local-stats-pixel fb-conv-api

Sievietes, kuras nevēlas bērnus 👩🏻‍💻7

47 1

Sveiki,

Es gribu pastāstīt par augošu parādību mūsdienās- par sievietēm, kuras nevēlas bērnus. Ir arī vīrieši, kuri nevēlas bērnus, bet man kaut kā liekas, ka viņi ir mazākā daudzumā par sievietēm. Varbūt viņiem dabiskais instinkts- radīt savus pēcnācējus, lai turpinātu savu dzimtu, asinslīniju utt.- ir stiprāks?

Arī agrākajos laikos bija sievietes, kurām nebija bērnu. Lielākoties tas bija, ja viņām bija veselības problēmas kā neauglība vai neapprecējās. Mūsdienās tā ir pārsvarā sieviešu pašu izvēle, jo ir plaši pieejama kontracepcija un pat sterilizācijas operācija sievietēm(kā vasektomija vīriešiem). Arī netradicionālās ģimenes modeļi kā vientuļās mātes, geju pāri paliek populārāki.
Šī parādība sākās ap 1970’os un 80’os gados, kad sākās feminisma kustība, tad sievietēm bija vairāk tiesību, lai izvēlētos savu dzīvesstilu.

Iemesli, kāpēc viņas nevēlas bērnus:
* pārāk liela atbildība;
*neizjūt mātes instinktu;
*grib saglabāt neatkarību;
*finansiālais slogs(kā skolas izmaksas);
*grib lauzt tradīciju(mājsaimnieces lomu);
*neatrada labu vīru vai dzīves partneri;
*karjera ir svarīgāka par ģimenes izveidošanu.

Rietumvalstīs palielinās sieviešu skaits, kuras nevēlas bērnus. Valstīs kā Itālijā 🇮🇹 apmēram katra 4 sieviete nav māte, un ASV 🇺🇸 katra 5 sieviete nav māte. Arī Āzijas valstīs kā Japānā 🇯🇵 un Singapūrā 🇸🇬 arvien vairāk sieviešu nevēlas kļūt par mātēm. Tas ir daļēji tāpēc, ka tur sievietes redz bērnus par slogu un labāk pievēršas karjerai.
Toties Āfrikā atšķirībā no citiem kontinentiem pārsvarā visi grib bērnus. Ja sieviete nevar radīt pēcnācējus, tad tiek uzskatīta par nederīgu. Bet tagad Subsahāras reģionos izplatās neauglība, kuru pārsvarā izraisa infekcijas. Piemēram Kenijā 🇰🇪 2 no 10 cilvēkiem cieš no neauglības.
Varu pieminēt, ka manā rakstā ,,Rietumvalstu sievietes” es minēju, ka šīs tendences dēļ daudzi vīrieši Rietumvalstīs arvien vairāk precas ar ārzemniecēm, jo viņas ir mātišķākas.

👩🏼‍🎓Daļēji tiek vainots izglītības līmenis, jo pēc pētījumiem jo izglītotāka sieviete, jo mazāka vēlme viņai ir radīt bērnus. Šīs sievietes sūdzas par sabiedrības noliedzošo attieksmi pret viņām. Tā kā daudzas kultūras joprojām vēlas tradicionālas ģimenes, sievietes bez bērniem var tikt uzskatītas par nederīgām. Daudzām ir arī grūtāk atrast partneri, kurš arī nevēlas pēcnācējus.

Manuprāt tā ir sievietes personīgā izvēle cik daudz bērnus viņa vēlas. 👦🏼👧🏻 Bet no otras puses ir arī jāsaprot ilglaicīgās sekas, ja pārāk daudz sieviešu izvēlas šādu modeli. Tas var smagi ietekmēt nācijas vai valsts nākotni, ja iedzīvotāju skaits jau ir mazs un nepalielinās dabiski.
Varu pieminēt, ka daudzi vīrieši man ir teikuši, ka vēlas bērnus, lai turpinātu viņu dzimtu, tāpēc daudzi dod priekšroku auglīgām sievietēm.

PS Es izteicu savu viedokli, bet varat rakstīt komentāros, ko jūs domājat par šo tendenci.

Izmantotie avoti:
https://strangenotions.com/very-sad-childfree-life/
http://www.flurtmag.com/2013/09/the-attack-on-childfree-women/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Voluntary_childlessness
http://thingsasian.com/story/childless-japan
http://www.straitstimes.com/singapore/more-women-are-staying-childless
https://www.google.co.za/amp/s/www.nation.co.ke/lifestyle/lifestyle/Childless-and-poor-Childless-women-facing-harsh-reality-/1214-3995980-view-asAMP-lvb5b1/index.html

Slavenas sievietes, kuras nevēlas kļūt par mātēm.
47 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
dzirdēju vienu izlutinātu dāmīti sakām:"Jūs jautāsiet,kas man vecumdienās pienesīs ūdeni?Kalpone pienesīs".Skarbi un bēdīgi.
7 1 atbildēt

Ja negrib bernus tad lai negrib. Nevis uztaisa stereotipu deelj un pectam audzina bernu kuru negribeja un nekad nespej pienemt.Jo mazak tadiem bernu jo labak.

Es kadreiz domaju jaa gribu 3 bernus, pec pirma sapratu ka pietiks ar vienu, lidzigu iemeslu delj kaa augshaa mineets. Bet par to pasu varu teikt - nekas nelidzinas sajutai kaa sajuta kad tev ir deels/meita

...jaa bija gruti kad berns mazs, bet sava zinja berns ieaudzinaja raksturu... Bet kad vinji paaugaas un izaug cienijot savus vecakus...vienkarsi cepure nost...tas sajutas nevar aprakstit un vinjas sapratis TIKAI tie kam pasiem ir berns.Domaju bus interesanti kad vares izdzert ar delu alus vai kvasa kausu un parunaat par ''pieaugusho'' lietaam emotion

Edit: Vel runajot par sabiedribu...stulbakais ir cilveki kas citus parus ''tirda'' ar jautajumiem nu kad jums bus berns, jus jau ilgi kopa utml.... Gribas piemineet ka ne visiem var but berni un atcerieties sadiem cilvekiem jusu jautajums ir duriens dveselee... Taa ir katra pasa izvele! Un ne tur Omes,mammas un citi radi ir tiesigi izlemt...

5 0 atbildēt

Stulbums. Katram ir sava izvēle vai vēlas vai nē. Ir jākļi  kas uztaisa 50 bērnus un viņus tas nekrata... Kapēc sievietei obligāti ir jāvēlas bērni???? Jo kāds vīrišķis to grib? Pohu* es ar negribu jo esmu aatskatījusies visi ir izlutināti sū*i. Domāju ka man tādu nevajag.

6 2 atbildēt

Jo ir egoistes. Interesē tikai sava karjera un labsajūta.  Bet sievietei tomēr ir augstāks uzdevums par skriešanu pakaļ euro!

2 1 atbildēt

Nebūs bērnu , nebūs ari dzīve nodzīvota pilnvērtīga un varbūt vecumdienās nožēlos un nebūs,kas tevi apciemo grūtajos brīžos emotion 

3 3 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

 emotion 

0 1 atbildēt