local-stats-pixel fb-conv-api

Chaw, kaa iet? - Mūsdienu gramatika!39

312 27

Kā jau Reinis minēja, viņš necenšās būt gramatikas speciālists, viņš pats šīs kļūdas pieļauj. Šajā video mēs apskatīsim biežākās pieļautās kļūdas vai vienkāršāk - vārdus, kurus ir "modē" saīsināt.



312 27 39 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 39

0/2000

Piesieties pie 'ch', 'sh', 'kj', 'zh', u.c. ir vairāk nekā muļķīgi. Pats tā rakstu, jo telefoniem tas stulbais žīdrežīms ieslēdzas brīdī, kad ieraksti kādu latviešu mīkstinājumu - īsziņas rakstāmais saturs kļūst 2x mazāks - vairāk jāpiķo. Kā arī visi 'sh', 'ch', ... lasās daudz vieglāk nekā atstāt, piemēram, pliku 's' vai 'c'.

'Nju, tju' - bērnu valoda, kura sīkajiem šķiet ļoti piemīlīga. Ja to turpina izmantot pēc, teiksim, 16 gadiem - kāds nav izaudzis. Ar 'W, X' līdzīgi, tikai tas 10-14 gados iestrādājies, ka ir ļoti 'stilīgi'. God knows why.

'Kkad' ir vistīrākais sliņķu vilinājums.  Citādāk pie sms muļķīgi piesieties. Ne velti tās sauc par 'īsziņām'. Paredzētas īsiem, kodolīgiem paziņojumiem. 

26 0 atbildēt

Varbūt pats beidz lietot tos stulbos angļu vārdus What the fuck, comon un message. kā tu vari runāt par latviešu valodu ja pats neko nejēdz, un piedevām vēl kropļo. Auns 

20 0 atbildēt

Es video autora vietā vairāk pārdzīvotu par to, ka daļa Latvijas iedzīvotāju raksta kā sasodīti analfabēti. Dažbrīd palasot jebkādus tekstus, komentārus, liekas, ka rakstot nav ieguldītas pilnīgi nekādas pūles. Ja turpināsies tāds trulums, tad nezinu, kā mēs te runāsim.

"cau mani sauc jekabs. domaju kad uz skolu nau jajiet jo tur nau ko darit. nemeiginu pat domat vispar"

14 0 atbildēt

Nesaprotu ko Tu cepies, tas ir tikai sms. 

Es personīgi izmantoju tikai "kaut" saīsināšanu, nekad neesmu redzējis, ka kāds "nu jā" raksta kā "njā".

Njā - parasti raksta, kad ir vilšanās emotion

11 0 atbildēt

Tas 12 gadīgo caciņu Nju un Tju mani vienkārši nogalina.

9 0 atbildēt

Man ir kauns tavā vietā. emotion

9 0 atbildēt

Mani tas nerausta, īsziņas nerakstu emotion

3 0 atbildēt

Es personīgi cenšos rakstīt pareizi, bet cittreiz jau sanāk ar tiem saīsinājumiem. Piemēram draugs visu laiku raksta, jo viņam telefonam nav garumzīmes, un citus vārdus var pārprast, ja raksta ebz "sh" "ch" "aa"

2 0 atbildēt

Ar mīkstinājum/garumzīmēm simboli mazāk ietilpst vienā sms..

 

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/420106-iszinu_izmaksas_diskrimine_latviesu_valodu

2 0 atbildēt

Kurš saskaitīja, cik rezes viņš pateica ''What The Fuck''?  

2 0 atbildēt

galvenais lai saprot kas uzrakstits

1 0 atbildēt

Nu ja tā skatās tad es arī ļoti bieži izmatoju šos visus saīcinājumus ; d bet ir tādi kurus neizmantoju un man viņi ļoti besī .. atā - " bb " un čau - " ch "

1 0 atbildēt

Protams telefonā dažreiz var atļauties šādu valodu izmantot jo ir ierobežots simbolu skaits ,tomēr lai datorā ,vai rokrakstā emotion šādi rakstītu ir jābūt tiešām neaptēstam ,jo mums pašiem ir kaista valoda, tad kāpēc viņu aizstāt ar kādiem saīsinājumiem.

1 0 atbildēt

a ko man dariit, ja man nav ne uz kompja ne telefona latvieshu val?

1 0 atbildēt

Manuprāt,tomēr visu pārspēj burtu savienojums SK !!! emotion Kad,uraksti garu penteri otram īsziņā un tev pretī atsūta vienkārši divus burtus...aaaaaaaaaaaaaa,kliegt gribas! emotion

1 0 atbildēt

Vispār vismaz man šie visi saīsinājumi ir iegājušies vairāk no tiem laikiem kad telefoniem vel bija pogas un nebij pilnā kalviatūra . Varbūt tagad kad ir visi šitie autocorrecti un pilna klaviatūra tas neko daudz vairak neieekoname laiku bet agrāk piemēram lai nebūtu jaspaida 8 lai uzrakstītu "V" varēja dabūt "W" vienreiz uzspiežot 9 un piemēram uzrakstīt "vienkārši" vietā "vnk" tiešām ieekonomēja laiku un taustiņu spaidīšanu. Bet tagad tas jau laikam ir vairāk kā ieradums. Visādā ziņā agrāk tā rakstiu nevis tapēc ka tas bij kruti ,bet tapēc ka tas tiešām atviegloja dzīvi un ieekonomēja laiku un saudzēja pogas un pirkstus emotion 

1 0 atbildēt

Nez... Pats kkā cenšos rakstīt pēc iespējas literāri pareizi, taču šūt bumbas klāt par vārdu saīsināšanu ir muļķīgi, vārds jau netiek kropļots. Garumzīmju trūkums, pieturzīmju trūkums, īpatnēja burtu izvēle un, galvenokārt, teikumu literārais noformējums, dažkārt, man sāk liecināt par dažu cilvēku mazu vārdu krājumu un zemu intelekta līmeni....  Kpc piesieties ļaudīm, ja viņi paši sevi atklāj uzreiz? Aizrādi šamiem un saņem pretī uzbraucienus, ka esi pārgudrs. Rezultātā mēs šeit varam vienkārši runāt par kopēju kultūras līmeni gramatikā ar ko vajadzēja sākt tēmu. emotion

0 0 atbildēt

Es izmantoju autokorektu nekādu problēmu ar kļūdām. emotion

0 0 atbildēt

Dīvains bet rēcīgsemotion

0 0 atbildēt

ok-k

emotion

0 0 atbildēt