local-stats-pixel fb-conv-api

Džinsi tika radīti ar latviešu saknēm.3

Vai Tu zināji ka džinsus izgudroja Latvijā dzimušais Džeikobs Deiviss?

Džinsi (angļu:jeans) ir bikses kas izgatavotas no rupja kokvilnas auduma (parasti no denima). Visbiežāk termins "džinsi" tiek attiecināts uz zilo džinsu biksēm ar metāla kniedēm. Tās izgudroja Rīgā dzimušais Džeikobs Deiviss un patentēja 1873. gadā kopā ar Levi Strausu (Levi Strauss). Līdz 1950. gadiem džinsus lielākoties valkāja kovboji galvenokārt tāpēc, ka tie neplīsa tik ātri, kā no cita auduma izgatavotās un nekniedētās bikses. 1950. gados džinsi kļuva populāri pusaudžu vidū un drīz pēc tam tos sāka valkāt arī citas paaudzes. Vēsturiski vispopulārākās džinsu ražotājfirmas ir Levi's, Leeun Wrangler.

Vairāk par Džeikobu Deivisu:

Jākobs Jufess dzimis Rīgā ebreju ģimenē.

Uz ASV emigrēja 1854. gadā, kur nomainīja vārdu uz Džeikobs Deiviss. Dzīvojis Ņujorkā, Sanfrancisko, Kanādā. 1869. gadā Rīno, Nevadā atvēra šūšanas darbnīcu.

1871. gadā Džeikobs Deiviss izgudroja veidu, kā pastiprināt bikšu izturību. Viņš bikšu kritiskākajos punktos, kā arī kabatu stūros izmantoja vara kniedes.

Tajā laikā Deiviss šuva teltis un ratu pārsegus no brezenta auduma, kuru piegādāja Levi Strauss & Co. no Sanfrancisko. Viņa šūtās bikses no brezenta un vēlāk arī no denima ar vara kniedēm kļuva ļoti pieprasītas. Baidoties, ka kāds varētu nozagt viņa ideju, bet trūkstot nepieciešamajiem līdzekļiem, Džeikobs Deiviss griezās pie Līvaja Strosa, lai tas palīdz patentēt šo risinājumu. Deiviss piekrita dalīt patenta tiesības ar Levi Strauss & Co. Patents tika iegūts 1873. gada 20. maijā.

Deiviss pārcēlās uz Sanfrancisko un kļuva par Levi Strauss & Co. vara kniežu apģērbu ražošanas menedžeri. Džeikobs Deiviss 1907. gadā pārdeva savas tiesības uz patentu Levi Strauss & Co., bet uzņēmumā turpināja strādāt līdz pat savai nāvei 1908. gadā.

5 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.dzinsubaze.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Paldies, pat nebūtu iedomājies ka džinsiem ir dalītās Latvijas saknes! Kruti, Latvija šat tad spēj iemirdzēties!!  emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt