local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēki joprojām izvēlas strādāt ārzemēs16

Veroties pilnajos tirdzniecības centru veikalos, it īpaši tagad, kad tuvojas lielais Ziemassvētku iepirkšanās bums, viegli aizmirstas, ka mūsu valstī joprojām ir neatrisinātas ekonomiskās problēmas, kas daudziem liek izlemt par labu darbam ārzemēs. Iespējams, esam ārā no krīzes bēdīgākā perioda, bet nevaram vieglprātīgi domāt, ka problēmu vairs nav. Par tām tiek runāts retāk, jo sabiedrību vairāk uztrauc valsts drošība un imigranti, aizmirstot, ka arī emigranti, mūsu pašu latvieši, kas ik dienu turpina izceļot no valsts, joprojām ir aktuāla un būtiska problēma. Lai arī esam pie šīs problēmas pieraduši, nevaram to nerisināt.

Par darba iespējām Latvijā sūdzas gan jauni cilvēki ar un bez izglītības, gan pieredzējuši darbinieki, jo trūkst ne tikai atbilstošu darba vietu, bet arī darba vietu, kur šie cilvēki justos novērtēti gan ar atlagojumu, gan darba devēju attieksmi, turklāt Protams, joprojām ir grūti atrast augsti kvalificētus un spējīgus darbiniekus noteiktās profesijās, bet tas skar tikai nelielu vakanču, bet tas nav galvenais mūsu bezdarba iemesls Latvijā. Tādējādi parādās, ka trūkst nevis darbinieku zināšanas un prasmes, bet gan darba devēju spējas maksāt šiem darbiniekiem atbilstošas algas. Daudzi darbinieki sūdzas, ka jūtas nenovērtēti, jo nereti darba devēji piedāvā vien valsts noteikto algas minimumu, kas ir neatbilstošs atalgojums ieguldītajām prasmēm, laikam un enerģijai. Bet arī šajās situācijās ir jāskatās no abām pusēm, jo tā var būt gan darba devēju ļaunprātība ar mērķi ietaupīt uz darbinieku rēķina, bet ir gadījumi, kuros darba devēji nav arī spējīgi samaksāt lielāku atalgojumu augsto nodokļu dēļ. Taču, lai arī kādi iemesli neslēptos uzņēmuma vadības līmenī, parastais darbinieks redz tikai to, ka katru vakaru ir pārguris, bet algas dienā nebūt nav priecīgs. Cilvēki, sajuzdami, ka darba vietā viņus nenovērtē, daudz pārliecinātāk apsver iespējas meklēt darbu ārzemēs, kur, iespējams, būs jāstrādā vēl smagāk un grūtāk, bet par to vismaz saņemot pienācīgu atalgojumu. Latvijā joprojām tūkst mērķtiecīgas politikas, kas veicinātu labu darbavietu veidošanos, kā arī trūkst politiskās gribas valsts nodokļu likumdošanu padarīt draudzīgāku uzņēmējiem – tie ir galvenie šodienas šķēršļi, kas kavē darba tirgus attīstību un algu celšanu.

Kā parāda arī nesen veikts darba tirgus pētījums par darba meklētāju paradumiem, ko izstrādājis darba sludinājumu un konsultāciju portāls wage, lielākā daļa iedzīvotāju Latvijā, kas meklē brīvās vakances, meklē darba iespējas ārzemēs. Izmantojot vakanču meklētājus un internetā pieejamo informāciju par darba iespējām, cilvēki darba atrašanai visbiežāk izmanto atslēgas vārdus darbs ārzemēs". Tas liecina, ka lielākā daļa darba meklētāju vairs necenšas atrast darba iespējas vietējā tirgū, bet gan jau mērķtiecīgi veras ārvalstu virzienā. Tas nozīmē, ka šie darba meklētāji drīz vien pievienosies izbraucēju rindām. Cilvēki turpina izceļot no valsts, bet tikai retais izlemj atgriezties. Mums būtu jācenšas atgriezt kaut vai tūkstoti no augsti kvalificētajiem cilvēkiem, taču, lai motivētu šos cilvēkus pamest ārzemēs atrastos, labi apmaksātos darbus, līdzīgām iespējām jābūt arī Latvijā - sniedzot iespēju strādāt gan interesantu un prasmēm atbilstošu, gan pieklājīgi apmaksātu darbu. Viens no faktoriem, kas varētu palīdzēt uzrunāt izbraukušos, ir apziņa, ka šeit viņiem ir plašākas iespējas ietekmēt valsts un sabiedriskos procesus, jo svešā valstī, lai arī labi pelnot, viņiem vēl ilgi būs "iebraucēju", nevis "iedzīvotāju" statuss.

236 1 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000
Nekad nebiju domājis ka arī man nāksies meklēt darbu ārzemēs,bet tomēr tas brīdis pienāca. Kaut arī man ir sava saimniecība,laba izglītība un normāla profesija(automehāniķis),bet Latvijā es nekādi nevarēju savilkt galus kopā. Tā nu nāca piedāvājums strādāt mežu kopšanā Zviedrijā. Ja godīgi jāsaka es šeit saņemu mēnesī 5reiz vairāk nomāli strādājot nekā Latvijā dirsu raujot uz pusēm. Pat nezinu ar kuru galu Latvijas valdība domā ka nolikvidēja lauksaimniecību,un liek visiem strādātgribētājiem sprunguļus ratos.Kāpēc Zviedri var atļauties adekvāti samaksāt par darbu,bet Latvieši nē? Kāpēc man Latvijā par gada vecu teļu uzpircēji maksā 70 centus kilogramā,kaut gan audzinot viņu es esmu 7reiz vairāk iztērējis??? Kāpēc Latvijā visi priekšnieķeļi grib desu ēst no abiem galiem un strādniekiem atmest kapeikas? Kāpēc Latvijai ir vajadzīgi tikai krēslā pirdēji nevis fiziska darba strādnieki? Kāpēc shēmotāji saņem tūkstošus,bet strādnieks paliek ar pliku vafeli? Kamēr tā būs,neviens atpakaļ nebrauks.Un nevajag uz patriotismu spriest,jo ar pliku dirsu un tukšu vēderu himnu nevar nodziedāt.
39 0 atbildēt
Nu reāli ārzemēs 3x lielākā alga,kapēc ,lai tur nebrauktu :-)
11 0 atbildēt

es arī pēdējo ziemu,te palikšu,plānoju aizbraukt uz neatgriešanos un aicinu citus,darīt tāpat!

12 3 atbildēt

 

Un nav nekādi "LV palikušie" – bet cilvēki, kas dzīvo un strādā savā dzimtenē.

6 1 atbildēt
Nu pēc manām domām , Latvijā ar augstāku izglītību tu esi apkopējs , jo tevi neviens nenovērtē. Saka tauta , ka Norvēğijā viss ir dārgi , bet nu Latvijā ar tām algām ir pat 3x reizes dārgāk!!!!
5 0 atbildēt

Kamēr spēšu te izdzīvot, tikmēr nav plānu doties uz ārzemēm.

3 1 atbildēt
Gribu redzēt ko tāds domātājs ēdīs ja nebūs kas fizisku darbu strādā. "draugu"fermas virtuālās desas? Ja tu domā ka laukos dzīvo stulbeņi kas nedomā,neko nesajēdz no tehnoloģijām un gaida ka visu pienesīs uz paplātes,tad smagi kļūdies.Un es neuzskatu kaut kādus datorklabinātājus par strādniekiem,jo viņi neko neražo,tikai krēslus deldē.
2 0 atbildēt
Ja reiz audzē karčus,nosauc kādas šķirnes,cik lielā platībā un kam tu viņus pārdod. Zini,arī man ir saimniecība,bet ar naturālo saimniekošanu vien izdzīvot nevar.Latvenergo graudā rēķinus nesamaksāsi.
1 0 atbildēt

 

Jā, jā - veikalos iepērkas vieni iebraucēji emotionemotionemotion. Un Latvijā nav jāstrādā, lai kaut ko nopelnītu un nauda nāk pati no sevis. emotionemotionemotion 

Pļā, jūs tur pavisam tupi paliekat. emotionemotion

2 2 atbildēt

Ja nu kādam tas ir būtiski, rakstā pieminētais portāls ir http://wage.lv/ ;.  Jauns portāls vēl un var just, ka tapšanas stadijā, bet diezgan daudz ko vērtīgu tur jau var atrast. 

0 0 atbildēt