local-stats-pixel fb-conv-api

Bezmaksas izglītība ir slikta ideja23

Sveiciens ar 1. septembri! Pēdējā laikā risinās daudzi strīdi par jautājumiem, kas saistīti ar izglītību. Man tas viss atgādina vienu - kolhozs.

Protams, 9 klases valstij ir pienākums nodrošināt, bet tas arī viss.

Pirmkārt, tāpat kā kolhozo, cilvēkiem nav vēlmes uzņemties un pildīt savus pienākumus. Vecākiem ir pienākums uzturēt bērnus un nodrošināt ir izglītību, pretējā gadījumā katrs skolēns izmaksā nodokļu maksātājiem 2 000 eur vidēji, bet lauku skolā daudz vairāk. Arī skolēni, apzinoties, ka par skolu vecāki nav, nu vismaz nopietnu summu, maksājuši, atļaujas necienīt skolotājus un nosokļa maksātājus, kas maksā nesamērīgi lielus nodoļus par viņu nākotni. Skolēni vairāk cienītu savus vecākus, jo zinātu, ka citiem bērniem nav iespējas izglītoties, jo vecāki to neatmksā.

Bezmaksas vidusskolu likvidācija attālinātu mūs no komunisma un tuvinātu kapitālismam. Vecākiem būtu izvēle, kur izglītot pēcnācējus, luksus skolā vai vienkāršā. Skolu pakalpojumu cenas konkurences apstākļos kristos. Vairs nebūtu bezjēdzīgu strīdu par lauku skolu eksistenci, ja dažu skolēnu vecāki var samaksāt skolotājiem algas un citus izdevumus, tad viņi var tur vest bērnus, nestrīdoties ar pašvaldību. No maksas skolām vecākiem būtu tiesības pieprasīt augtu kvalitāti, un skolas censtos pildīt šo prasību, uz kvalitāti spiestu arī akcionāri. Kvalitāte attiecas ne tikai uz mācību vielas apguvi, bet arī uz to telpu un vides veselīgumu - lai logi nelaiž aukstumu un telpā nav pieelpots gaiss, jo pārāk daudz cilvēki saspiesti pārāk mazās telpās.

Ir pārāk daudz jauniešu ar augstāko izglītību, bet pārāk maz ar profesionālo. To pierāda, piemēram, algas, ar bakalaura (3 gadi) grādu jurisprudencē, ķīmijā, bioloģijā, tipiski pelna 600 eur uz rokām, bet autoelektriķi, frēzētāji, kas mācās 1 līdz 1,5 gadus, tipiski pelna ap 700...800 euro uz rokām. Vai tas ir loģiski? Arī uz šo brīdi ir daudzas apkopēju, viesmīļu vakances, vai cilvēks ar augstāko izglītību to darīs?

Galu galā, spēja izglītot savus bērnus, veicinātu cilvēku vēlmi augt karjerā un zināšanās.

33 22 23 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 23

0/2000

Murgs. Bagātajās valstīs netrūkst bezmaksas/daļējas bezmaksas izlgītības. Valsts vidusskolas ir visur, protams, var izvēlēties krutās privātskolas, taču iespēja iegūt bezmaksas vidējo vai pat augstako izglītību ir visur. Kāds šeit sakars ar komunismu? Mazinot iespēju iegūt bezmaksas izglītību mēs valsti tikai gremdētu. Ir jāpārstrādā izglītīas programma, bet ne jau šādā veidā... Šadi rīkojoties vēl vairāk jauniešu notītots, lai iegūtu bezmaksas vai tādā gadījumā maksas, bet kvalitatīvāku izglītību ārzemēs. Vai to vajag?

18 1 atbildēt
Varbūt tas ir troļļa raksts. Bet, ja nē, tad vai nu tiešām tu gribi, lai cilvēks, kurš piedzimst nabadzīgā ģimenē nav spējīgs iegūt labu izglītību dēļ vecāku nabadzības. Gribi, lai cilvēks kā agrāk būtu uz mūžu piesiets pie ģimenes statusa? Vai arī gribi, lai arvien vairāk jauniešu iegrimst kredītos?
15 1 atbildēt

Ne jau uz skolēnu rēķina vajag mēģināt ietaupīt nodokļu maksātāju naudu, bet gan uz cietumnieku.

11 1 atbildēt
Latvijā reti kuram ir tik daudz naudas, lai mācītos par maksu. Jaunieši vienkārši nemācītos vispār, ja nebūtu bezmaksas izglītība.
3 0 atbildēt

Es gan nepiekrītu šādam skatījumam. Pirmkārt, labi un kārtīgi ciklvēki, kas cītīgi pilda savus pienākumus, atrodami arī starp nabadzīgajiem. Otrkārt, šāda sistēma neļautu gudram, taču nabadzīgam bērnam iegūt labu izglītību un tādējādi nākotnē sasniegt kaut ko, īstenojot savu potencionālu. Valsts zaudētu gudrus cilvēkus. Treškārt, šāda sistēma veicinātu nabadzīgo daļas degradāciju. Un jo vairāk neizglītoto, jo vairāk nabagu, kuriem būtu jāmaksā pabalsti un no kuriem nekādus prātīgos nodokļus iekasēt nevarētu. Turklāt visi tie, kas negribētu samierināties ar šādu situāciju, pamestu valsti vēl lielākos apmēros. Būtu mazāk strādājošo, no kā iekasēt nodokļus, vairāk pensionāru, lielāki izdevumi, un tā pa apli. Nav slikti, ja paralēli esošai sistēmai pastāv kādas ekskluzīvās skolas, taču nevar atņemt iespēju izglītoties tiem, kas nevar atļauties luksusu.

2 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

mēģini pārsniegt mīnusu rekordu rakstam?

2 1 atbildēt

Vācijā, Zviedrijāar dažās citās sociālās valstīs izglītība līdz pat maģistram ir par brīvu, Vācijā arī maģistra studijas ir par brīvu, bet attiecīgi valstij ir tiesības prasīt progresīvo nodokli, jo valsts tevī ir investējusi, tagad atmaksā.

Latvijā grib visu otrādi - tie, kas nevīžo mācīties un maz saņem, tie ir jāaizsargā, savukārt tie, kas ir ņēmuši kredīturs, sevī ieguldījuši lielu naudu, tagad arī saņem vairāk, no tiem atļaujas slaukt vairāk.

Es nerunāju par tiem gadījumiem un diemžēl arī ir tādi gadījumi, ka ģimenes apstākļu dēļ netiek mācīties, arī manā ģimenē vecmuterīte ar ar brāli jaunībā bija spiesti iet strādāt, lai pēc tēva nāves varētu uzturēt ģimeni, kurā bija divas māsas un divi brāļi, un jaunākie skolnieki bija jāuztur. Vecmuterīte kaut kā pabeidza augstskolu, brālim gan reāli vakarā pēc darba bija uz videni jāiet.

0 0 atbildēt

kas tas par sviestu?  emotion 

0 0 atbildēt