local-stats-pixel fb-conv-api

Vegānisms - vai to vajag?291

855 16

Man garšo gaļa, škiet, ka to varētu ēst katru dienu. Daudzi domās tāpat, bet mūsdienās ēšanas kultūra ir kļuvusi par pārēšanās kultūru. Gaļu var lietot varbūt pāris reizes nedēļā. Nekas ļauns nenotiks. Tāpat nekas nenotiek ar cilvēkiem, kas vispār ir atteikušies no gaļas un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Latvijā dzīvojot varētu gan ciest maciņš, jo vietēja gurķa cena ir pielīdzināma gaļas cenai, par mandeļu piena cenu nemaz nerunājot. Vai pārtikt tikai no augiem vispār būtu veselīgi?

Vegānisms kā tāds radās ASV, kad 1944.g. Donalds Vatsons nodibināja Vegānu biedrību, kas iestājās par dzīvnieku tiesībām dzīvot, nevis par cilvēku uztura vai veselības uzlabošanu. D. Vatsons pats bija atteicies no gaļas jau 14 gadu vecumā, jo viņu šausmināja dzīvnieku nogalināšana tēvoča fermā.

Mūsdienu intesīvā lauksaimniecība ir kaitīga videi, kā arī cilvēkiem, jo ražošanā lieto daudz pesticīdu un citu ķimikāliju. Vegānisms šķiet kā pretējā galējība, atbildes reakcija uz resursu izšķērdēšanu un pārtikas pārprodukciju nevis rūpes par veselību.

855 16 291 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 291

0/2000
Jēzus Marija, kāds te sakars vispār ar cilvēku, dzīvnieku varošanu un vai šī rīcība ir nosodāma. Cilvēk, viņa raksta pilnīgi par kaut ko citu un šī diskusija ir par to vai lopu ēšana ir pieļaujama morālajām vērtībām un vai to darot, cilvēks nekļūst par draņķi ( no tavas puses )... Vienā brīdī liekas, ka tu durvīs esi galvu iespiedies. Dzīvnieku varošana un ēšana ir pilnīgi atšķirīgas lietas un par cilvēku te vispār nav nekādas runas..
3 0 atbildēt

Mums ir jaēd gaļa, bet labi ja reizi nedēļā un tas pat bieži vien ir par daudz.

Lai izaudzētu to gaļas gabalu patērē milzīgu daudzumu ūdeni priekš lauku laistīšanas , dzīvniekiem ko padzerties, mazgāšanas, tad vel gaļas apstrādes laikā patērē ūdeni, un tad nrbrīnieties, kad pazūd ūdens un tā kvalitāte, jo liela daļa mājlopu sūdi nonāk ūdenī, ko tiešā vai netiešā veidā paši patērējam.

Lai pabarotu dzīvniekus, vajag zemi kur izaudzēt pārtiku TIKAI  priekš lopiem, tapēc ikdienu nodezina un izāģē milzīgas platības mežu. Un tāpat nevar pabarot cilvēkus.

Bet ja šo visus iztērētos resursus izmantotu pārtikas audzēšanai priekš cilvēka, tad varētu pabarot visu pasauli, nevajadzētu izpostīt miljoniem hektāru mežu un pļavu, nevajadzētu tik ļoti izmantot ūdeni un nepiesārņotu dabu, kas beigu beigās ietekmē mūs.

Vidusslaikos parastais zemnieks gaļu varēja atļauties TIKAI  svētku laikā un tas bija 4-5 GADĀ!!! Un viņi nenomira ka nebija dabūjuši gaļu. Tagad gaļa ir pieejama visur, un nejau tā labākās kvalitātes. 

Ja dzivnieciņš ir audzis stresā gaļa arī nebūs īpaši laba un veselīga, protams ,lai neslimotu lieto lielu daudzumu vitaminu un antibiotiku, kas īpaši labi nav mūsu veselībai. Ir ja tādi kuri izmanto steroīdus ,lai dzīvnieks īsākā laikā izaugtu lielāks, lai to varētu ātrāk pārdot.

Un mājlopu dzīvošanas apstākļi reti kad ir pietiekošā vai labā līmenī, praktiski vienmēr ir šaurība, vienveidīga pārtika, zāles pret slimībām utt, milzīgs stress, agresija no cilvēka puses un pašiem lopiņiem.

Un beigās tā gaļa nav tik vērtīga , kā Tu domā!

Bez gaļas var izdzīvot, bet to vai gribam izlemjam paši !

4 1 atbildēt

emm... Man nav ticības, sorrī, es esmu ateists..

3 0 atbildēt

Aha tu doma es uz url neskatos vai 2vi vienadi url abiem produktiem:? Un tas nemaina faktu pat pie vienadiem daudzumiem olas ir vairak uzturvielu dažādības neka tavos zirņos.

3 0 atbildēt

Pilnīgi sagribējās kādu cūciņu notiesāt.

3 0 atbildēt

Vispār veģetārisms(ne vegānisms) bija jau senajiem indiešiem, grieķiem, un ziemeļāfrikāņiem, bet tas tā.''Nezināmajā vēsturē'' izlasīju.Bet raksts labs!+ emotion Bet par vegānismu, nezināju, ka tik jauna tā kustība ir.

Un zinu, ka tu jau ieliki avotu, bet vai tu vari ielikt arī linkus uz tiem pētījumiem un atsaucēm? lai pamatotāk ir.

3 0 atbildēt

Dvēseles attīstības ceļu. Vari lamāt un nosodīt, bet katram ir savs Ceļš, kādu viņš iet un mācās. Pat, ja liekas apkārtējiem, ka cilvēks neko neiemācās. 

3 0 atbildēt

Eh,... dzīve ies, varbūt sapratīsi, ko ar to domāju... emotion 

2 0 atbildēt
Man gan ļoti gribētos tevi aizvest pie psihologa...
2 0 atbildēt

te jau tika minēts,ka B-12 ko satur dzīvnieku valsts produkti nepieciešami smadzeņu darbībai!Ieteiktu satraukties.Rakstība stikpri pieklibo!

2 0 atbildēt

Paradiet man vienu zidaini, kursh metas virsuu vardei vai zhukas mazulim virsuu kaa eedienam...

2 0 atbildēt

Sakārojās kāds gaļas gabaliņš.  emotion 

2 0 atbildēt

The 300 pound vegan (youtube kanāls) Viņš neizmanto nevienu uztura bagātinātāju un ir nfl (amerikānu futbola)spēlētājs. Lai uzņemtu nepieciešamo devu ar kreatīnu no gaļas ir nepieciešams apēst ap 2kg gaļas. Vegānu uzturā ir pieejamas visas vajadzīgās uzturvielas(holesterīns gaļā ir būtībā vēzis un izraisa aterosklerozi, kā tas var būt labāk kā uzņamt uztura bagātinātājus!?) Parādi bodybuilderi vai atlētu, kuram nebūtu pilns plauktiņš ar aminoskābēm(galvenokārt spēka atlētiem) un vitamīniem, minerālvielām. Es parādiju vegānu, kas uzņem dienā 10000 kaloriju, uzņem visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, proteīnu no vegānu diētas. Un nē, arī cilvēki, kas uzņem mazāk kaloriju var uzņemt visas nepieciešamās uzturvielas.(par b12 vitamīnu tur ir liels stāsts)

2 0 atbildēt
Vegetarais uztuts ir daudz labaks par veganisko. Domaaju, ka veganisms ir prieksh fanaatiem un nesaprotu kaada suda peec tas musdienaa ir tik uzspiests.
2 0 atbildēt
Man ir reāli vienalga, ko cilvēki ēd. Es neskatos, ko citi liek sev mutē un pēc tā viņu nevērtēju.
2 0 atbildēt

Es nekad nebūšu vegāns!

1 0 atbildēt

Gribi glābt pasauli, tad pārtiec no ūdens vien. 

Bet kā jau teicu, ja ārsti mani nav pierunājuši ēst pareizi, ar diētām, kas mani nenovedīs kapā, tad to arī neizdarīs neviens cits.

Un ja pat es kļūtu par vegānu, un beigtu ēst, to ko man aizliedz ārsti, tad es ilgi tāpat tā nevarētu nodzīvot, jo vegāns, kas nevar ēst glutēna produktus ir vienkārši stulbi, jo tad tiešām iznāk pārtikt tikai no augiem un ūdens. 

Labi vienkārši vegānam tagad ir daudz produkti, ko viņš var ēst, bet vegānam ar bez glutēna diētu nav tik daudz produkti ar kuriem varētu aizpildīt vesela mēneša ēdienkarti, lai neatkārtotos ēdieni, un pirms tu vēl sāc teikt, ka ir bezglutēna meizes un vēl tur citas lietas, bezglutēna maize ir vienkārši negaršīga. 

Bet, ja gribi, tu vari mēģināt mani pievērsi vegānismam, tikai zini, tas būs diezgan grūti izdarāms.

1 0 atbildēt

Nezinu, tas ir atkarīgs no cilvēka. Es pārgāju no visēdāja diētas uz vegānu diētu nākošajā dienā, vienu mēnesi un vienu nedēļu atpakaļ. Svars krīt, migrēnas ir pazudušas, smagās locītavu sāpes ir pazudušas, enerģija ir atgriezusies - sportoju un kustos vairāk, ir veselīga sejas krāsa, muskuļu masa pieaug un pēc sporta ātri atjaunojas - nav muskuļu sāpju nākošajā dienā, kā kādreiz bija. B12 dabūju no Igaunijā ražotajām Engevita deaktivētām rauga pārslām un sojas produktiem, omega 3 - no augu sēklu miksa. Tiesa, tur ir process, kas no citām omega pārvēršas uz omega 3 ķermenī, bet tas ir garš stāsts. Man tas viss strādā, citiem - kā kuram.

1 0 atbildēt

Atcerējos anekdoti par kotleti un krāniņu emotion Žēl vegānu, jo pastulbi.

1 0 atbildēt
Šis raksts ir pilnīgas muļķības. Testosterons pēc pētījumiem ir lielāks veganiem un vienīgais, ko vajadzētu lietot kā uztura bagātinātāju veganiem ir b12 vitamīns. (to rada mikrobi) tie kas dzer ūdeni no akas to var dabūt itin viegli, jo ūdens nav hlorinēts, hlorinesana ir laba lieta, jo tā iznīcina citas sliktās bakterijas. dzīvnieki to uzņem caur minerālmēsliem. No dzīvniekiem mēs to uzņemam gaužām slikti un tāpēc to iesaka lietot visu diētu cienītājiem. 40% no amerikāņiem ir b12 vitamīna trūkums un tikai 2% ir vegāni. Amerikāņi galu uzņem lielos daudzumos,bet tā pat ir novērojama šāda statistika. Kāpēc mūsu veikalos ir pilni plaukti ar vitamīniem un minerālvielām ja gaļas ēdājiem ir tik viegla dzīve?
1 0 atbildēt
« 2  3  4  5  6 »