local-stats-pixel fb-conv-api

Noteikti izlasi!40

180 7

Klausies tagad uzmanīgi! Neatkarīgi no Tavas nostājas par neiespējamo otro valsts valodu, pagaidām būtu ļoti jauki, ja Tu pacenstos valsts valodā rakstīt bez uzkrītošām, kaitinošām kļūdām.


Šajā rakstā nebūs daudz bilžu, bet, ja tas Tevi tik ļoti uztrauc, tad šis raksts, visticamāk ir domāts tieši Tev!


Sāksim ar sākumu.


Latviešu valodā ir pieņemts pirmo vārdu teikumā, kā arī īpašvārdus, rakstīt ar LIELO sākumburtu. Komentāros, varbūt, vel dažkārt var pieļaut domu plūsmu, kad nav vēlēšanās ievērot lielos burtus, bet, veidojot rakstus, kas domāti publicēšanai, pacenties pēc punktiem, kas beidz teikumu, nākamo sākt ar lielo burtu.


Kļūda, kas spokus plosa kā mēris Eiropu, ir absolūta nejēga par to, kas ir īpašības vārdu vispārākā pakāpe. Tas ir veids, kā pateikt, ka kaut kas ir nevis vienkārši zaļš, bet viszaļākais. viszaļākais, nevis viss zaļākais. Redzat, ko es ar to domāju?


Ir jau ļoti jauki, ka Jūsu valodu zināšanas ir pietiekamas, lai tulkotu komiksiņus no svešām valodām, bet nesauciet to par tūlkošanu. Latviešu valodā tāda vārda nav. Tulkot, tulks, paša tulkoti.


Tālāk kājojam pie "ka" un "kad" lietojuma teikumā. Īsumā - "kad" lieto, ja runa ir par laiku (tik tak). Piemēram:


Es nezināju, kad pienāks vilciens. Šajā teikumā nav zināms laiks, kurā pienāks vilciens.


Es nezināju, ka pienāks vilciens. Šajā - fakts par vilciena pienākšanu.



Uz brīdi aptrūkās idejas. Bet gan, atverot kādus trīs rakstus, atradīšu ko jaunu.

Protams, ka atradu dīvainības, bet tās es nemaz nemēģināšu skaidrot, jo kā var iedomāties uzrakstīt vārdu "pirmajs?" Dažkārt tiešām šķiet, ka izglītības sistēma ir cietusi pilnīgu sakāvi cīņā pret tautas analfabētismu.


Vārdi "radio," "mobilais telefons," "radiators" un vēl daži, neraugoties uz to izrunu, tiek rakstīti ar īso patskani.


Uzmanies ar vārdiem, kuru izruna beidzas ar š- vai ž-skaņu, jo pavisam iespējams, ka, tos rakstot, beigās jāliek vēl "s." Piemēram: īpašs, mežs u.c.

Vārdu "video" neraksta ar diviem "i" (vidio)


Darbības vārdi, kas nenoteiksmē beidzas ar "īt," pagātnē beigsies ar "īju, īji, īja u.t.t." Šeit uzsvars tiek likts uz to, ka pagātnē jābūt garajam "ī."


Vēl der pieminēt, ka, ja Tu tomēr izdomā būt neaptēsts trollis un lamāties kā vecs, nodzēries cietumnieks, dari to tā, lai var saprast, ko Tu raksti. Pajautā kādam, kas māk rakstīt, kā ir jāraksta tevis izvēlētie izteiksmes līdzekļi.

Ja nezini, kā raksta kādu vārdu, pārbaudi tā pareizrakstību! Centies ievērot pieturzīmes, jo tās ir ne tikai, lai Tu dabūtu divnieku latviešu valodā, bet arī, lai strukturētu tekstu, padarot to vieglāk uztveramu! Lielie burti teikumu sākumos arī palīdz. Un īpašvārdu rakstīšana ar lielo burtu ir vienkārša cieņas izradīšana pret to, par ko tu raksti, vai arī tā unikāluma uzsvēršanai.

Kā arī... Cik gan grūti būtu palūgt, lai kāds uzstāda datoram garumzīmes.

P.S.

piedodat ja kautkas redzeets jo shitajs ir mans pirmajs raksinjsh es sheit esu jauninjais/-aa un man kompim nav garumziimes

Tas īstenībā ir jāraksta šādi:

Piedodiet, ka esmu salicis simtreiz redzētu materiālu, jo nemāku izmantot googli, kā arī neesmu apjēdzis, ka ja kaut kas bija populārs pēdējo 5 gadu laikā, tad gandrīz noteikti jau vismaz divdesmit reizes ir bijis spokos. Kā arī esmu visai aprobežota persona, kas mēģina publicēt "rakstus" internetā, bet nemāku apieties ar datoru. Un uz mani neattiecas noteikumi, kas saistoši visiem spoku lietotājiem... izņemot mani.

:D

Labu dienu Jums!

Šis raksts nav plusu pelnīšanai, bet šie gan ir:

Bildīšraksts: Pastaiga 2

Vēsturraksts par aviāciju: Boeing 767

Vēsturraksts par Eifeli: Gustavs Eifelis

180 7 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 40

0/2000

Dažam labam šo te vajadzētu ierāmēt un pielikt pie ledusskapja.

20 1 atbildēt

Klausies, ja Tu uzrunā auditoriju, vai Tev nevajadzētu rakstīt "tu" ar lielo "T"? nekādas cieņas izspausmes! :D

8 2 atbildēt

*vētraini aplausi*

Nudien :)

3 0 atbildēt

Piekrītu rakstam. Labi, nav jau kā latviešu valodas eksāmenā jāskatās, komati utt., bet tik tiešām - cilvēki neapzinās, cik ļoti liela ietekme ir katram nepareizam teikumam, ko internetā rakstam. Visi kopā viņi rada masu, no kā iespaidojamies paši. Pārsvarā ar domu "viņš var nerakstīt ar garumzīmēm, tad es arī nerakstīšu!" Skumji. Tas, ka vismaz cenšamies rakstīt pareizi, tikai liecina par mums un mūsu attieksmi pret sevi un apkārtējiem. emotion Es tiešām ceru, ka rakstā ieklausīsies. 

3 1 atbildēt

Pašam tev kļūdas tekstā. emotion

3 1 atbildēt

Piedodiet, ka esmu salicis simtreiz redzētu materiālu, jo nemāku izmantot googli, kā arī neesmu apjēdzis, ka ja kaut kas bija populārs pēdējo 5 gadu laikā, tad gandrīz noteikti jau vismaz divdesmit reizes ir bijis spokos.

Man liekas, ka šis nav stilistiski pareizs teikums.

Pareizi ir: Piedodiet, ka esmu publicējis simtreiz redzētu materiālu, jo nemāku izmantot googli, kā arī neesmu apjēdzis, ja kaut kas bija populārs pēdējo 5 gadu laikā, tad, gandrīz noteikti, jau vismaz divdesmit reizes bijis spokos.

Pretējā gadījumā tā ir liekvārdība un uzzīmēt teikuma shēmu arī ir grūti, jo gan ar "ka", gan ar "ja" sākas palīgteikumi, pirms kuriem liekams komats, bet, ja pirms "ja" ieliks komatu, tad teikums paskaidros palīgteikumu "ka" ( Tavā gadījuma šis palīgteikums sastāv no viena vārda "ka"), kurš paskaidro teikuma daļu "neesmu apjēdzis". Līdz ar to var iztikt bez "ka".

Vārda vietā "salicis" pareizi ir "publicējis".

[..]tad, gandrīz noteikti, jau[..] - man liekas, ka tas būs savrupinājums. Pārbaude- izlasot teikumu bez šīs daļās un teikums (šajā gadījuma palīgteikums) nezaudē jēgu, tad tas ir savrupinājums.

[..]reizes ir bijis spokos. - tagadni un pagātni vienā teikuma daļā neliek. Secinam, pareizi ir: "[..]reizes bijis spokos". Šeit gan pieļauju iespēju, ka šie pieminētie raksti vēl joprojam ir spokos, tad pareizi ir "[..]vismaz divdesmit raksti  ir spokos". Kā arī bez vārda „jau” var iztikt – tā ir liekvārdība.

Kopumā  pulss rakstam, bet es vēlējos pateikt, ka, ne velti, latviešu valoda ir viena no srežģītākajām valodām gramatikas ziņā. Domāku, ka arī man šai komentā ir kļūdas, jo nevisus pareizrakstības likumus var atcerēties, bet piekrītu, ka vismaz pamatus tomēr ir jāzina un jāievēro ik vienam.

1 0 atbildēt

"-" - tādēļ, ka rakstā par pareizrakstību ir pieļautas tik daudz kļūdas. Pieļautas ir gan stila, gan pareizrakstības kļūdas. Nedrīkst mācīt citus, neievērojot pats savu mācību!

2 1 atbildēt

beidzot kāds sakarīgs rakstsemotion

iesaku izlasīt visiem, kuri taisa rakstus, kur daudz teksta : )

0 0 atbildēt

Piekrītu rakstam +. Man liekas ka vainīga ir nevis izglītības sistēma, bet gan skolotāji/audzēkņi..

Jāapmeklē skola un viss būs kārtībā. Man izraisa riebumu tādi raksti kādus jūs, autor, likāt kā piemēru. Varu derēt ka komentos visi pēc iespējas vairāk centīsies izrādīt savas latviešu valodas pareizrakstības zinības, emotion

0 0 atbildēt

Sen bija pēdējā reize, kad atgādināju, ka tu esi kruts =D

0 0 atbildēt

Kas tev iekodis? emotion

0 0 atbildēt
Lux avatarsLux

Labs raksts! Šitādus rakstus biežāk vajadzētu likt! Saudzēsim savu valodu! Man arī gadās kaut ko nezināt vai aizmirst par gramatiku, tāpēc šitādi raksti labi visu atsvaidzina! emotion

0 0 atbildēt

bļe atradies gudrinieks, pats savas kļūdas varēji izlabot.

0 0 atbildēt

kkaa vienalga

1 2 atbildēt

Valodu veido cilvēki, tas ir mēs, tai nevajag likumus. Visu laiku valoda ir mainījusies, bet pēkšņi ir uzradušies valodnieki, kas grib valodu nofiksēt kkādos rāmjos un neļaut tai attīstīties. Piemēram tas pats "kkad" visiem saprotama un vieglāk uzrakstāma versija. Ja tev kkas nepatīk veidā kā es vai citi raksta - droši atbrīvo pasauli no saviem gēniem.

0 2 atbildēt

Vai tad spoki.lv ir kāds eksāmenu centrs? Skola? Nop, nedomāju ka tā ir. Kāda starpība kā ir uzrakstīts komentārs, galvenais ka cits saprot domu.

2 11 atbildēt