dzelzs krusts.  Pat precīzāk - Lielākai daļai nav neviena krusta, bet Hitleram bija divi.

8 0 atbildēt
Nu briti jau ar nav uz mutes krituši kautkā to ļaunuma punktu vel ir japazemo nebutu brīnums ka lielākā daļa tā pētījuma ir pupu milti
5 0 atbildēt
Ja tu šo lasi, zini, te viss ir izdomāts. Autors ir slikti apmaksāts kremļa trollis.
11 7 atbildēt

Ļoti patīk viņa mākslas darbi. Es esmu vienīgā, kurai kādu no tiem ļoti gribētos iegūt savā īpašumā? emotion 

3 0 atbildēt
lai dzīvo Hitlers!
2 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion +

3 1 atbildēt

Nu, vai es neteicu lāga zellis !

1 0 atbildēt

+++

0 0 atbildēt

emotion+

0 0 atbildēt

1 jautājums - ja jau uzvarēja Staļins, kāpēc visi visu laiku runā par Hitleru ?  emotion 

2 5 atbildēt
Ja śādi nomelno iespējams varenāko cilvēku vēsturē, tad pats no sevis ārā sprūk jautājums - kas tu pats esi? Dīvānā pirdējs trollis?
3 6 atbildēt

Lieku mīnusu par tendenciozu rakstu.

2 5 atbildēt