local-stats-pixel fb-conv-api

Planētas evakuēšana63

1295 5

Vai pasaules gala scenārijā, kad Zeme tiek pilnībā iznīcināta, būtu iespējams evakuēt visas planētas iedzīvotājus? Pavisam noteikti nē. Tuvāko simts gadu laika tas vienkārši nebūs iespējams. Taču kā ir ar noteiktu cilvēku skaitu – pietiekami, lai H. Sapiens turpinātu eksistēt un vairoties? Izmisīgās situācijās iespējams ir daudz kas. Jautājums ir kādā veidā un kur mēdz dzīvosim. To, soli pa solim, mēģināšu izklāstīt šajā rakstā.

Raksta avots ir dokumentālā filma ''Evacuate Earth.'' Raksts gan nav pilnīgs copy+paste no filmas. Šo to izlaidu, savādāk sānāktu pārāk gari. Bet ja pavisam godīgi, tad man vienkārši apnika rakstīt. Kaut ko arī papildināju, lai būtu vieglāk orientēties. Bet neko fundamentāli svarīgu neesmu izlaidusi, es ceru. Kā nekā šī ir tēma, par kuru var spekulēt daudz un dažādi.

Lai izvairītos no lieka skepticisma, gribu uzsvērt, ka tas viss ir ļoti teorētiski. To nevajadzētu uztvert pārāk nopietni. Es pat nezinu, vai tā filma bija 100% zinātniski precīza.

Ja slinkums lasīt, tad filmu var noskatīties šeit. Angliski, protams.

1295 5 63 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 63

0/2000

Man vienīgajam liekas, ka šim vajadzētu būt vienam no gada top5 labākajiem rakstiem? Šis raksts pat liekas pārāk labs un ietilpīgs priekš šīs mājaslapas. emotion

79 1 atbildēt

Ar tādu baudu sen nebiju lasijis nevienu rakstu.Baigais paldies autoram.

26 0 atbildēt

Pff,žēl ka lasīt neproti!emotion

21 0 atbildēt
Labs raksts + bet... Lai ieskrietos tajās 10 dienās vajadzēs 288 000 atombumbu, jeb pašu kodolgaviņu, jo dzinējā jau varētu mest plikas kodolgalviņas, tātad ja pieņem ka vienas kodolgalviņas svars ir ap 5-10 t (nezinu tas ir apmēram) tad raķetei jauznes augšā 1440000 t bumbu 1440000000 kg (???) + vēl degviela, lai atrautos no zemes... Pfff :upk: nothing special if you know what i mean...
10 0 atbildēt

Sakarā ar to ka šī ir mana tā teikt mīļākā tēma varu teikt to ka Sen nebiju neko tik interesantu lasijis!Paldies autoram par darbu!emotion

9 0 atbildēt

Super, ar baudu lasīju šo rakstu, man pašai ļoti patīk viss saistīts ar kosmosu, tā kā bija ļoti interesanti. :)

4 0 atbildēt

Tev labi padodas, spokos ļoti trūkst šāda veida raksti. emotion Cerams, ka šis nebūs pēdējais.

3 0 atbildēt

man personigi slinkums lasit, tpc paldies ka iemeti filmas nosaukumu, vienozimigi noskatishos emotion

2 0 atbildēt

Par šito vēl bija filma un ,ja nemaldos ,par tām degvielām vēl Ilustrētajā Zinātnē bija rakstītsemotion

2 0 atbildēt

Interesanti būtu tad, ja viss šis tiešām notiktu, tiktu uzbūvēts kuģis, veiksmīgi salasītu cilvēkus, aizlidotu līdz izvēlētajam, mērķim, BET TUR?! Tur būtnes līdzīgas cilvēkam, kuras tiem izvēlētajiem cilvēkam iedos bietē! Morāle - ja tiešām šitādi sūdi notiks(cerams, ka ne drīz, bet vispār kko asāku dzīvē vēl varētu piemest :D ) mirsim visi kopā... Nelaidīsim sūda twerkingu un vēl visādus cilvēka stulbumus uz citas planētas!!!!!

2 0 atbildēt
Ko zinat, varbūt kādreiz būs dzinēji ar ko tikt prom (jābūt), bet pagaidām es uzticos labākajam dzinējam - K2
2 0 atbildēt
Kapēc vispār kaut kur lidot? Mani ar mietu neizdzītu no mīļās zemītes... citi -ludzu lidojiet, es palīdzētu pat raķetē iekāpt...laikam esmu egoists emotion
2 0 atbildēt

+ Zinātnes nekad nav par daudz.

2 0 atbildēt

Izlasot šo rakstu atcerējos kaut kur lasītu faktu (nav teikts, ka tas ir 100% īsts), tas bija par to, ka ir miljardiem planētu kā zeme, un tur var dzīvot līdzīgas radības. Iedomājoties kaut ko līdzīgu cilvēkiem, vai pat veids kā viņi sazinās man uzdzen šermuļus....un milzīgu intresi, bet būtu gatava dot gandrīz visu, lai man būtu iespēja redzēt, ko tik līdzīgu kā es. Protams, ja tas nedraud ar nāvi. Tas ir mans dīvainais viedoklis, protams kādam nepatiks, bet tikai izsaku savas domas.

2 0 atbildēt

Nu, tad ej palasi komiksus! Tu laikam neaptver cik daudz laika autore veltīja šajam rakstam! emotion

2 0 atbildēt

Uzskatu,ka cilvēki 75 gados nebūtu kādu iespēju izdzīvot un aizceļot uz kādu citu eksoplanētu,un izdzīvot

1.Cilvēkiem ir ļoti daudz idejas par kosmosa kuģiem,ar kādiem dzinēja veidiem tie varētu pietuvieties gaismas ātrumam,un aizceļot līdz kadai vietai diezgan ātri.

Atombumbas dzinējs varbūt var skanēt daudzsološs,bet tā tomēr nav tas var attīstīt līdz 10% gaismas ātruma,bet būtu jāizšauj līdz pat 5 atombumbām sekundē,un pat tad varētu nolidot visai nelielu attālumu.Cilvēki nevarētu uzbūvēt tik daudz atombumbu,un arī problēma būtu arī tāda, ka kuģim, būtu jābūt ļoti izturīgiem..un arī būtu jānodrošina apkalpes aizsardzība pret starojumu,kas ir vēlvien problēma.Beigu beigās līdz tūvākajai zvaigznei ar šādu dzinēju varētu nokļūt 50 gados, šo ceļojumu neviens nevarētu izturēt,ja vien nebūtu iespēja veidot pēcnācējus kosmosa kuģī,kam ir vajadzīga māksligā gravitācija.

Zinātniekiem ir arī ideja uzbūvēt kosmosa kuģi ''starwisp''-tā sauc saules buras kosmisko zondi.Tā varētu attīstīt 20% no gaismas ātruma,un tas jau varētu skanēt labāk,bet tomēr cilvēkiem nav zināšanu kā to uzbūvēt,ir nepieciešamas daudz lielākas zināšanas nanotehnoloģijā,bet tādas burās īsti nevarētu ceļot cilvēki,jo tām jabūt ļoti vieglām,un pat ja izdotos risināt šo problēmu,tur varētu ceļot labākajā gadijumā 5-10 cilvēki..

3.Kodolsintēzes dzinējs.Kosmoskuģim ir milzīga piltuve,kas savāc ūdeņradi,un šis ūdeņradis tiek izmantots dzinēja darbībā,un var tikt sasniegts pat 80% no gaismas ātruma.1 problēma,ka cilvēkiem nav īsti ne jausmas kā to tādu izdarīt,ir tikai ideja.Otrkārt izplatījumā nav iespējams savākt pietiekama daudzuma ūdeņraža,kas sarežģī šo variantu.

4. Dzinēju darbina neliels melnais caurums.Sākumā jārada ar saules enerģiju darbināms lāzers,kura saules kolektora platums būtu 250 km.Tās būtu jāpalaiž Merkura orbītā, kur saules gaisma ir ļoti intensīva. Enerģija jāuzkrāj veselu gadu,iekams lāzeru var izslēgt, panākot intensīvu gamma starojuma izlādi,kas dotu enerģiju un izveidotos neliels melnais caurums,šī enerģija būtu jāraida vienā virzienā.Šāds dzinējs varētu tuvoties gaismas ātrumam,bet  šī dzinēja darbības principā balstās uz parādību,ka mazie melnie caurumu nav stabili- tie pamazām iztvaiko..Šāds dzinējs būtu grūti izveidojams,un zinātniekiem tagad nav ne jausmas kā tādu uzbuvēt.

5. Kosmosa kuģi varētu ceļot tārpejās,kur kosmosa kuģi pa tārpejām varētu nokļūt no zemes līdz kādai citai eksoplanētai.Kosmosa kuģim būtu jāizveido tāds kā tunelis,līdzīgi, kā kalns kas škir divas pilsētas,un lai nokļūtu no vienas pilsētas otrā vajadzētu izurbt kalnā caurumu..1. šīs tārpejas būtu ļoti nestabilas,un tās sabruktu līdz kosmosa kuģis paspētu iebraukt iekšā,vienīgi varētu izmantot kazimira efektu,kas rodas tāpēc, ka vakuums nav pilnīgi tukšs un tajā spontāni rodas un pazūd daļiņas varbūt pat mikroskopiskas tārpejas. Tāpēc zinātnieku mērķis ir piekļūt kādai no šīm mikroskopiskajām tārpejām un palielināt to,novietojot divas supravadītājas lodes katru savā tārpejas galā.2. zinātniekiem nav ne jausmas kā šādu tārpeju pagaidām dabūt.

1 0 atbildēt

par šo tēmu bija laba dokumentālā filma...

Mans viedoklis ir ka tomēr ja kas tāds notiktu mēs kosmosā spētu izsūtīt labākajā gadījumā kādus 120 cilvēkus un produktus kas viņiem būtu nepieciešami... ne vairāk

1 0 atbildēt

Atbilde autoram par nobeigumu. 75 gados iespējams ir viss, jo paskaties kāda zeme bija pirms 20 gadiem un kāda ir tgd. Tehnoloģijas attīstās ar katru dienu arvien ātrāk,vienīgā problēma tādām masām ir resurss. Un stulbi būvēt vienu lielu kuģi ja tajā pašā laikā izdevīgāk un drošāk būtu būvēt daudzus , mazākus kuģus. Lielākas izredzes izdzīvot, ja sprāgst viens , pārejie paliek veseli.Bet ja lielais nenostrādā mirst visi uzreiz. + arī mazāk resursu aizietu ,vieglāk būtu iegūt paātrinājumu utt. Viss ir iespējams ja par to domā loģiski un atrod īstos veidus kā to izdarīt.

1 0 atbildēt

so much science emotion

0 0 atbildēt

To ka planētu vajag evakuēt no alkatīgiem, stulbiem un ļauniem cilvēkiem es pilnībā saprotu un atbalstu.Pārējie iemesli kādēļ kaut kas būtu jādara ir lēti suņu murgi , kas ir gandrīz vienādi, vienīgi mazliet pamainīts tiek scenārijs attiecībā uz planētas un cilvēces likteni. 

0 0 atbildēt