local-stats-pixel fb-conv-api

Jāņi toreiz un tagad50

622 7

Visspilgtāk atmiņā palikuši Jāņi bērnībā, kad radinieki sapulcējās kopā, tika izgreznotas istabas ar Jāņu zālēm, pinām ziedu un ozolzaru vainagus. Vecmamma bija uztaisījusi gardu sieru, bet vectēvs sabrūvējis vislabāko alu. To gan man mazai esot nedeva, tomēr putas vienmēr noklāja manas lūpas :) un ugunskurs .. viens liels vienmēr bija iekurts pļavā, bet nelies lāpveida pacelts augstu stabā, lai citi līgotāji jau no tāluma redz, kur notiek līgošana. Mūzika uz vecā labā akordeona un dejas līdz rītam.

Kā tas viss ir mainījies? Es nenoliedzu, ka joprojām liela daļa latviešu tieši tāpat kā es iepriekš aprakstīju, svin šos svētkus, bet ir tādi, kas pat nenojauš kā patiesībā izskatās līgotāji :) Piedāvāju salīdzinājumam toreiz un tagad. Droši izsakiet savu viedokli!

622 7 50 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 50

0/2000

Hah, man visi no šiem ir tieši pretēji...  Dancoju es tautu tērpā, ir paštaisītais mājas alus un siers, vainags katru gadu tiek uzpīts, and ugunskurs vienmēr ir tik milzīgs no baļkiem veciem sakrauts, ka 4-7 km attālumā var redzēt! :D  Kā arī nevajag aizmirst par pliko skrējienu, parasti 1km challange, ja policija, tad maršrutu saīsinam un lecam pļavā. :D 

34 0 atbildēt

Neaizmirsīsim arī pliko skrējienu. Esmu skrējis pa pļavu, kur zāle līdz nabai, tas iedod visiem svētkiem kā punktu uz i

Paldies par rakstu

31 0 atbildēt

Paldies, tev ar lustīgu līgošanu...Iedzini mani nostaļģijā :)

28 0 atbildēt

Atminos ļoti labi! Sabrauca laukos radu kalni no Rīgas, ugunskurs kurējās 3 dienas. Tāpat naktī staigāja pa mājām un dziedāja, tad vairums atlūza svaigā sienā. Protams, autores pieminētais gatavošanās prieks, man parasti uzticēja riktēt lielo ugunskuru. Alu gan laikam manējie nebrūvēja, bet dabūja labu izlejamo, ko sapildīja lielajās piena kannās un apakšā bija pietaisīti ūdens krāni, varēja liet cik grib. .

Teikšu gan godīgi, ka tādu bardaku pie sevis es vairs negribētu, bet bija jautri toreiz.

22 0 atbildēt

es tev pateikšu kapēc- agrāk latviesi bija "iedomātā" PSRS jūgaaa un bija draudzīgi jo nevērtēja naudu augstāk par cilvēciskām vērtībām. taču šobrīd pateicoties tādiem kā godmanis, šķēle, šlesers un pārējiem tautas nodevējiem latvieši vērtē cilvēku nevis pēc to īpašībām bet sūda naudas, mantas  vai amata.  

20 1 atbildēt
Šašliks ir krievu ievazājums, kaut arī, diemžēl, tas ir kļuvis par neatņemamu Jāņu sastāvdaļu. :(
16 3 atbildēt

vislabākie svētki ever emotion

11 0 atbildēt

man tādi jāņi, kā "toreiz"  notiek vēl aizvien! nu pa lielam..

11 0 atbildēt
Brenguļu aliņš tā ir manta!
10 0 atbildēt

Bet īstie vasaras saulgrieži jau rīt :)

7 0 atbildēt

Vecie labie laiki. Mēs vel pēc vecās metodes svinam. Bij doma vienu mučeli atjaunot līz jāņiem bet tā ar nesanāca. Tā būtu alus tieši no mučeles. emotion

6 0 atbildēt

Kādu tautu tērpus, beigu beigās, jāvelk?

6 0 atbildēt

Un kur seksa tēma? emotion

6 0 atbildēt

Paldies par novēlējumu :)

6 0 atbildēt

Sestdien klubaa roku salauzu - jaanjos alus nespiid  emotion

6 1 atbildēt

ielikšu + tāpēc ,ka tu atvēri acis par to kā īstenībā ir  tagad. emotion  

5 0 atbildēt
PlasticR, latvieši ir taisījuši gaļas pīrādziņus, nevis šašliku. Cik slāvisks nosaukums šašlikam...
4 0 atbildēt

Njā.. vecās sentēvu tradīcijas uzdzen nostaļģiju.. Bet nu, par laimi ir vēl kas svin arī šādi.  Laiki mainās un tāpēc arī jaunieši svin savādāk :) 

4 0 atbildēt

Mums Jāņi tiek svinēti maksimāli pēc tradīcijām. Mamma sien sieru, māsas vīrs brūvē alu, taisam bundulu (nezinu kā korekli viņu nosaukt(degošs bunduls garā kātā)) :D ejam kaimiņus apdziedāt utt. Ejam puķes lasīt un vainagus pīt. Pēc tam metam upē vai ābelē (lai zinātu, kurš nākamgad precēsies:D) nu tie ir Latviešu svētki... nekāds šņabis un rasols to neatsver:))

4 0 atbildēt

ahh, atminos pati, kā kādreiz svinēju un kā tagad. Godīgi, mūsdienās šie svētki ir pataisīti vienkārši par nodzeršanos. Skumji, jo es labrāt uzvilktu tautas tērpu un dzertu kvasu, ēstu sieru un dziedātu, kaut vai tos pašu šlāgerus visu nakti. :))

4 0 atbildēt