local-stats-pixel fb-conv-api

Priekšmets, kuru kādreiz mācīja pamatskolā23

Protams,ka tā ir rasēšana. Bet sākot ar Latvijas neatkarības atgūšanu to vairs pamatskolās nemāca. Šī procesa sekas pamazām sāk ienākt mūsu dzīvē. Piemēram celtnieciņi,kuri brīnās kas tas par sazīmētu papīru brigadiera rokās. Un noteikti sadzīvē ir vēl daudz situāciju,kad neprasme izlasīt rasējumu rada kreņķus. Žēl....

Kas ir rasējums? Kāpēc tie ir vajadzīgi? Mūsdienu ražošana nav iespējama bez rasējumiem. Par rasējumu sauc priekšmeta attēlu plaknē, pēc kura var spriest par tā formu, uzbūvi, izmantošanu un izmēriem. Rasējums sniedz arī citas nepieciešamās ziņas par attēloto priekšmetu: par tā izgatavošanas īpatnībām, materiālu, no kura tas tiks ražots, kāda kontrole un izmēģinājumi veicami, kāda ir detaļas pārbaudes sistēma.

Rasējums atspoguļo konstruktora un arhitekta domas, ir viens no galvenajiem projektēšanas dokumentiem. Pēc rasējumiem izgatavo dažādas mehānismu detaļas, veic to komplektēšanu. Lietojot rasējumus , celtniecības industrijas rūpnīcas ražo atsevišķus ēku un korpusu elementus, pēc tam celtnieki celtniecības laukumos tos samontē vienā vajadzīgā celtnē.

Grūti sameklēt ražošanas nozari, kurā netiktu izmantoti rasējumi. Rasējums ir saprotams jebkuram tehniski izglītotam cilvēkam, vienalga kādai tautībai viņš pieder. Ne par velti franču zinātnieks Gaspars Monžs rasējumu nosauca par tehniķu valodu.

Rasēšanas attīstīšanās vēsture ir saistīta ar ražošanas spēku attīstību sabiedrībā, kur laikā gaitā ir mainījušās prasības pret rasējumiem, mainījās to saturs un grafiskais noformējums.

Attēlot apkārtējos priekšmetus cilvēki iemācījās jau ļoti sen, daudz ātrāk nekā iemācījās rakstīt. Līdz mūsdienām ir saglabājušies zīmējumi uz alu sienām, klintīm, kurus ir veikuši tajos laikos dzīvojošie cilvēki.

Rasējumi, kuri atspoguļoja tehnisko domu, parādījās tikai tad, kas sākās darba sadale.

Darba sadale sāka parādīties celtniecības darbos. Tāpēc nav nejaušība, ka pirmie rasējumi ir saistīti ar celtniecību un apdzīvotajām vietām: ēkām, pilīm, pilsētām u. t. Pēc šiem rasējumiem celtnieki realizēja pasūtītāju ieceres. Izrakumos, kuri tika veikti Babilonijā, atrada statuju, kurā attēlotais cilvēks lasa rasējumu, kurš ir izkalts akmens plāksnē.
Laikam ejot rasējumi kļuva sarežģītāki, to izpildes tehnika kļuva kvalitatīvāka un saprotamāka. Sarežģītu izstrādājumu ražošana sāka pieprasīt mēroga rasējumus, kuros tika norādīts attālums. Šo metodi sauc par taisnstūra projicēšanu. Šī metode ļauj bez grozījumiem saglabāt attēlotā priekšmeta izmērus un tā joprojām tiek plaši pielietota mūsdienās.
Ar laiku mašīnbūves attīstīšanās, uzņēmumu kooperēšanās un rasējumu apmaiņa starp tiem sāka pieprasīt vienotas sistēmas izveidi, vienotu rasējumu izpildi un vienotus noteikumus. Vienotā sistēma bija nepieciešama sakarā ar plaši izvērsušos tehnisko kadru sagatavošanu. Tika pieprasīta saikne starp rasēšanas teorijas mācīšanu un rasēšanas pielietošanu projektēšanā un ražošanas organizācijās. 1926. gadā aizsākās darbs pie rasējumu standartu ieviešanas.

Mūsdienās ir ieviesta vienota konstruktoru dokumentācijas sistēma, kura piedāvā standartu kompleksu, vienotas prasības rasējuma izpildē un to noformēšanā.

Bet vai Tu proti lasīt rasējumu?

109 1 23 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://emr.lv/rasejumi/
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 23

0/2000

Labāk mācītu uzzīmēt kailas meitenes. Noderētu, kad pazūd internets.

8 0 atbildēt
Man rasēšana bija izvēles priekšmets un es to arī izvēlējos jo jaunības naivumā un skaistu filmu iespaidā biju izdomājusi, ka mācīšos par arhitekti. Kā tad! emotion Aizgāju uz 2 stundām un pateicu- ejiet, jūs visi ratā ar savu skrūvju šķēršgriezuma zīmēšanu! emotion
6 0 atbildēt
Man rasēšana bija 10.un 11.klasē. Lai mani atvaino, bet viens no riebīgākajiem priekšmetiem, uz kuru vilkos kā uz gāzes kameru, vēl jo vairāk tāpēc, ka mums to pasniedza audzinātāja. Paldies Dievam, esmu 12.klasē un tas murgs beigsies vienreiz. emotion
6 1 atbildēt

Jā, māku. Gan ar roku, gan CAD, laigan pārsvarā tiek izmantots CAD.

5 0 atbildēt

UIiiii..Man ka automehanikim un metala maksliniekam.. Sii ir tuva lieta

3 0 atbildēt
Man patika
3 0 atbildēt

Kā ta nemāca? Māca, bet kā izvēles priekšmetu. Ļoti patika, bet diemžēl bija tikai vienu gadu piedāvājumā.

2 0 atbildēt
Man mājturībā arī ir rasēšana, kko no tā saprotu
2 0 atbildēt

Jā es protu gan lasīt, gan izveidot rasējumu, jo es mācos tehnikumā un 1.kursā, manā nozarē bija priekšmets rasēšana emotion 

1 0 atbildēt

Pirmais rasejums par celtniecibas tematiku ...maja koka.

2 1 atbildēt
Ko nu dirs, ka pamatskolās vairs nemāca rasēšanu.. Māca gan..
1 0 atbildēt
Pabeidzu cnc progranetajus/iestatitajus. Principa zinu visu pa rasejumiem ka zimet kur ko meklet. Pats maku gan uz papira zimet gan ar cad/cam/solidwork/optiscaut/roburcam. Ganjau ka ir velkada tik esmu piemirsis uz doto bridi 🙇
1 0 atbildēt

 emotion me gusta kapusta

0 0 atbildēt

Tagad prioritāte datori. Bet nu es būtu ļoti priecīgs bijis, ja man rasēšana būtu vizuālās mākslas vietā savlaik bijusi.

1 1 atbildēt

Nez, man vidusskolā bija atsevišķa mācību stunda kurā neko citu nedarīja, kā tikai rasēja.

1 1 atbildēt

👌

0 0 atbildēt