Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
1
299

Vakar radās pārdomas par tēmu, ka veģetārisms ir fui, pē, kaka! Nepiekritīšu tiem, kas klaji saka, ka ir vai nu, vai nu. Ka: gaļa ir vai nu jāēd vai nav. Esmu pret galējībām un to, ka cilvēks, nezinot sevi un organisma uzbūvi, ēd tā, kā rakstīts, piemēram, sieviešu žurnālā, jaunākā numera - 43. lappusē...
***

Ir zināmas likumsakarības, kas attiecas uz cilvēka organismu un ķīmiju. Kā arī katra organisma unikālais kods. Sauksim to par unikālām gēnu kombinācijām, kas ir neatkārtojamas, savā kopumā iekš katra cilvēka.
Cilvēki dzīvo. Ilgi dzīvo. Gan tie, kas ēd gaļu, pat dzīvo samērā neveselīgi. Ir tādi, kas ir veģetārieši un arī - dzīvo ilgi. Ir vērts palasīt internetā par tā saucamajām valstīm, kas apzīmētas ar zilo kodu: ilgdzīvotāji ( Sardīnija, Okinavas sala Japānā utt. ).

Mans uzskats ir vērtīgi... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
1.

Mans uzskats: ir vērtīgi zināt, ko Tu ēd, kāds ir šī produkta pamata uzturvērtības elements un izpētīt, kā organisms reaģē uz katru no pārtikas produktu grupām. Viens panes gaļu, otrs nē. Vienam ir izteikta jutība pret piena olbaltumu un cukuru, citam - nē. Vēl kādam - problēmas ar mūsdienās mutēto kviešu gēnu jeb celiakija, kas vieglākā formā izpaužas kā KZS jeb kairināto zarnu sindroms, kas izcili sadarbojas ar jutīgu organisma veģetatīvo nervu sistēmu.

 

Par pārtiku runājot kāpēc... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
2.

Par pārtiku runājot: kāpēc mūsdienās, pēdējos pāris desmitus gadu postā iet un vai smagi slimo cilvēki, kas pēc visiem kanoniem dzīvo veselīgi, nelieto alko, gaļu utt? Jo šodien nav droši arī dārzeņi. Pesticīdi, pārtikas piedevas ( ķīmiskās )vides piesārņojums, ĢMO ( kura ietekme mūsdienās vēl nav izpētīta galējā variantā, ir tikai šā brīža aplēses, ka ĢMO noteiktā daudzumā skaitās nekaitīgs ).

Ko es teiktu kā rezumē? Mūsdienu zinātne var pierādīt un balstīties uz noteiktiem PAGĀTNES datiem, kas uzskatāmi tiek iztulkoti kā TAGADNES dati un droši apgalvoti kā NĀKOTNES rezultāti. Tā būs - pēc 10, 30 vai 50 gadiem tas, ko zinātne šodien pasludināja par mazkaitīgu vai nekaitīgu, daudzās jomās tiks pārizpētīts un konstatēts kā: tomēr kaitīgs! 
Ko darīt?

 

1 Iepazīt sava organisma... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
3.

1. Iepazīt sava organisma reakciju uz galvenajām pārtikas grupām. Tas nav vienas dienas darbs.

2. Pēc iespējas vairāk un biežāk uzturā lietot vietējās izcelsmes ( vēlams - savas saimniecības) un sezonas pārtikas produktus.
 
3. Sekot līdzi ikdienā patērētajiem sadzīves līdzekļiem: ķīmija, ko lietojam kosmētiskos un higiēniskos līdzekļos, arī uzkrājas un summējas gadu gaitā. 

 

4 Paturam prātā pasaule nav... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
4.

4. Paturam prātā: pasaule nav vairs tik tīra, kā agrāk, bet labā ziņa: cilvēkam vēl nav izsmeltas imūnsistēmas pielāgošanās rezerves. Sliktā ziņa: mēs nezinām, cik katram procentuāli apjoma un laika ziņā šīs rezerves ir palikušas. 

5. Ēst pēc sajūtām un minimāli termiski apstrādātu pārtiku. Ja lieto gaļu: ieteiktu apdomāt faktu, ka arī grilēta gaļa IR kancerogēna. Patiesībā, jebkurš apdedzis pārtikas produkts, arī dārzenis ( lai arī stipri mazāk kā gaļa ), nav vēlams cilvēka organismam. 

 

6 Neaizraujamies ar uztura... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
5.

6. Neaizraujamies ar uztura bagātinātājiem, reizi gadā izkontrolējam ar analīzēm nozīmīgākos organisma stāvokļa un vitamīnu līmeņa parametrus. Vadoties pēc rezultātiem, konsultējoties ar zinošiem speciālistiem, piemērojam, piemēram, B vitamīnu grupas un D vitamīna kūri.

 

7 Nepiemirstam par kustīgu... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
6.

7. Nepiemirstam par kustīgu dzīvesveidu. Ja esam veģetārieši, sekojam līdzi tam, kādā veidā uzņemti tiek svarīgākie mikroelementi un vitamīni.

 

8 Galēdāji kā izrādāsnbsparī... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
7.

8. Galēdāji: kā izrādās, arī Latvijā daudzi lopiņu audzētāji nekautrējas nesagaidīt lopiņiem antibiotiku izdalīšanās beigas un sūta uz kautuvi. Tas nozīmē, ka ar gaļu tiek uzņemti medikamenti, antibiotikas, kas cilvēka organismā var radīt neadekvātas reakcijas un to piesārņot. Tātad – tikai no drošiem un pārbaudītiem avotiem jāiegādājas gaļas produkti.

 

9 Zivis ndash jā ūdeņu... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
8.

9. Zivis – jā, ūdeņu piesārņojums ir tieši tāds, kāds tas ir. Bēdīgs! Piemēram, dzīvsudrabs, antibiotikas vai pretējais variants – parazīti, ir tas, no kā zivju patērētājiem būtu jāuzmanās. Arī garneles, kas tiek audzētas, var saturēt antibiotikas. Lūkojiet pēc tādām, kas ir svaigi zvejotas un ir vienreiz saldētas.

10 Pusfabrikāti ooo ja vien... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
9.

10. Pusfabrikāti: ooo, ja vien cilvēki vairāk iedziļnātos tajā, ko izmanto pārtikas lielražotāji, lai tikai viņu ražotā pārtika ( ja to var par tādu dēvēt ), radītu ne tikai iluzoru laika un naudas ietaupījumu, bet arī atkarību.

 

11 Sulas un to dzērieni ... Autors: Leģenda Veģetārietis, gaļēdājs... Ko tad īsti ēst?
10.

11. Sulas un to dzērieni ( pakās ): pirmkārt, satur cukuru vai saldinātājus, otrkārt, ja nu kāds arī šo nezināja: filtrēšanas procesā var tikt pievienots želatīns. Veģetāriešiem un vegāniem tas varētu ļoti nepatikt… Kāpēc to nezina? Jo to bieži nenorāda uz etiķetēm. Kāpēc? Jo tad zustu daļa no patērētājiem: vegāni, veģetārieši, reliģisku motīvu vadīti cilvēki ( želatīnu ražo no cūku ādām ). Starp citu, to pievieno arī mazkaloriju produktiem ( Svara vērotāji gavilē! ), krēmsieriem, margarīnam ( tas vairāk attiecas uz importētajiem pārtikas produktiem ).

1
299

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [31]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
norlatvija avatars
Medaļa NostradamsMedaļa SpoksMedaļa Recidīvists
  norlatvija 20.05.16 19:29
 
14
0

Tas viss ir forši un pareizi bet diemžēl pie šodienas situācijas daudzi iegādājas pēc iespējas lētākus produktus kuri nu noteikti nav tie labākie.  Jo kaut kas taču ir jāēd.  Diemžēl veselība paliek otrajā plānā. Labs raksts.+++

MissIeva avatars
Medaļa Sponsora favorītsMedaļa Sponsora favorītsMedaļa Sponsora favorīts
  MissIeva 20.05.16 21:20
 
9
0

atbildot uz pi*arsons komentāru " Veģetārieši ir dīvaini Gaļēdāji foreve... " Tev nav tiesības citus nosodīt par savu izvēli. Tu ēd gaļu un liec mierā veģetāriešus. Vegāni gan ir dīvaini, kuri ēd tikai visu zaļo, nezinu kā tie spēj izdzīvot.

yono avatars
Medaļa CacansMedaļa Džentelmeņa olaMedaļa Zoles recidivists
  yono 20.05.16 20:54
 
7
1

atbildot uz Leģenda komentāru " Man ome bērnībā teica: iedod kaķim vai sunim ... "

Starp citu šajā pašā reizē konstatēju, ka veikalā pirkta maltā gaļa(Ardeks) 9 dienas parastā leduskapī nesasmaka, no kā viņa taisīta? Tapēc katru pavasari pērku sev 3 draugus, kurus rudens pusē pamazām palaižu pa "kāpostu" taku. Lai arī paziņas un draugi saka ko Tu tur p....s, bet ciemos atnākuši prasa vai ir "labā" gaļa vai cepts speķītis.

Leģenda avatars
Medaļa PirmavotsMedaļa Admins iesakaMedaļa Topmodele
  Leģenda 20.05.16 19:36
 
5
0

atbildot uz norlatvija komentāru " Tas viss ir forši un pareizi bet diemžē... " Nu redzi - uz to jau arī lielie ražotāji spiež. Pārtikas un farmācijas bizness ir savstarpēji vienots. Peļņa! Ja jau skolās un ģimenēs mācītu laba uztura lietošanas un izvēles pamata principus, tad ilgtermiņā tas būtu gan veselīgi, gan naudas ziņā izdevīgi!

peljuxs avatars
Medaļa RainisMedaļa RainisMedaļa Rainis
  peljuxs 20.05.16 20:03  
 
4
0
Katrā ziņā katrs izvēlas savu uzturu kādu pats vēlas vai kādu atļauj maciņš. Un kas ir pareizi un nepareizi, to katrs zinās labāk.

yono avatars
Medaļa CacansMedaļa Džentelmeņa olaMedaļa Zoles recidivists
  yono 20.05.16 20:39
 
3
0

atbildot uz norlatvija komentāru " Tas viss ir forši un pareizi bet diemžē... " Vakar nopirku savai vecajai(14g) suņu meitenei kaut ko labāku, gaļas konservus, sastavā tikai 8% gaļas, kas tad ir desās kuras ir lētakas kā suņu konservi var tikai minēt. Tualetes papīrs tas nav, jo tad būtu vēl dārgak.

Vampire Lord avatars
Medaļa Gada raksts 2014Medaļa UberziņaMedaļa Maģistrs
  Vampire Lord 25.07.16 23:15
 
3
0

Latvijā pērk, to kas lētāks, lai vispār badā nenosprāgtu. Kur tur vēl par eko un Fair trade domāt!?

kmihs avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa NostradamsMedaļa Darts Veiders
  kmihs 05.06.16 00:40
 
3
0

Ko ēst, ko ēst...  Ir jāēd gaļa ar dārzeņiem

asmenis2 avatars
Medaļa Burvju klana biedrsMedaļa SviestmaizeMedaļa Sertificēts spoks
  asmenis2 23.05.16 01:21
 
3
0

atbildot uz Dzīvnieku+draugs komentāru "Zemenes arī satur dzelzi bet ar to es nedomāju... " Pašmāju audzētās zemenes nav pieejamas cauru gadu, kā gaļas produkcija, nē, nu ir, bet tās ir importētās. Apčurātas , tā būtu  mazākā problēma, bet cik viņas ar ķīmiju  ir apūstas, tik daudz,  ka zilonis kājas varētu atstiept un tā garša ir vnk pretīga, salīdzināt to var ar zāles ēšanu, bet vegāni ar pāris gadu pieredzi importētās zemenes apēdīs ar garšīgu muti, jo garšo taču pēc zaļbarības

Leģenda avatars
Medaļa PirmavotsMedaļa Admins iesakaMedaļa Topmodele
  Leģenda 20.05.16 20:41
 
4
1

atbildot uz yono komentāru " Vakar nopirku savai vecajai(14g) suņu meitene... " Man ome bērnībā teica: iedod kaķim vai sunim to desu, ko grasies ēd un skaties, ja neēd, pati arī neēd. Ja uzsmērē kremu sejai un rokām un kaķis laiza, tad krems ir no dabiskiem komponentiem...  Tas ir tas, ko man ome mācīja... 

PNPAPN@speles avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas joks
  PNPAPN@speles 26.07.16 01:54
 
2
0

atbildot uz Leģenda komentāru " Man ome bērnībā teica: iedod kaķim vai sunim ... " Mans runchelis ari ,,piestradaja,, par galjas produktu ekspertu, NEATKARIGO.

aivarc avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Spoks
  aivarc 06.06.16 17:02
 
2
0

atbildot uz MissIeva komentāru " Piemēram, veikala paku piens. Nerūgst, kā īst... " Nekādas ķīmijas, tīkai fizikāla iedarbība. Pasterizācija - strauja uzkarsēšana, padsmit lidz pārdesmit sekunžu izturēšana augstajā temperatūrā un strauja atdzesēšana.  Lielākā daļa baktēriju iet bijā, tai skaitā pienskābās baktērijas (tās, kuras izraisa piena saskābšanu). Pa kādai baktērijai tāpat paliek, arī atverot iepakojumu, no gaisa tavā virtuvē arī tiek kāda baktērija, kura tad nu arī ļoti lēnām vairojas, protams, ja turi pienu ledusskapī, turot uz istabas temperatūrā baktēriju vairošanās notiks straujāk. Tā kā pienskābā baktērija ir salīdzinoši neizturīga, tad visticamāk, ka tās pienā nav, vai salīdzinot ar citām baktērijām, tā ir niecīgā daudzumā, tāpēc arī piens nesaskābst, bet kļūst rūgts, smirdīgs, atsulojas vai iegūst klīsterveidīgu konsistenci - tas jau atkarīgs no tā, kādas baktērijas dominē.

Īpatnējā garša veikalā pirktajam pienam ir no procesa, ko sauc par homogenizāciju, tās procesā pienā esošās tauklodītes tiek sašķeltas sīkākās, savkārt tas nodrošina to, ka piens nenoslāņosies.

Neviens ražotājs nav ieinteresēts bez iemesla pievienot klāt ķīmiju, jo tā tomēr arī maksā naudu un ja ir iepējams panākt to pašu efektu ar mehānisku apstrādi bez ķimikāliju pievienošanas, tad pārsvarā tā arī tiek darīts.

Bruzis avatars
Medaļa NostradamsMedaļa Sponsora favorītsMedaļa Dienas doma
  Bruzis 23.05.16 17:54
 
2
0

atbildot uz Leģenda komentāru " Ja Tu ēd gaļu, vislabākā būs nevis dārgākā ga... " Naivi ir cerēt, ka tā dārgā gaļa ir savādāk audzēta, kā lētā. Gaļas kombinātā neviens nešķiro no kurienes tas lopiņš ir nācis. Viss tāpat nonāk kopīgā katlā. Toties mazie audzētāji paši nemaz nedrīks to lopiņu kaut priekš realizācijas, tāpēc tāpat tas viss izskrien caur kopīgo katlu. Tāpēc cena nemaz nenozīmē kvalitāti.

Leģenda avatars
Medaļa PirmavotsMedaļa Admins iesakaMedaļa Topmodele
  Leģenda 20.05.16 21:30
 
3
1

atbildot uz asmenis2 komentāru " Lētākā produkcija vienmēr būs tā sliktā... " Ja Tu ēd gaļu, vislabākā būs nevis dārgākā gaļa, bet tā, par kuras audzēšanas apstākļiem būsi pārliecināts. Gan ķīmiskajiem, gan ētiskajiem, gan dabiskajiem. Kāpēc ētiskajiem? Jo dzīvniekam, arī cilvēkam, stresa apstākļos, jo īpaši ilgstoša, izdalās hormoni, kas rada skābu un pat indīgu vidi organismā. 

MissIeva avatars
Medaļa Sponsora favorītsMedaļa Sponsora favorītsMedaļa Sponsora favorīts
  MissIeva 20.05.16 21:18
 
2
0

atbildot uz Leģenda komentāru " Viens no veidiem, kā pārbaudīt gaļas vai pien... " Piemēram, veikala paku piens. Nerūgst, kā īsts, bet paliek ūdeņains un sasodīti rūgts. Ja ēd veselīgi, tad manuprāt, pērkot produktus tikai un vienīgi no lauksaimniekiem. Arī to pašu gaļu. Tāpēc, ļoti priecājos, ka man ir iespēja dzīvot ārpus pilsētas, kur pats visu var izaudzēt. 

psychopsilocybin avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Redaktors iesakaMedaļa Kapteinis Huks
  psychopsilocybin 26.07.16 01:29
 
1
0

Jāskatās pēc klimata kādā dzīvo un asinsgrupas. Nav jau arī tik dārgi, ja pērk vietējos augļus un dārzeņus. Cilvēki domā, ka dārgi laikam tāpēc, ka pārāk saskatījušies uz tropisko augu cenām, kuri nemaz nav piemēroti mūsu kuņģiem. Ja tiešām kapeikas jāskaita, mierīgi var dzīvot uz tādām lietām kā pupiņām, kartupeļiem, burkāniem, bietēm, griķiem, āboliem utt. Ar tām audzēšanas metodēm ar visādām ķimikālijām arī nav tik traki. Neesam jau tik vāji, lai izvadītu to nevajadzīgo no organisma. Ar gaļu gan tā pašvaki. No viņas labāk izvarīties ņemot vērā to, kā viņu ražo. Dārga arī. Ja nu galīgi nevar, jāpērk no zemnieka.

toowild avatars
Medaļa Burvju klana biedrsMedaļa SpoksMedaļa Bērndārznieks
  toowild 28.05.16 20:30
 
1
0

Pilnīgi noteikti temeats ir svarīgs. Varbūt nedaudz īpašāk, ja ir salasīti visādi sieviešu žrunāli. Principā jau pārtika ir tikai enerģijas avots - kā tu to pats labāk sintezē, tas tev pašam jāsaprot. Un ja no tā sanāk grūt prieku un baudu - lieliski! (parasti man sanāk )

Man kā īstam bulciņēdājam ... varu ēst gaļu, varu neēst gaļu.

Būs OK.

Bruzis avatars
Medaļa NostradamsMedaļa Sponsora favorītsMedaļa Dienas doma
  Bruzis 23.05.16 17:47
 
1
0

atbildot uz MissIeva komentāru " Piemēram, veikala paku piens. Nerūgst, kā īst... "

Mūsdienās piens arī no zemniekiem, kuri +/- rūpnieciski nodarbojās ar piena ražošanu īsti nerūgst. Tas ir tāpēc, ka piens pēc izslaukšanas momentāli tiek adzesēts uz +4 grādiem, kur tādā veidā tiek piebeigtas baktērijas, kas veicina rūgšanas procesu. Es kad ņemu pienu no sava tēva saimniecības, tad viņš mierīgi var būt lietojams arī pēc aptuveni nedēļas un tikai tad sāk bojāties. Tur pie vainas absolūti nav nekāda ķīmija.

Agrāk, kad pienu dzesēja pēc tēvu - tēvu metodes auksta ūdens peldē (akā kannās, vai auksta ūdens toverī) piens saskāba pēc pāris dienām un bija garšīgs rūgušpiens.

Neteikšu, ka tas ir labi vai slikti, bet tādas jau tās ir mūsdienu tehnoloģijas.

asmenis2 avatars
Medaļa Burvju klana biedrsMedaļa SviestmaizeMedaļa Sertificēts spoks
  asmenis2 20.05.16 21:28
 
2
1

Lētākā produkcija vienmēr būs tā sliktākā , bet dārgākā kvalatīvākā un veselīgākā, ne vienmēr, bet lielākoties.  

Ja, tu strādā fiziski aktīvu darbu, tad bez gaļas nekādi, jo nebūs spēka pacelt to 40 kg smago cementa maisu, jo gaļā ir spēks. Kā arī gaļa satur dzelzi, kas cilvēka organismā ir tā nepieciešams.

Labrakstis avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa BestsellersMedaļa Admins iesaka
  Labrakstis 20.05.16 20:47
 
6
5

Veģetārieši ir dīvaini

Gaļēdāji forever!